И президентът Румен Радев настоя в София да бъде създадена

...
И президентът Румен Радев настоя в София да бъде създадена
Коментари Харесай

И президентът поиска истинска детска болница

И президентът Румен Радев настоя в София да бъде основана същинска Национална многопрофилна детска болница, която да отговоря на актуалните стандарти. Той се срещна с представители на Гражданската самодейност " За същинска детска болница ", която се опълчва на плана на Министерството на здравеопазването да трансформира в педиатрия зарязан градеж на над 30 години.

" Националната детска болница не е просто постройка, а обект с национално значение и на първо място идея за бъдещото на българските деца и България ", разгласи президентът. По думите му, когато пътува в чужбина, екипът му събира информация за построяването на детските лечебни заведения там.

" България е единствена в Европейски Съюз без такава обособена детска болница. В днешната конюнктура най-накрая държавното управление взе решение да построи такава болница. Но методът на реализация поражда горещи разногласия в публичното пространство поради двата метода - на Министерство на здравеопазването да бъде пригодена 40-годишна структура и методът, който споделя огромна част от обществеността, че не функционалностите би трябвало да се приспособят към постройката, а постройката към условията и функционалностите на модерното детско опазване на здравето ", сподели още президентът.

Преди дни пред Министерския съвет имаше и митинг против плана на здравното министерство. От самодейността " За същинска детска болница " упорстват и за оставката на Кирил Ананиев. Те внесоха искане с близо 18 000 подписа за това в държавното управление. Трансформирането на остарелия градеж в сякаш нова детска болница ще бъде направено от ДЗЗД " Детско здраве ". Договорът за проектиране, строителство и авторски надзор на болничното заведение е за 93 407 331 лева с Данък добавена стойност. Ананиев отбрани решението си с това, че има процедура по Закона за публичните поръчки, която е извървяна.

Президентът прикани за разговор и бистрота,. Трябва да има пълна гласност на плановете във всички етапи на тяхното развиване, счита той. " Наистина ли планът, за който има подписан контракт, ще осъществя условията за детско опазване на здравето? ", попита той. По думите му финансовата целесъобразност на плана има значение по време на рецесия, " само че сме очевидци по какъв начин стотици милиони се харчат по планове, които са противоречиви ".
Кабинетът пришпори плана за детската болница макар протестите
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР