И през следващото денонощие времето ще остане без съществена промяна.

...
И през следващото денонощие времето ще остане без съществена промяна.
Коментари Харесай

Синоптиците отмениха засега снега, но други три големи беди надвиснаха над страната

И през идващото денонощие времето ще остане без основна смяна. В равнините часове ще е мъгливо или с ниска слоеста облачност и на обособени места ще преръмява. В следобедните часове облачността ще понижава, видимостта ще се усъвършенства, а най-вече слънчево ще е през целия ден над планинските региони, сочи прогнозата за времето на Национален институт по метеорология и хидрология п, съобщи Блиц.

През нощта ще е съвсем безшумно, на следващия ден ще духа слаб североизточен вятър вятър. Преобладаващите минимални температури ще са сред 3 и 8 градуса, а оптималните - сред 12 и 17 градуса, за София – 14. Над Черноморието ще бъде с ниска облачност или мъгла и тук-там ще преръми. В следобедните часове облачността ще понижава, а видимостта ще се усъвършенства. Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 14-16 градуса.

Температурата на морската вода е 16-17 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще бъде най-вече слънчево. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 11 градуса, на 2000 метра - към 5 градуса. В четвъртък времето също ще остане без основна смяна, като оптималните температури ще са сред 12 и 16 градуса, като само в крайните югозападни региони градусите може да стигнат 20.

Акцент на прогнозата този път е заплахата от превалявания от дъжд и ниската видимост, както и за вероятни заледявания по-високите полета от Предбалкана – късно вечерта

През идващите 72 часа от изток- североизток ще продължава да нахлува по-студен, само че богата на влага въздушна маса, която ще намали температурите у нас до към и под естествените за първото десетдневие на ноември. 

Късно вечерта против Архангеловден – 7 против 8 ноември, над 1500-1800 метра надморска височина,  температурите ще паднат до към или под нулата.

Високото наличие на влага във въздуха в приземните пластове и предстоящите превалявания основават предпоставки за гъсти мъгли и заледявания. 

Висок риск ще е рискът от поледици  по високите проходи от Стара планина вечерта и през нощта, когато ще се основат условия за в допълнение изстиване на въздуха. 

Видимостта ще е мощно понижена и е допустимо да се намали до под 100 метра.

Издаваме предизвестие за мощно понижена видимост ( към 50-60 метра ) над Дунавската низина, както и код за предстоящи превалявания над Източна България, като най-интензивни се обрисува да са ръмежите над Странджа, където е допустимо да стигат до към 10 литра. 
Валежите ще са интензивни тук-там, като ще има условия и за гръмотевици
Това от своя страна ще ускори въздействието на температурната инверсия, която от своя страна ще поддържа студеното време над Дунавската низина.

По-гъсти ще са мъглите над Източна България и над Дунавската низина, над Горнотракийската равнина занапред ще настъпват и на спътника добре се вижда битката за превъзходство сред слънцето и мъглата, която настава. 

Очакваме времето да е облачно и мъгливо съвсем през целия ден, температурите ще са сред 10 – 15 градуса, а на местата с превалявания и по-ниски, дъждът ще е леден типично ноемврийски.

Предпоследният месец на годината е присъщ с ръмежите и гъстите мъгли и все още условия са идеални с преноса на съвсем леден и много мокър въздух във височина.

Възможно е през целия ден да останат едноцифрени, а заран да се намаляват до към 0 градуса, което да сътвори условия и за поледици в равнините и низините.

Минималните температури са много сложни за прогнозиране при тези условия. Понякога се намаляват до към нулата и доближават до декемврийски стойности.

Снощи още в 2 часа в Пловдивското поле беше изстинало до към 3 градуса, а това си е типично ранно до среднодекемврийска минимална за този край, въпреки и да е много по-висока от постигнатия леден връх още в края на септември от -0.6 градуса.
Антициклон и относително изсъхнало време до 20 ноември
Освен ръмежите все още, които въпреки всичко ще съумяват напълно леко да напоят Източна България и Горнотракийската равнина, до 20 ноември страната ни ще продължи да се намира в антициклонално тресавище, от което няма изгледи за изплъзване.

Малко мраз ще се спусне в нощта след Архангеловден, когато упованията са и мъглите да се вдигнат и да се основат условия и за слани в петък и събота сутринта.

Като на 10 ноември ще стартира транспорт на по-топъл въздух във височина, който ще вдигне температурите първо в югозападна, а в неделя към този момент и над по-голямата част на страната, до приятни към 17-18 градуса.

Средиземноморските циклони, за момента един по-добре изразен, и то към края на интервала – към и след 20-ти, вместо на изток-североизток, ще поеме и на юг и ще задълбае над южната част на Средиземно море – към Алжир и Тунис.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР