И петимата български ученици в националния отбор по физика се

...
И петимата български ученици в националния отбор по физика се
Коментари Харесай

Медали за всички в отбора по физика на международни олимпиади

И петимата български възпитаници в националния тим по физика се прибраха с медали от юбилейната 50-а Международна олимпиада по физика в Тел Авив, която се организира сред 7 и 15 юли, заяви пресцентърът на Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Сред конкуренцията от близо 80 страни от целия свят, българските възпитаници си завоюваха два сребърни и три бронзови медала. Съставът на националния тим по физика 2019 и техните оценки:

Георги Мирославов Александров, 12 кл., СМГ - сребърен орден
Иво Владиславов Петров, 11 кл., СМГ - сребърен орден
Алексадър Пламенов Проданов, 9 кл., ППМГ Казанлък - бронзов орден
Владимира Пламенова Иринчева, 12 кл., ПЧМГ София - бронзов орден
Васил Николов Николов, 10 кл., ПЧМГ София – бронзов орден

Техни ръководители са проф. Мирослав Абрашев (Физически факултет, СУ) и гл.ас. Нено Тодоров (Физически факултет, СУ).

От 1967 година, до 2019 година - в това число - тимовете по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 година България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и взе участие във всички издания на олимпиадата от този момент насам.

Два дни по-рано от Полша се прибраха и младите физици, също усмихнати от резултатите си, за които не им доближиха три точки да сграбчен бронзови медали. Международният шампионат на младите физици, прочут като International Young Physicist s` Tournament (IYPT) е отборно съревнование сред възпитаници от междинните учебни заведения, равностойно на Международната олимпиада по физика. Участниците от всеки тим влизат в функциите на докладчик, конкурент и рецензент. В разнообразни турове на надпреварата те се правят оценка и провокират между тях.

23-ото издание на Турнира се организира от 6 до 13 юли в полската столица, а българският народен тим бе в състав:

Нина Димова -12 клас, СМГ
Драгни Драгнев - 12 клас, 91 НЕГ
Георги Иванов - 10 клас, СМГ
Матю Машков - 10 клас, МГ Русе
Николай Митев - 11 клас, Американски лицей

Техни ръководители на тазгодишния шампионат бяха Никола Каравасилев (ПЧМГ, Izzi Science for kids) и Даниела Иванова (МГ Русе).

Доброто показване на българските гимназисти ги подреди пред страни като Англия, Русия, Съединени американски щати, Австралия и домакините от Полша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР