И пуйка да си, с късмет ли си, по-дълъг и

...
И пуйка да си, с късмет ли си, по-дълъг и
Коментари Харесай

В Америка помилват пуйка, у нас - плужеци

И пуйка да си, с шанс ли си, по-дълъг и по-сит ще ти е животът. Ето на и сегашният президент на Съединени американски щати господин Тръмп продължи смешната традиция, начената от Джордж Буш-старши, преди Деня на благодарността първият човек в първата страна да помилва пуйката, предопределена за празничната президентска вечеря. И това се прави с нафукан обред. След който повече от несъмнено се убива друга пуйка, посестрима на помилваната, с цел да я има и празничната вечеря.

Както и да го погледнеш - половинчата работа. Ако в действителност американските президенти държат да бъдат извънредно милостиви към животните, някой от тях би трябвало да сложи начало на традиция за жители на Белия дом да се избират единствено вегетарианци или вегани.

Да, само че в медицината разногласието - пълноценно ли се храни човек, който не използва животинска храна, не е и най-вероятно няма да завърши скоро. А внушителната група придворни, които се грижат за здравето на един американски президент, не биха позволили и най-малката опция храна да навреди на здравето и самочувствието на обгрижвания от тях. Пък и на своите предостатъчно възнаградени кариери!

Спряхме да мислим за американския президент. Американската народна власт се е погрижила той да е хем доблестен, хем утолен.

Нашият господин президент Румен Радев до опрощение на пуйки още не се е извисил. Сега споделя, че се бори за благосклонност от страна на държавното управление към обеднелия и отчаян български народ, надигнал се на мирни митинги.

Политическите анализатори и коментатори споделиха, че митингите нямат център и нямат лидер. Но щели да се разрастват. Г-н президентът ни сподели, че протестиращите са изкарани на улицата от неразбираемата съгласно него визия на държавното управление за бъдещето на страната. Г-н Цветан Цветанов разголи рошави гърди в отбрана на ГЕРБ, неговия водач и неговото държавно управление, като споделя, че опозицията и нейният, съгласно него, президент подбуждат митингите.

Заговори се, че има възможност министър председателят ни и президентът ни да се срещнат и като мъже да се схванат и както споделят футболистите, да се опитат дружно да се раздадат на 100 % за положителното на родината и на нас, нейното население.

Да, само че господин президентът ни сподели, че би се срещнал с господин премиера ни не когато последният има желание да му коментира положителните си планове, а когато реши демографския проблем, изправи изкривената правосъдна система, увеличи приходите на популацията и прикове развилнялата се у нас корупция на позорния дирек. Може би не помни единствено да каже, че и когато господин министър председателят класира националния ни тим по футбол за финали на международно или европейско състезание.

Американският президент помилва пуйки, нашият разпилява думи напразно. Можеше просто да каже, че не желае такава среща. Да, само че какво щеше да прави през останалото време!

То и без президентските офанзиви в последно време дереджето на господин премиера ни не е за завиждане. Съдбата го надари - в лицето на неможещите да се понасят един различен сякаш обединени патриоти - с такива съдружници и сътрудници, които пълноценно и старателно заместват враговете му. Но той си ги търпи директно сили, тъй като се опасява, че без тях ще се счупи управническата му структура.

Но и не престава да се пробва да им докара акъла в главите по собствен си метод. Опитва даже да го направи и с методите, познати му от предходна негова специалност.

Обикновено в такива случаи третата възраст разравя спомените си. През седемдесетте години на предишния век другарувах с шефа на Министерство на вътрешните работи в приблизително огромен град с дълбоки спортни традиция, някъде под Стара планина. Живеехме в един блок, на един етаж.

Той имаше хронични проблеми с двама някогашни спортисти, донесли ярка спортна популярност на града. Единият - боксьор, олимпийски медалист. Другият - герой, олимпийски вицешампион. След края на сполучливите си спортни кариери, не издържали душевен на славата си, те бяха станали усърдни в пиянството и комара, както са били усърдни в тренировките като дейни спортисти. Правеха кавги по заведенията и денем, и през нощта.

На някакво домашно тържество той, Полицая, както го наричахме, тъй като още по това време наричаше работата си полицейска, колкото и да не се нравеше тогава на властта тази дума, ни описа по какъв начин се е справил със своеволията на двамата официално почетни, само че другояче непоносими жители на този град със славна и хайдушка, и спортна история.

Пак бил по този начин на някакво домашно посетители. Но постоянно давал на подчинените си телефона на домакините на празненството, където е поканен. Така изисквала полицейската му работа, а тогава нямаше мобилни телефони.

По едно време, късно вечерта, му звънят, че въпросните двама отново са създали скандал и са изпотрошили един бар. Той наредил да ги арестуват. Да ги затворят в една килия, да им лишават оръжията, в случай че имат такива, само че да им оставят по джобовете парите и кибритите. Това било в нарушавания на разпоредбите, само че началникът е заповядал и подчинените са изпълнили заповедта му.

Някъде към среднощ отново му позвънили обезпокоително: Шефе, тия двамата се бият в килията грубо, ще се изпотрепят, какво да вършим? Оставете ги да се бият, не им обръщайте внимание, наредил той. На няколко пъти го питали да влязат ли в килията, на няколко пъти той им забранявал.

На другата заран персонално отишъл да ги отключи. Те били подути, посинени, подпухнали и кротки, тъй като били останали напълно без сили. А на всичкото от горната страна - и с доста тежък махмурлук.

Той по полицейски, както самичък споделяше, бил планувал и пресметнал всичко. Като се озоват в една килия с пари и кибритени клечки в джобовете, те наложително ще развъртят комар на играта „ чифт или тек “. Като играят комар, те не могат да се въздържат да не ползват и нечестните хватки, с които, с цел да печелят, нарушават разпоредбите на играта. И наложително ще се сбият.

И ще се бият, тъй като това го могат и професионално, с вярата, че всеки миг ще влезе постовият и ще ги разтърве. Да, само че на него му е заповядано да не влиза. А всеки от двамата счита, че ще се унижи, в случай че предложи на другия да спрат да се бият. И по този начин, до момента в който се стигне до ситуацията към този момент никой от двамата да няма сили да удря.

Полицейската работа съгласно Полицая не била единствено " апелирам ", " извинете " и " гражданино, бъдете по този начин добър да спазвате законите ".

Кой знае за какво се сетих за този мой другар милиционерски шеф, който още тогава се самоназоваваше служител на реда и за разказания от него случай. Най-вероятно тъй като някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи и настоящ наш министър председател Бойко Борисов затвори в кабинета си съдружните си сътрудници от така наречен Обединени патриоти, господата Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. И ги остави да се схванат по какви аргументи си желаят един другиму оставките.

Вероятно сте забелязали по какъв начин някак си с необикновена за него благост излезе от тази среща господин Сидеров. И повече покорно, в сравнение с ехидно, сподели, че бил единствено един елементарен народен представител. На другия ден той и групата му не участваха в Народното събрание на дебатите по оставката на съпатриота му Валери Симеонов. И господин Симеонов не участва. Вероятно бяха извънредно изтощени от срещата си предходния ден.

И господин министър председателят не участва, заместваше го Каракачанов, нещо, което настърви госпожа Нинова и парламентарната чета. И четири-пет часа в залата се преливаше от пусто в празно. Нали народът ни от дълго време го е споделил: вманиачен отмалялост няма, единствено се поти. В случая - единствено се резили.

Като съобединения родолюбец Петър Харалампиев, който до неотдавна оглавяваше Комисията за българите в чужбина, и основния секретар на тази комисия Красимир Томов. Наели банкова касета и натрупали в нея парите, които са измъкнали от искащите да получат българско поданство наши братя българи, родени отвън рамките на България.

Оказа се, че тези двамата, поставени от Обединените патриоти на позиции да показват България пред българите по света, разум за най-обикновени нарушители нямат. Опитали по най-тъпия метод да скрият откраднатото. И по никакъв начин не е изключено простотията им да е навредила на България повече, в сравнение с алчността им.

А те, следите от простотията, са забележими и отчетливи като следите на плужеците, голите охлюви. Които са от гадна слуз, само че блестят. И по тези следи и без да си с полицейски усет, можеш да стигнеш до високо поставените в ръководството на страната ни персони, които са издигнали на тези високи позиции плужеците. И плужек да си, с шанс ли си...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР