И още – дават срок от една година на общината

...
И още – дават срок от една година на общината
Коментари Харесай

Осъдиха Столичната община за мръсния въздух в София

И още – дават период от една година на общината да предприеме незабавни ограничения.

Близо 5 години правосъдни борби с три отвода на правосъден състав и куп експертизи. Това е равносметката за Димо Господинов, основателят да се заведе групов иск против Столичната община, поради мръсния въздух.

„ Беше сложна битка, най-много да се заведе този иск. Това е един проблем, който е с струпване, дълги години, софиянци, малко или доста, са привикнали да живеят на замърсен въздух, естествено, не би трябвало да привикват “, споделя юрист Димо Господинов

Софийският градски съд е безапелационен – Столична община е позволила с безучастие редовно превишаване на фините прахови частици. И още – не е изпълнено задължението да се подхващат съответни ограничения. Затова решението е до 12 месеца бездействието да спре.

„ Доволни сме, в последна сметка съдът споделя, че сме изцяло прави 2017-та да заведем иск и сега също имаме съображение да твърдим, че се бездейства, с което замърсява въздуха.

Отговорът на общината – замърсяването на въздуха към този момент било над нормата единствено по един индикатор от общо два.

„ По отношение на денонощната норма, която е 50 микрограма, ние би трябвало да имаме и на шестте станции 35 пъти превишение, към този момент от 2019-та има доста усъвършенстване и осъществяваме такова единствено на три станции “, споделя Десислава Билева, зам.-кмет на София по „ Зелена система, екология и земеползване “.

От общината споделят още, че са подхванали ограничения против мръсния въздух.

И ни срещат с Игнат Генев, който през днешния ден сменя отоплението на въглища с пелетен казан за сметка на общината.

„ Сега 10 пъти или 100 пъти по-чисто. Иначе се преобличаш с работни облекла, с цел да запалиш парното, да го изчистиш и след това отново, и всеки ден в банята. Не имам вяра да е по-евтино, но то не може да е всичко плюс. Едно, че няма да е толкоз трудоемко, а и не пушим, да не замърсяваме в този момент “, споделя Игнат.

Съдът упорства общината да построи добра инфраструктура за колела, да се чистят по-често улици и булеварди и да се проучат опциите за създаване на етажни паркинги. Столична община дава отговор, че работи по въпроса.

Решението не е дефинитивно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР