И най-лошият кабинет е по-добър от липсата на управление. Защото

...
И най-лошият кабинет е по-добър от липсата на управление. Защото
Коментари Харесай

Илия Лазаров, СДС: И най-лошият кабинет е по-добър от липсата на управление

И най-лошият кабинет е по-добър от неналичието на ръководство. Защото на служебното държавно управление не му е задачата да има дълготрайно ръководство, а то и да желае, не може да прави дълготрайни проекти, тъй като неговият интервал е стеснен – дали са 36 места, 8 месеца – това е мандатът. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България "  г лавният секретар на Съюза на демократичните сили Илия Лазаров.  " Обикновено президентът назначава настоящото държавно управление с някоя друга рокада на някой неизвестен да извършва функционалностите на длъжностен кабинет от разпускането на Народното събрание, само че изборите са в границите на един месец, а ние имаме два месеца. Това са корекции, които биха могли да бъдат поставени в Конституцията, тъй че да върви по-бързо политическият живот ", добави Лазаров.

" Няма ужасно в това, че вършим избори, въпросът е този механизъм. И когато имаме второ равнище на локално самоуправление, и налозите се събират и се разпределят в районите, и не се разпределят от финансовия министър и от държавно управление, ще има доста по-справедливо ръководство. Когато тези райони са самоуправляват, централната власт ще има лимитирани функционалности във връзка с това нещо и няма да има такова значение всичкото, което се случва, и политическите рецесии. А и самите политици към този момент с цел да се постановат в съответните места, веднъж като мажоритарни за Горна камера, а другия път съразмерно, ще се стараят да дават по-голямо качество на продукцията. И когато гласоподават едни закони, сега какво се прави – на първо четене се внася един закон, сред първо и второ четене законът става тъкмо противоположния и излиза едно недоносче.

" Трябва да имаме непоклатимост на нормативната база. Не може данъчните закони да се сменят 7-8 пъти годишно, не може държавният бюджет в последните години по два-три пъти се актуализира и поправя, и то хайде, когато има някаква рецесия, КОВИД по този начин, добре, но когато няма рецесия, отново се актуализира, тъй като не са решили. Най-вероятно и този бюджет настоящия, ще го  актуализират най-малко веднъж, а може и два пъти идната година. Така че би трябвало да има непоклатимост, и това би трябвало да бъде точно конституционна ", счита още Лазаров. 

Според него, публичните връзки в България сега не са това, което бяха 90-те години. Вече имаме младежи, имаме цифров свят, имаме напълно други разбирания.

" Аз самият се усещам значително остарял, а бях на 26 години когато се приемаше тази Конституция, нали, 1991 година. Светът е изменен. Тези публични връзки в България, към този момент имаме преобладаваща частна благосъстоятелност, излязохме от комунизма. Основната промяна беше точно тази промяната на системата, беше промяната на собствеността. И като зададат въпроса дали Преходът е приключил или не – да, приключил е Преходът, тъй като към този момент частната благосъстоятелност е преобладаваща, а другото е нелепостта на политическата класа, която е обособена тематика ", сподели Илия Лазаров.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР