И най-новият модел за промени в здравната система, представен официално

...
И най-новият модел за промени в здравната система, представен официално
Коментари Харесай

Държавата пак започва здравна реформа, но запазва доплащането за лечение

И най-новият модел за промени в здравната система, показан публично в понеделник от здравния министър Кирил Ананиев, не планува механизми за ограничение на големите доплащания, които се постановат за лекуването у нас. По данни на Евростат близо 50 на 100 от разноските за опазване на здравето у нас са от джоба на пациентите - за медикаменти, доплащане при престой в болница, медицински произведения. Новият модел даже допуска и увеличение на частните разноски на пациентите, защото позволява понижение на обезпечения пакет услуги, които се заплащат със здравни вноски.

Настоящата концепция на Министерство на здравеопазването е да има демонополизация на здравната каса. Здравната вноска ще се резервира 8%, само че жителите ще имат право да избират дали тя да отива в частен фонд или в НЗОК. Както и в този момент, ще има главен, обезпечен пакет, който всички фондове ще са длъжни да обезпечават, само че какво да има в него, е " предизвикателство ", изясни Ананиев. Да работят в областта на наложителното здравно обезпечаване ще имат право фондове с най-малко 500 000 обезпечени. Подборът на пациенти, т.е. отводи за записване на възрастни и хронично заболели, ще бъде неразрешен, въпреки и неразбираемо по какъв начин. Вноската, която фондовете и НЗОК ще получават за записан обезпечен, ще е идентична за всички жители, т.е. всички събрани осигуровки, в това число и плащаните от страната за небогати, деца и пенсионери, ще се разделят на броя на обезпечените и ще се получи осреднена вноска, която Национална агенция за приходите ще превежда за всеки един жител. Хората, които не са избрали фонд, ще бъдат разпределяни служебно или ще останат клиенти на здравната каса. Фондът ще може да се сменя един път годишно. Самите частни застрахователи обаче ще се лицензират по инструкция на Европейски Съюз, т.е. ще би трябвало да се записват напълно нови сдружения, вместо на пазара да оперират актуалните фондове, които се занимават и със здравно обезпечаване. Те ще имат право на до 3% административни разноски, колкото и сега употребява НЗОК, а също и ще са длъжни да поддържат запас от 3% от приходите си, отново като касата, с който да покриват изключителни заплащания. Частниците ще имат право и на облага, само че тя " ще остава в здравната система ", разгласи Ананиев, без да изясни какво значи това.

По данни на Национална агенция за приходите работещите, които се обезпечават за своя сметка и тази на работодателя си, са към 3.5 млн. души. 2.7 милиона - пенсионери, деца и небогати, се обезпечават от страната, освен това с непълна вноска. Не е ясно какъв брой фонда биха могли да съберат над 500 000 обезпечени, още повече че те ще се основават занапред, което желае спомагателни вложения. Настоящите сдружения за допълнително здравно обезпечаване имат общо към 350 000 клиенти.

Фондовете ще работят по главен пакет, избран от здравното министерство и съсловните организации на медицинските експерти. Цените по него ще се договарят сред изпълнителите - лечебни заведения и лекари, и фондовете, същото ще важи и за отстъпките за медикаменти и медицински произведения. " За някои действия Министерство на здравеопазването може да дефинира дружно с лекарския съюз пределни цени ", сподели Ананиев. Лечебните заведения ще могат да образуват сами цените на услугите си отвън главния пакет, които ще се плащат или през в допълнение непринудено обезпечаване, или кеш.

Какво ще има в главния пакет, занапред ще се взема решение, защото Министерство на здравеопазването продължава да няма визия какъв брой коства лекуването, т.е. още не е направено така наречен остойностяване на медицинските услуги, което се чака от години. Съответно не е ясно какво тъкмо може да се покрие с 8% вноска и дали ще има услуги, които сега се заплащат от здравната каса, само че в бъдеще ще са ангажимент на пациентите. Не е ясно и какви цени биха могли да договорят частните фондове с лечебните заведения, което пък значи, че и в бъдеще пациентите евентуално ще не престават да заплащат за всевъзможни спомагателни услуги като избор на екип, ВИП стая, сестрински пост и какви ли не съвещания, които в действителност дофинансират част от лекуването. Моделът не планува доплащанията да са под нечий надзор. Ананиев единствено подсигурява, че доплащанията ще са легални и ще има оповестени описи с цени и услуги, " с цел да знае българският жител, че е добре да се застрахова в допълнение, другояче ще се постанова да заплаща ".

Според Ананиев сходен модел ще понижи неефективните разноски и измамите, защото частните фондове ще имат интерес да управляват по-добре от здравната каса. Ще се увеличи и качеството на медицинските услуги, а също и профилактиката и предварителната защита на заболявания, защото частниците ще имат интерес от ранно разкриване на заболявания, когато лекуването им е по-евтино.

 

СРОКОВЕ

Ако въобще се осъществя, този модел ще работи от 2021 година До края на годината е срокът, в който Министерство на здравеопазването ще показа окончателния и изчистен и в детайлите вид, до тогава се чака да е реалност и остойностяването на медицинските услуги, което да покаже какъв брой пари действително са нужни в системата. Представените хрумвания са единствено обща рамка и посока, застрахова се Кирил Ананиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР