И през тази година ще се намери финансовата схема, по

...
И през тази година ще се намери финансовата схема, по
Коментари Харесай

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ Марица Изток 2

И през тази година ще се откри финансовата скица , по която ще се платят излъчванията, дължими от Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2, макар повишената им цена . Това ще разреши на централата да продължи обикновено работа и поръчките към мините. Такава поръчка даде енергийният министър Теменужка Петкова на среща със синдикатите през вчерашния ден, откакто предходната седмица тя призна по време на присъединяване си в отрасловата парламентарна комисия за проблеми при заплащането на излъчванията. Припомняме, Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " би трябвало да заплати 466 млн. лева за излъчвания за идната година .

Заради предстоящата стабилизация през идващите две години не се чакат съкращения в Мини " Марица Изток " , увери още Теменужка Петкова.
Тя беше безапелационна, че няма да се стигне до закриване или прекъсване на ТЕЦ-а , потвърждавайки, че енергийната система на страната не може да издържи без тази огромна енергийна мощ.

Правителството към този момент договаря с Европейската комисия за разнообразни ограничения за избавяне на една от най-големите ни енергийни мощности .
До края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния колос и тя ще бъде безсрочна. Това ще даде нужната глътка въздух, с цел да се търси избавление, уточни още министърът.

В същото време тя посочи и напрежението в Европейския съюз във връзка прекосяването към ниско въглеродна стопанска система. Целта е последователно да се доближи равнище от 32 на 100 възобновими източници. Не единствено България, а и Европейския съюз не е подготвен за подобен внезапен скок, преходът би трябвало да бъде равномерен, съобщи Теменужка Петкова.

От своя страна водачът на КНСБ Пламен Димитров настоя за незабавното приемане на енергийна тактика до 2050 година и получи уверения, че скоро тя ще бъде разисквана със обществените сътрудници.

Според Пламен Димитров в метода си за избавяне на огромните енергийни мощности България би трябвало да употребява непознатия опит и уточни този на Полша , където обособени райони от потребители са се трансформирали в производители на сила, което е понижило напрежението върху енергийната система.

В срещата с енергийния министър участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов и представители на енергийните федерации, част от Конфедерацията - ръководителят на Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите Валентин Вълчев, Георги Петров - водач на федерацията на енергетиците, Божидар Митев от Независимата синдикална федерация на енергетиците, Наско Митев - водач на синдикалната организация на КНСБ в Мини " Марица Изток ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР