И през 2021 г. Агенцията по заетостта ще предоставя финансова

...
И през 2021 г. Агенцията по заетостта ще предоставя финансова
Коментари Харесай

70 безработни получиха държавна помощ за работа далеч от дома

И през 2021 година Агенцията по заетостта ще дава финансова помощ на безработни лица, които стартират работа в обитаемо място, изискващо всекидневно пътешестване с публичен междуселищен превоз, или такива, които сменят местоживеенето си, заради започване на работа на повече от 50 км от вкъщи им или сегашния им адрес. 

През 2020 година общо 102 безработни лица са получавали средства за ежедневни или месечни разноски след започване на работа в обитаемо място, друго от местоживеенето им. До момента през 2021 година са обезпечени средства за подкрепяне на още 70 безработни лица.

Новонаетите безработни могат да получават за интервал до 12 месеца 50 на 100 от фактически направените ежедневни транспортни разноски за междуселищните пътувания до местоработата и назад. Сменилите местоживеенето си пък могат да вземат финансова поддръжка за възобновяване на част от разноските за наем, такса за ясла/детска градина и интернет услуги. Тези средства също се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им е до 200 лева месечно, прецизират от Агенцията по заетостта. 

От мярката могат да се възползват безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, в това число и младежите, напускащи профилирани институции или ползващи обществени услуги в общността от резидентен вид.

Очакванията са това да подтиква мотивацията им за независим и самостоятелен от институциите живот, а за безработните и техните фамилиите – да стартират работа в друго обитаемо място, като се поемат част от разноските за естествен витален стандарт. По този метод Агенцията по заетостта основава условия за по-голяма подвижност и интензивност на безработните лица, изключително на тези с професионални умения, като в същото време дава отговор на повишеното търсене на квалифицирана работна мощ от страна на бизнеса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР