И пастори тръгват по къщите, за да убеждават хората да

...
И пастори тръгват по къщите, за да убеждават хората да
Коментари Харесай

Обстановката в Сливен се успокоява, една трета от децата се върнаха в клас

И пастори потеглят по къщите, с цел да убеждават хората да пуснат учениците на учебно заведение

Около една трета от учениците, които в понеделник бяха взети от учебно заведение от родителите си, се върнаха в клас, заключи във вторник началникът на РИО в Сливен Милена Чолакова. Някои от майките даже се извинили на учителите. Директорът на сливенското главно учебно заведение " Братя Миладинови " Митко Митев, в което има общо 1291 възпитаници, сподели пред " 24 часа ", че за първата промяна, в която учат по-малките, през днешния ден са пристигнали към 20 % от децата. С тях са водени естествени образователни занятия.

Очакванията са до края на седмицата ситуацията в Сливен да се успокои изцяло и всички възпитаници да се върнат в клас. В понеделник към 10,30 часа стотици родители от циганския квартал на града " Надежда " нахлуха в двете съществени учебни заведения в квартал " Даме Груев " - " Братя Миладинови " и " Юрий Гагарин ", и прибраха децата си у дома, подскрижени от клюки, че обществените служби ще лишават всички отрочетата, които не са припознати от бащите си, с цел да бъдат отведени те в интернати. А казусът е, че множеството деца в този квартал са такива. И не толкоз, тъй като нямат татковци, а тъй като на майките е по-изгодно да се водят като самотни майки и поради това да получават по-големи обществени помощи.

Слуховете стигнаха и до прилежащото на Сливен село Тополчани, в което учениците също бяха прибрани без време от учебно заведение. Хората не изясняват много-много по какъв начин са стигнали до тях тези клюки - основно приказват за интернет, само че някои загатват и за позвънявания по телефона, както и за незнайни досега емисари, сякаш пристигнали намясто в махалата да пропагандират.

От полицията в Сливен към този момент образуваха досъдебно произвеждане по член 326 от Наказателния кодекс против незнаен причинител. В хода на следствието до момента са привикани и разпитани най-активните в обществените мрежи по тематиката, а една от изявленията във Facebook била и свалена. За сказка били поканени и уредниците на митинга в събота в квартал " Надежда ", който се разгласи срещу противозаконното бунище до къщите на хората, на което предходната седмица при безразсъден случай почина инцидентно преминаваща от там жителка на квартала. До момента по случая няма арестувани или упрекнати за провокираната суматоха.

Според прессъобщение от регионалната администрация в Сливен, изпратено през днешния ден след обяд до медиите, досега били събрани данни, че напрежението в понеделник било предизвикано от майка, която живее в южния завършек на циганския квартал " Надежда ". Нейният дом бил посетен от обществени служащи по отношение на раздялата със брачна половинка й. Целта на визитата обаче не е бил да се лишават децата й, а да се откри намясто какви са изискванията за развъждането й.

В същото време органите на реда проверяат и други сигнали за авторството на подправените вести, се споделя още в известието.

Миналата година благодарение на тъй наречените мобилни групи в Сливен били върнати на учебно заведение 1003 деца и опасенията в този момент са, че случилото се в понеделник може да върне този развой доста обратно и да зачеркне напъните на доста хора.

Но с цел да се успокои ситуацията напълно, учителите и общинските управляващи имат още доста работа. От през днешния ден след обяд учители и обществени служащи потеглиха по къщите на учениците, с цел да коментират, че новините за отнети от фамилиите им 2 деца са подправени и че няма по какъв начин по българското законодателство това да се случи, с изключение на при последна нужда и то с решение на съда за положителното на детето.

" В деня на всеобщата неуравновесеност от полицията ни посъветваха да изчакаме с визитите един ден, с цел да се поуспокои ситуацията. В понеделник при хората намясто бяха единствено посредници. А с децата, част от които също са уплашени, в учебно заведение ще работят още психолог, педагогичен консултант и ресурсен преподавател ", изясни шефът Митев.

В акцията ще се включат непринудено и пасторите на евангелските църкви, които в квартал " Надежда " са 17 и имат огромно въздействие над локалните. Те не са съгласни с казаното сутринта във вторник в бТВ от премиера Бойко Борисов, който разгласи, че е разпоредил на ДАНС и Министерство на вътрешните работи да проверяват случая и се закани: " И ще ги заловен всякакви пастори партийни, които отиват и плашат хората ".

" Коя партия ме е поставила тук, че да бъда партиен свещеник. Аз съм тук, с цел да послужвам на живия Бог. Всеки ден се апелирам за държавното управление и поканвам премиера на работа в моята черква, с цел да види и чуе какво и по какъв начин проповядваме ", сподели през днешния ден пред " 24 часа " по телефона един от пасторите в " Надежда " - брат Илия Миланов от Евангелската петдесятна черква. Той изясни, че съветвали децата да вървят на учебно заведение и да се учат, тъй като единствено по този начин ще съумеят в живота. Убеждавали и родителите да пускат постоянно децата си на учебно заведение.

" Благодарение на нас кварталът се кротна, хората са рационални и в общината знаят това. Но аз мисля, че хората имат своите учредения да се опасяват, до момента в който ги има Истанбулската спогодба и Норвежкият опит в работата на обществените им служби. Това са бурени в градината на просперираща християнска Европа и на хората би трябвало непрекъснато и налично да се изяснява това ", добави пасторът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР