И от двете страни на Атлантика в момента изпадат в

...
И от двете страни на Атлантика в момента изпадат в
Коментари Харесай

Европа е в паника: Британци и канадци мрат като мухи от рядка инфекция

И от двете страни на Атлантика сега изпадат в същинска суматоха. Рядка форма на зараза безусловно посича жителите на Англия и Канада. Мутиралият стрептокок се популяризира стремглаво, а съдбовните последици настъпват за броени часове. Жертвите към този момент наброяват десетки. Човек може да се болести даже и от елементарна целувка.
Дребният английски град Брейнтри в източната част на страната за часове се трансформира в едно от най-опасните места на планетата. Най-малко 12 поданици са починали, десетки са инфектирани. Симптомите, които са като при зараза, са идентични при всички: болки в гърлото, обрив, тресчица. Причинител на инфекцията е стрептокок от група А. За разпознаването ѝ са нужни два дни. Именно толкоз продължава и инкубационния интервал, само че от време на време стрептококът изобщо не може да бъде изолиран.

"Бактерията стрептококи е много постоянно събитие. Тя е налична при възрастните, при децата. Работата е там, че някои от инфектираните изобщо не показват признаци на болестта ", споделя лекарят Исак Богард.

Какви болести се предават посредством целувките?

Последствията са много страшни. Стрептококът също може да предизвика менингит, пневмония, скарлатина. Ако бактерията попадне в кръвта и токсини целия организъм, изходът ще е летален.

"Има доста подтипове стрептококи. Обичайно хората отиват на доктор, когато ги боли гърлото. Стрептококите от вид А са доста токсични, процесът на заразяването на процедура не може да бъде спрян ", споделя лекарят Марла Шапиро.

Затова заразяването става доста елементарно. Достатъчно е едно прикосновение или банална целувка, само че най-страшното е, в случай че някой кашля или киха. При това носителят на инфекцията може изобщо да не подозира, че е болен. Момиче, оказало се на крачка от гибелта, към момента не може да разбере по какъв начин всичко е станало. "Буквално се превръщах във магьосница, като в най-страшните филми. Едва не умрях. Пръстите ми потъмняха, в последна сметка се наложи да бъдат ампутирани ", описа потърпевшата.

В момента стрептококите интензивно завладяват нови райони от Англия. Най-много случаи има в графство Есекс , където всичко е и почнало. 32 пациента са били изключително сложени под карантина. А може би има още стотици, или хиляди души, в които бацилът може да се развива и сега.

"Човекът вдишва този бацил и живее умерено. Все отново гърло може да ви заболи след чаша студена вода, човек не обръща внимание. Най-голямата смъртност е обвързвана с погрешното използване на стандартите, което е особено за западната медицина. Опасността не е била разпозната в точния момент и следствията не са били планувани. Представете си,че тази бактерия попадне в старешки дом ", отбелязва имунологът Владислав Жемчугов.

“Лятната” ангина - 7 признака, които не би трябвало да игнорирате

Ситуацията е същата и в Канада. И въпреки там лекарите да твърдят, че обстановката е под надзор и за зараза не може да иде тирада, цифрите обаче приказват друго. От началото на месеца бактерията е умъртвила деветима.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР