И през 2018 г. България остава 111-та по свобода на

...
И през 2018 г. България остава 111-та по свобода на
Коментари Харесай

„Репортери без граници”: Журналистиката вече е опасна професия в България

И през 2018 година България остава 111-та по независимост на словото в света, излиза наяве от годишния отчет на „ кореспонденти без граници”. Макар този път нашата страна да не отбелязва спад (за съпоставяне, през 2013 година е била на 87-мо място), резултатът продължава да е най-лошият за целия Европейски съюз и е съпроводен с извънредно остри мнения за обществено-политическата обстановка у нас.

„ Човек би очаквал усъвършенстване в свободата на медиите през 2018 година, защото България пое председателството на Съвета на Европейски Съюз през първото полугодие. Всъщност, обаче, стана обратното”, разясняват създателите на отчета. Според тях заканите против кореспонденти са станали толкоз доста в последните месеци, че „ публицистиката към този момент е рискова специалност в България”.

Обърнато е съществено внимание на убийството на тв журналистката Виктория Маринова (за което досега обществено известните данни насочват към чисто престъпен случай – б.р.) и „ очевидния опит на управляващите да прикрият събитията към него, като провалят разследването”. Така казусът е подреден до убийствата на проверяващи публицисти в Малта и Словакия.

„ Репортери без граници” декларират в отчета си, че са необятно публикувани практиките на корупция и търговия с въздействие с присъединяване на медии, политици и олигарси. Като образец е даден „ Делян Пеевски, който на пръв взор има два вестника („ Телеграф” и „ Монитор”), само че също по този начин и телевизия (Канал 3), новинарски уеб сайтове и огромна част от дистрибуцията на печатни медии”.
Снимка: БГНЕС
Отбелязва се също, че държавното управление „ подкупва” медии с пари по европрограмите за по-благоприятно отразяване или дори прекъсване на проблематични истории в зародиш.

В същото време се показва и че „ правосъдният тормоз против самостоятелни медии като групата „ Икономедия” се е увеличил”.

Проблеми в цяла Европа

Най-свободни са медиите в Норвегия, Финландия и Швеция. Само в 24 % от проучените 180 страни и територии обстановката със свободата на печата е " добра " или " по-скоро добра ", спрямо 26 % през 2018 година

Според „ Репортери без граници” свободата на словото отстъпва на Стария континент през последните години, като това върви редом на различен развой – ерозия на институциите, породена от все по-авторитарни държавни управления.

Проследени са ред съответни сюжети, в това число потребление на новата европейска инструкция за персоналните данни от страна на управляващите при опит да притиснат публицисти да разкрият източниците си в прилежаща Румъния.
Десетки убити публицисти и стотици в пандизите и през 2018 година И България влезе в черната статистика поради неяснотите към гибелта на Виктория Маринова
Докато публицисти са бити, съдени, унизени или се постанова да живеят под полицейска протекция поради закани от незаконни кръгове, политици на от ден на ден места залагат на изразителност, директно ориентирана против медиите – френският популист Меланшон твърди, че е „ целесъобразно да мразиш журналистите”, в Унгария на някои малките екрани е неразрешено да задават въпроси на конференции, в Хърватия държавната телевизия е завела десетки каузи против други медии и публицисти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР