И паднах сякаш поразен от гръм – зарових плачещо лице в

...
И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в
Коментари Харесай

Откриха нови стихове на Яворов - този път наистина

" И паднах като че ли изумен от гръм –

зарових плачещо лице в земята

и чух със сетни сили чудноват звън –

звънът на бойната тръба и на

войната... "

Това е куплет от непознато до момента стихотворение на Пейо Яворов - едно от трите, чиято достоверност бе доказана пред БНР от доцент Милкана Бошнакова, експерт по история на освободителното придвижване на Македония и Одринска Тракия. Заедно с тях има негови писма и документи, владеене на частно лице. Ръкописите са разчетени през 2019 година от доцент Бошнакова, 

През декември Мая Вапцарова разгласи, че са открити нови стихове и на огромния й роднина. Оказа се обаче, че ръкописите са оповестени. Сега наподобява, че находката е истинска - документите са свързани с Македония и са тъкмо датирани както от самия стихотворец, по този начин и задочно от наличието им. Те отразяват активността на Яворов като първи кмет на Неврокоп, през днешния ден Гоце Делчев, по време на Балканската война и като челник на чета.

Стихотворенията ще бъдат издадени, те не са на любовна тема, а на антивоенна. " Едното е по-философско, посветено на непосредствен другар - Тодор Николов, ботаник и донор ", изясни Бошнакова.  И добави разгорещено: " Последното стихотворение, което е най-силно съгласно мен и ще влезе най-вероятно освен в българските, само че и в международните учебници, е озаглавено  " На незнайний воин ", в което той приказва от първо лице само число, което е апотеоз на любовта към родината му.

" И тук ще стана бучка пръст,

само че отново ще съм във теб, родино.

Дори и да не турят кръст,

ти, майко, отново ще помниш мойто име. "

Според историчката финалът на стихотворението заслужава да откри място в учебниците, и то освен в българските. 

" Не чаках, че след повече от 100 години е допустимо да се намерят оригинали на Пейо Яворов, негови нови документи и най-много стихотворения ", допълни още Бошнакова. Миналата пролет при нея дошъл Христо Павлов, колекционер, и точно той дал книжата.  " Приех да прегледам документите и тогава разбрах, че чудото е допустимо. Действително те се оказаха на Яворов. Още първите минути, в които ги допрях и видях почерка, подписа, неговия, защо се отнася - Неврокоп 1912 година, печатите на множеството от писмата, които се съдържат измежду тези документи... Оригинали са, на Яворов са и това е фактически събитие ", съобщи тя.

Намерените писма пък са до негови съратници. Сред тях има разписки, които той дава на неврокопски поданици, които подкрепят изхранването на дейците на македоно-одринското опълчение. А още документи:  " И няколко по този начин наречени " требвания ". Той озаглавява по този метод документите, с които в края на октомври 1912 година в град Кавала дава позволение, по този начин да се каже, освобождава своите четници от отряд номер 15 на македоно-одринското опълчение, на което той е челник или пълководец - да се приберат гладко до родината ".

Трите стихотворения по всяка възможност са последните, които Яворов е написал. Предстои новооткритите документи да излязат и в книга.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР