И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена

...
И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена
Коментари Харесай

Борисов: "Берлинската стена" между България и бивша Югославия пада днес

И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена сред България и някогашна Югославия през днешния ден пада. От през днешния ден Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на формалното разкриване на новоизградения сектор от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия, заяви държавната осведомителна работа. Трасето е част от Общоевропейския транспортен кулоар №10. За откриването българският министър председател бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

Обичайно цялата гала бе излъчена във фейсбук профила на премиера, а първоначално той прелетя с хеликоптер над новия сектор. На събитието се типа, че участват доста хора, а измежду формалните посетители бе и дългогодишния министър в кабинетите на Борисов Лиляна Павлова, която неотдавна е вицепрезидент в Европейската капиталова банка. Банката съфинансира плана.

" Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия ", акцентира министър председателят и уточни, че цялата българска индустрия ще може да употребява този път за Западна Европа и сервира поздравленията си за откриването му.
" България през днешния ден е по-близо от всеки път, по тази причина благодаря на министър-председателя Бойко Борисов ", обърна се сръбският президент Вучич към българския министър председател. Вучич акцентира, че Сърбия ще се свърже с братска България и посредством " Балкански поток ".

" Без съседите - къщата не може да се опази. С нашите български комшии - пътят ни е отворен. Министър-председателят Бойко Борисов сподели, че от през днешния ден Сърбия има достъп до пристанищата Варна и Бургас. А той е добре пристигнал - и в Пирот, и Ниш ", сподели още президентът на Сърбия пред българския министър председател и водената от него делегация.

Преди церемонията по откриването министър председателят Борисов и президентът Вучич разискаха напредъка по значимите за района инфраструктурни планове. " От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И в този момент строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през автомагистрала " Струма ", изброи българският министър-председател. Сръбският президент дал висока оценка на направеното от държавното управление на България.

Откритият през днешния ден сектор е с дължината 86.9 км като строителните действия по построяването му стартират през 2011 година Стойността на плана възлиза на 476 млн. евро, а средствата са обезпечени от Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, както и от Световната банка.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, скат Пражна и Протон с обща дължина 2.6 км) и 5 детелини.

С стартирането в употреба на трасето от българската граница до Ниш или на така наречен източно отклонение се приключва построяването на целия сектор на транспортния кулоар № 10 през територията на Сърбия.



Сръбският президент приключи с думи на български: " Добър ден, добре пристигнал, скъпи приятелю Бойко Борисов, и останалите български другари. Много съм благополучен, че Сърбия направи всичко за нашите две страни и двата другарски нации да се свържат посредством най-модерната автомагистрала. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР