И през последните 30 години на трудности и успехи е

...
И през последните 30 години на трудности и успехи е
Коментари Харесай

Каракачанов: Усилията на хората, ръководили армията в последните 30 години, днес се увенчават с успех

И през последните 30 години на компликации и триумфи е реалност, че Българската войска съществува и става все по-боеспособна. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността в словото си на откриването на изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) "Армията във време на промени ". Събитието събра в двора на музея огромна част от военното и политическото управление на Българската войска и Министерството на защитата от последните 30 години, оповестиха от пресцентъра на Министерствто на защитата.

"Хубаво е, че сходна самодейност на Националния военно-исторически музей съумя да събере на едно място хора, които в последните 30 години са управлявали Българската войска и процесите в нея. Една част от вас имаха отговорности във време, в което България формулира своята геополитическа позиция и участието си в НАТО. Други работиха във времето, в което Българската войска беше част от структурата на НАТО ". С тези думи министърът на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността се обърна към някогашните ръководители на въоръжените сили по време на откриването на изложбата и акцентира: "Винаги съм бил за мощна и боеспособна войска, само че като министър разбрах какво е коствало на всеки един от вас да убеждава обществото, изпълнителната и законодателната власт за нуждата да се поставят грижи и отделят средства за нашата войска. Днес напъните, които всеки от вас е полагал, се увенчават с триумф. Неговото начало е почналата рационализация на Българската войска ".



"Не единствено като член на НАТО, само че и изпълнявайки главната си функционалност - отбрана на териториалната целокупност и суверенитета на България - Българската войска придобива все повече благоприятни условия. За да може българското общество да е умерено, че армията е на поста си и е способна да ни пази ", сподели още министър Каракачанов.

"Убеден съм, че всеки, който види изложбата и експонатите в нея, ще бъде допрян. Мнозинството от нас са изстрадали тези 30 години ", съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в приветствието си при откриването на изложбата. Той беше безапелационен, че през миналите три десетилетия българските военнослужещи са били безпристрастни и със службата си са подсигурили демократичното развиване на обществото. Адмирал Ефтимов увери присъстващите, че и през днешния ден Българската войска е на своя пост и подсигурява суверенитета и териториалната целокупност на Родината.

"Ежедневието на военнослужещите в действителност е мъчно. Надявам се на мъдростта на държавното управление – позитивните процеси, които започнаха в Българската войска, скоро да дадат резултат ", уточни началникът на защитата. Адмирал Ефтимов се обърна към шефа на НВИМ и пожела при последващо издание на изложбата след 10 - 15 години, качественото израстване на Българската войска ще бъде очевидно.

Каракачанов: България съществува 1400 година с помощта на Българската войска

Директорът на НВИМ доцент доктор Соня Пенкова в словото си на откриването на изложбата съобщи: "Без да даваме оценки, опитахме да представим по какъв начин се е развивала Българската войска в подтекста на публичната и политическата конюнктура в България и света; да сравним процесите, които са се случвали, да покажем компликациите, с които тя се сблъсква както в променената геополитическа конюнктура, по този начин и в областта на сигурността ".

Председателят на Комисията по защита в 44-ото Народно заседание Константин Попов поздрави екипа на НВИМ по тази причина, че са имали куража да се извърнат към близкото ни минало. "Изключително съм благополучен, че хора, които са имали разнообразни позиции, сме дружно тук. С вярната оценка, че историята е това, което е, историята не можем да я съдим, само че можем да я използваме по този начин, че да дадем опция на тези след нас да бъдат по-добри ", уточни още Константин Попов.



Изложбата "Армията във време на промени " се провежда във връзка 141-ата годишнина от основаването на Министерството на защитата и 104-ата годишнина от основаването на НВИМ. На откриването, което мина при съблюдаване на противоепидемичните ограничения, участваха министрите на защитата от годините на прехода Николай Свинаров, Бойко Ноев, Велизар Шаламанов  Велизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 година в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен орден, Ангел Найденов  Ангел Найденов Ангел Найденов е препоръчан за министър на защитата. Найденов е определен за национален, началниците на Генералния щаб на Българската войска (о.р.) генерал-полковник Цветан Тотомиров, (о.р.) генерал-полковник Михо Михов, (о.р.) ген. Златан Стойков, (о.р.) ген. Симеон Симеонов, актуалният пълководец на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден военачалник Николай Караиванов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и други

Експозицията е налична за гости от 15 юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР