И през май е продължил спадът при лихвите, макар и

...
И през май е продължил спадът при лихвите, макар и
Коментари Харесай

Лихвите продължават да спадат и през май

И през май е траял спадът при лихвите, въпреки и не с темпото от предишни интервали, сочат данните на Българска народна банка. Лихвите по депозитите в лв. демонстрират лек растеж, до момента в който тези в евро алегорично се намаляват.

Средната пазарна рента по жилищните заеми в левове се приближава до равнището на действителни покупко-продажби, които се подписват от няколко месеца към този момент под 4%. Така за предишния месец тя се е намалила до 3.96%. Ипотеките в евро са били на междинна цена от 4.32%, оповестява " Капитал daily ".

При потребителските заеми в лв. понижението през май е с 0.7 процентни пункта до 8.53%. Според месечния бюлетин на анализаторите от финансовия портал " Моите пари " през предишния месец интензивността на банките е била при потребителските заеми – седем банки са подхванали корекции в своите предложения. Oттам показват, че от няĸoлĸo мeceцa нaблюдaвaт paздвижвaнe пpи тeзи oфepти, ĸoeтo e яceн знaĸ зa тoвa, чe бaнĸитe пoдoбpявaт и възнaмepявaт дa пoдoбpявaт ycлoвиятa пo тяx.

През предишния месец корпоративните заеми в левове са се отпускали при междинна за пазара рента от 3.61%, а тези в евро при 3.62%, като на процедура равнищата са изравнени.

Лихвите по депозитите са намалели над три пъти по отношение на същия интервал на предходната година – до 0.21% за левови влогове и 0.18% за депозити в евро приблизително на пазара за май. Реално огромните банки начисляват доста по-ниски лихви по общоприети едногодишни депозити – от порядъка на 0.05%. Така при съществуването и на инфлация към 2% на процедура приход от икономисване в банка няма. Все още има по-малки банки с български притежатели, които оферират лихви и към 1%, което оказва въздействие върху междинното за пазара равнище.

В последното издание " Икономически обзор " на Българска народна банка се предвижда през третото тримесечие на 2017 година лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и заеми да се запазят на достигнатите равнища. Увеличението на привлечените средства в банковата система и високата й ликвидност ще продължат да благоприятстват запазването им на достигнатите нива, считат от Българска народна банка.

От друга страна, пазарните упования за прекратяване на низходящата наклонност на лихвените проценти в еврозоната в резултат на упования развой на нормализиране на лихвената политика на ЕЦБ евентуално ще лимитират по-нататъшното намаляване на лихвените проценти у нас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР