И най-слабата държава е по-силна от който и да е

...
И най-слабата държава е по-силна от който и да е
Коментари Харесай

Петима арестувани в столичния кв. Христо Ботев

И най-слабата страна е по-силна от който и да е причинител (на закононарушения - б.р). Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев при акция против лихвари в столичния кв. " Христо Ботев. "

При акцията на ГДБОП са претърсени пет къщи и са задържани петима. Двама от тях са доста млади, само че са пълнолетни, посочи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. Има данни, че групата работи от 2015 година Някои от задържаните са в родствена връзка. Освен с лихварство, изнудване, и рекет са разпространявали и опиати, добави той.

Схемата, по която са работели, е следната - хора с невисок обществен статус, които се нуждаят от пари . Участниците в схемата са отпускали пари на небогати свои събратя с високи лихви и в случай че последните не се издължат или се забавят, има силови способи.

" В тези региони става въпрос за суми, които се дават назаем при висока рента дневно . Сумата нараства в края на месеца, получателите няма по какъв начин да ги платят и хората стават като бели плебеи - задължени до гроб. Такава сума няма по какъв начин да възстановиш ", добави той.
 Акция на ГДБОП в една от циганските махали в София
Акция на ГДБОП в една от циганските махали в София

Твърди се, че е против група, занимаваща се с лихварство и силови дейности

Запитан какъв брой хора са потърпевши, той отговори, че ще се приказва за вторични закононарушения с изключение на изнудване и рекет. Едва ли някой може да сметне хора, които са изгорели с имущество. Времената за свободно действие на такива групи, където се правят закононарушения срещу личността са отминали, сподели Гешев.
 Телефонните измамници от Левски обслужвали доста по-мащабен бизнес
Телефонните измамници от Левски обслужвали доста по-мащабен бизнес

Това била една от групите, настоящи от територията на Румъния

Статистически има 30% понижение на случаите с ало-измами, твърди зам.-главният прокурор. По думите му при сходни инспекции прокуратурата ще разпредели и други структури и служби да създадат инспекция и са конфискуват облагите от незаконната активност.

Ревизии на всички лица на причинители на закононарушенията, при които има разлика сред метода на живот и публични приходи. " Сигнализираме и ДНСК, която подхваща съответните дейности, която ревизира строителните бумаги на тези покои. Това е матрицата, по която ще се работи по тези каузи ", твърди зам.-главният прокурор.

Запитан дали има ли данни да се приготвя пазаруване на гласове, той отговори, че това са престъпни престиж и вършат всичко, с което може да се изкарват пари.

По думите на Гешев този случай в столичния кв. " Христо Ботев " се включва в определението за битова престъпност . Един от целите ни за противопоставяне на Министерство на вътрешните работи е борба с битовата престъпност напомни Сотиря, Русе, Велико Търново- групи, които правят лихварска активност и рекет.

За никого не е загадка, че в избрани региони, където популацията е с невисок обществен статус има лица, които наричате престъпни престижи - тартори, цигански барони - това са хората, които правят съвсем всичко и нарушават закона - от лихварство през насилствени дейности, опиати, пазаруване на гласове. Едва ли ще изненадам някого с това нещо, само че това е реалност, призна зам.-главният прокурор.

" Остава чувството, че в някои региони страната се е отдръпнала. Има база за работа както на прокуратурата, по този начин и на Министерство на вътрешните работи - в тези места, общности . Държавата и Министерство на вътрешните работи са в дълг на българските жители, който би трябвало да бъде заплатен ", съобщи той.
 Спецпрокуратурата проверява група за лихварство и рекет в Лясковец
Спецпрокуратурата проверява група за лихварство и рекет в Лясковец

Извършват се претърсвания на адреси, разпитват се очевидци

По думите му и богатите, и бедните имат отговорности. " С сътрудниците от Министерство на вътрешните работи е се постараем, в случай че е имало подозрения, че законът се ползва по друг метод, с работата си да покажем, че няма да вършим разлика сред тези 2 групи ".

Разграничителната линия е съблюдаване на закона, сподели Гешев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР