И петте кандидати за концесионирането на летище София бяха допуснати

...
И петте кандидати за концесионирането на летище София бяха допуснати
Коментари Харесай

Всички кандидати за концесията на Летище София са допуснати до участие в процедурата

И петте претенденти за концесионирането на летище " София " бяха позволени до продължение на присъединяване си в процедурата. Това заяви ръководителят на Комисията по концесионирането на летището заместител министър Велик Занчев.
Днес бяха отворени офертите за концесия на Летище София.
Кандидатите са Консорицум " Витоша ", Консорциум " Софткънект ", " ЦЦБ София Еърпорт ", Консорциум сред " Еърпорт Де Пари " Европейски Съюз и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг " А. Ш. и " Фрапорт България ".
Това е първата изцяло електронно провеждана процедура. Всички документи на претендентите са на електронен притежател. На хартия са единствено обвързващите предложения на претендентите. След отварянето на предложенията на претендентите ще стартира процедурата по оценяването им от комисията, сподели още Росен Желязков.
" Годишните концесионни хонорари, които не могат да бъдат по-малко от 15 000 000 без Данък добавена стойност на година или сумата, която е по-голяма, другият репер е 10% всички доходи от активността на летището.
Като предмет за обмисляне за развиването на летището ще бъдат и вложенията, които следва да бъдат направени. Те не могат да бъдат по-малко от 600 милиона, като до десетата година би трябвало да бъде построен нов терминал, както и новата писта. "
На 11 април бяха подадени заявки от 5-ма претенденти за присъединяване в концесионната процедура за летище " София ". Комисията ще отвори офертите по реда на тяхното подаване. Спечелилият в процедурата ще стане прочут не по-рано от месец.
Условията
Конкурсът за концесията започва през 2016 година, беше отлаган и удължаван няколко пъти - още от времето, когато вторият кабинет на Борисов подаде оставка. Впоследствие състезанието беше замразен, а при започване на този кабинет беше декларирано, че още веднъж ще се търси частен вложител.
Условията на концесията плануват аерогарата да бъде отдадена за 35 години. Бъдещият притежател ще има ангажимент да построи трети терминал през първите 10 години от избирането му. Също по този начин неговите общи вложения би трябвало да бъдат най-малко 600 милиона евро. Възнагражденията, които ще получава страната всяка една година от периода на концесията, би трябвало да бъдат в размер на не по-малко от 15 милиона лв. без Данък добавена стойност или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия.
Опозиционен глас
Българска социалистическа партия изрично се опълчи на изискванията в състезанието. Партията изпрати сигнал до Европейската комисия, съгласно който се оказва държавна помощ на бъдещия концесионер. Като образец в документите се показва, че отчуждаването на терени ще се прави за сметка на страната, а разноските ще се приспадат като инвестиция по контракта.
От години против желанията на страната да налее над 200 млн. лв. възразяват и чиновници на летището. Работещите с митинги обявиха, че недоумяват за какво би трябвало да се съсипе едно печелившо дружество за сметка на друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР