И от БСП, и от Изправи се БГ!Ние идваме! настояват

...
И от БСП, и от Изправи се БГ!Ние идваме! настояват
Коментари Харесай

Задочни спорове: Политически сблъсък на тема Кабинет

И от Българска социалистическа партия, и от " Изправи се БГ!Ние идваме! " упорстват за документално съглашение с " ИТН ", което да бъде гаранция пред гласоподавателите каква политика ще се води и още упорстват да знаят авансово имената на кабинета, който ще бъде препоръчан за гласоподаване в Народното събрание. От двете обединения гостуваха на Георги Любенов.

Пред БНР Христо Иванов разгласи, че " Демократична България " е подготвена да даде поддръжка за мощно реформаторско ръководство, което може да трансформира България. А Филип Станев от " ИТН " прикани да се спре делението на " умни и красиви " и други.

Два дни, откакто " ИТН " предложиха публично Пламен Николов за министър председател, задочният спор - кой пръв е показал Петър Илиев за този пост - продължава.

" В петък с нас също беше обсъждано единствено името на Петър Илиев. И то беше обсъждано, тъй като ние повдигнахме тематиката ", съобщи Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

" Нали не мислите, че ние сме предложили Петър Илиев? ", добави Мария Капон от парламентарната група на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

" Никога ние в " ИТН " не сме предложили, обсъждали, казвали на някого това име като министър председател ", акцентира Филип Станев от " ИТН ".

Партиите към този момент чакат персоналния състав министри на " ИТН ". От Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме! " настояха още веднъж и за съглашение.

" Искаме писмен ангажимент - под каква форма следва да забележим и най-после ще се съберем и ще вземем решение дали поддържаме или не това ", разяснява Явор Божанков от ПГ на Българска социалистическа партия.

" Едно съглашение не е просто един хвърчащ лист, в който някой се прави на забавен и поставя автограф. Това е публичният контракт на уговорките, които ние сме декларирали пред гласоподавателите и тези, които имат " ИТН ", сподели Мария Капон от ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

В предаването " Неделя 150 " на БНР Христо Иванов съобщи, че на " Демократична България " ѝ липса сериозната доза информация, въз основата, на която да вземат решение.

" Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния миг беше по този начин появена за премиер-министър е безапелационна. Начинът, по който стана това появяване мен доста ме тормози, тъй като става дума за един развой, в който няма никаква предсказуемост. За този пост ние чакахме човек, който може да носи лидерска отговорност ", разясни Христо Иванов от " Демократична България ".

Крайно време е политиката в България да престане да се прави по пазарски метод - разяснява Филип Станев.

" Ако ще сменяме, изчегъртваме модела ГЕРБ с тясното подпомагане през годините на Движение за права и свободи - това да не го забравяме, в случай че ще го вършим това, само че ще желаеме да го подменяме с различен наш по този начин модел в тази посока и ще го маскираме зад това, че ние сме умни и красиви, градската интелигенция - това е неверен метод в действителност ", посочи Филип Станев от ПГ на " ИТН ".

Мария Капон счита, че с " Демократична България " са изтъквам " на една гара ".

" Всяко подозрение дали има подмолна игра или не - то би трябвало да бъде разсеяно. И това, което желаят сътрудниците от " Демократична България " - ние би трябвало ясно да го заявим - никой не може да ни плаши с избори. Защото едни скъпи избори са доста по-евтини в сравнение с едно неприятно държавно управление, тъй като то може да открадне ", добави Мария Капон от ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Партиите би трябвало да намерят общ език - това е посланието на гласоподавателите, съгласно Българска социалистическа партия.

" И за страната в една обстановка, в което може би, недай Боже, се задава още една вълна Коронавирус, не е несъмнено най-хубавата концепция да хвърлим страната в нови избори поради - дали някакви персонални прищявки, дали някакъв блян за някакво министерство ", означи Явор Божанков от ПГ на Българска социалистическа партия.

" Демократична България " към момента не са взели окончателното решение дали да поддържат кабинет Николов.

" Не ни плашат нито предварителни избори, нито изолираност. Готови сме да дадем поддръжка за мощно реформаторско ръководство, което може да трансформира България ", безапелационен е Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

За следващ път Филип Станев посочи, че властта не е самоцел за ИТН.

" Ние да стоим във властта, с цел да се договаряме с Христо Иванов, Бойко Борисов и Доган - това са цялостни нелепости ", сподели още Филип Станев от ПГ на " ИТН ".

Партиите разполагат към този момент с по-малко от седмица, с цел да намерят своята пресечна точка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР