И последните обещания на здравния министър Кирил Ананиев да се

...
И последните обещания на здравния министър Кирил Ананиев да се
Коментари Харесай

Медицинските сестри са на път да бъдат излъгани отново

И последните обещания на здравния министър Кирил Ананиев да се постави ред в заплащането на работещите в държавните и общинските лечебни заведения може да се окажат лъжливи. От много време насам се чака механизъм за образуване на разноските за личен състав в лечебните заведения, с който да се изправят изкривяванията в заплащането. Тези несъответствия са една от аргументите за митинга на медицинските сестри. Вчера здравният министър Кирил Ананиев бе привикан на чуване в Народното събрание, на което измежду други въпроси разяснява и този.

„ Има одобрен механизъм за образуване на разноските за личен състав в лечебните заведения. Нивата на заплатите се регламентират и в групов трудов контракт, само че те не са наложителни, а целесъобразни. Затова след диалози с медицинските сестри, лекарите и другите експерти по здравни грижи преценихме, че въпросът би трябвало да бъде регламентиран и в Националния рамков контракт, с цел да има резистентност през годината при приемането на възнагражденията. В НРД, който ще подпишем в понеделник, се планува равнище на разноските за личен състав в границите на общите доходи, които получава лечебното заведение, както и съответствие от тези разноски за личен състав за това, което ще получава лекарят, експертът по здравни грижи и санитарят. Това ще даде сигурност и предвидимост при образуването на разноските за личен състав “, увери от парламентарната естрада министър Ананиев.

Другояче наподобяват нещата обаче през думите на шефа на здравната каса Дечо Дечев. Няма законов текст, който да задължи касата и лекарския съюз да посочват в Националния рамков контракт каква част от приходите на лечебните заведения са за заплати, разгласи той пред БНР.   " За страдание, макар че БЛС обществено тиражира, че те са обсъждали, в решенията на техния събор отпреди няколко дни липсва въобще коментар на тази тематика (за систематизиране на парите за заплати, залегнало в НРД - б. р.). Просто в последно време се тиражират едни обещания към медицинските сестри, към съсловието, в действителност обаче такова не е постъпвало в НЗОК и в формалните документи, които ни бяха предоставени от този събор ", сподели Дечев.

Според стандартите за финансова активност, одобрени с разпоредба на министъра, държавните и общинските лечебни заведения са задължени да имат правила за систематизиране на работните заплати. Касата упорства това да се впише в рамковия контракт и да важи и за частните лечебни заведения.  " Ние ще предложим такива текстове, които да залегнат в НРД, а точно - че тогава, когато лечебното заведение кандидатства за контракт с НЗОК, то би трябвало да предложи точно тези правила за систематизиране на работната заплата ", изясни шефът на касата.

Рамковият контракт би трябвало да бъде подписан в понеделник. В началото на договарянията от лекарския съюз оповестиха, че искат 30-35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предопределени за заплати на лекарите и медицинските експерти. Протестиращите сестри пък оповестиха, че министърът на опазването на здравето залага 50% от приходите на лечебните заведения да бъдат разпределени единствено за заплати, а оттова настрана да има проценти за лекари и медицински сестри, с цел да няма огромни разлики в заплащането.

СИГНАЛИ

В постскриптум на срещата на протестиращите медицински сестри при премиера Бойко Борисов през вчерашния ден те предадоха съответни сигнали за нередности в лечебните заведения на вътрешния министър Младен Маринов. При Борисов сестрите оповестиха, че са принудени да пишат и подправени пътеки, и подправени болнични.  " Нека да спрем с това крадене, дано парите да отиват за здравето на хората ", приканиха те. В Министерство на вътрешните работи те са предали информация за изписване на пътеки, за несъществуващи лекари, които по документи се водят на работа и други " Просто би трябвало да се спре с тези порочни практики, нищо повече ", разгласи Мая Илиева, водач на новия профсъюз на медицинските експерти. Протестиращите дами се оплакаха, че откогато се срещнаха с премиера, получават и закани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР