И най-големият оптимист не може да определи медийната 2019-а като

...
И най-големият оптимист не може да определи медийната 2019-а като
Коментари Харесай

България през 2019 г.: 111 медийни проблема

И най-големият оптимист не може да дефинира медийната 2019-а като добра. България се озова на непрестижното 111-то място в света по независимост на словото. Стигна се до такава степен, че посланичката на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа сподели, че във връзка с свободата на медите " България има огромен проблем ", а държавата-световен стражар ще прати в посолството си умишлен човек да следи за това.
По-ясно отвсякога лъсна, че по план публичните Българска национална телевизия и БНР към момента са държани от страната на къса каишка. Междувременно и двете медии смениха генералните си шефове със кавги, които не стихват със промяната. Няколко частни малките екрани пък смениха собствеността си, само че отново е явно накъде гравитират политически. В онлайн пространството, където е даже по-ясно кой кой е и чий е, се случи нещо грозно, което обаче сплоти най-малко за малко обикновено мислещите медии. Един уебсайт в навечерието на акцията за локалния избор нападна един от претендентите за кмет на София като разгласява нецензурен фотоси на приятелката му. Десетки медии осъдиха това като несъвместимо с етичните и професионални стандарти и се сплотиха в самодейността " Днес е денят ". 
Сдобихме се с още една партийна телевизия - тази на Българска социалистическа партия, което не се отрази изключително на медийната обстановка у нас. 
Известен шоумен стартира собствен медиен план, който е по-скоро политически. Засега не е ясно какъв брой е сполучливо това начинание. Уви, Съветът за електронни медии (СЕМ) и тази година не способства за престижа си на медиен регулатор.
Политиците в Народното събрание поизтупаха прахта от остарелия спор за финансирането на БНР и БНР и нов медиен закон. Не изключително логичен спор към този момент. Отговорите на множеството медийни въпроси ще търсим и следващата година. Но в това време можем да си напомним по какъв начин се стигна дотук.
Тревожното място
През април стана ясно, че България е на 111 място в света по независимост на словото, съгласно последната ранглиста на " Репортери без граници ". По този индикатор България е последна в Европа, се споделя в репортаж на немската социална телевизия ARD, представен от БГНЕС. Индексът (на " Репортери без граници " – б.р.) демонстрира, че българските публицисти към този момент от години правят оценка доста неприятно обстановката, в която са принудени да работят, споделя Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските публицисти в България. Той не е сюрпризиран от класацията на " Репортери без граници ", в която България още веднъж заема 111-о място. И това е най-лошият резултат измежду всички страни-членки на Европейски Съюз. В продължение на 10 години България непрестанно се придвижва надолу в класацията - от 53-то място през 2008 година до днешното 111-то място. Единствената добра вест е, че спрямо предходната година няма напредване още по-надолу.
В късната есен дори и президентът Румен Радев се впечатли от тази ранглиста. Състоянието на медийната обстановка в България, доверието на жителите в медиите, професионалните стандарти в публицистиката, моделите за финансиране на българските медии и методите за отстояване на независимостта на публицистичната политика разискаха на среща на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев и генералният секретар на „ Репортери без граници “ Кристоф Делоар.

Според президента, 111-ото място на България в Индекса за свободата на словото на " Репортери без граници " е обезпокоително на първо място поради установените съществени проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси.
По същото време и министър председателят реши да позамаже работата с непипнатия от години монопол при разпространяването на печата, държан от един народен представител и медиен магнат.
Премиерът Бойко Борисов предложи на кабинета да забрани на частни компании да се занимават с разпространяването на печата на територията в цялата страна и разпореди задачата на " Български пощи ". Решението беше гласувано на Минситерски съвет, като спомагателна точка. За това заяви самият Борисов във Фейсбук. На процедура това значи, че от разпространяването на хартиените вестници следва излезе депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който държи монопола в бранша през " Табак Маркет " АД. Премиерът стимулира предлагането си с апела на " Репортери без граници " (Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RS), които преди дни бяха в София. Той разгласи, че макар че не съумял да се види с тях поради Европейския съвет, ги слушал " деликатно " и " единственото, което страната може да направи " в тяхна поддръжка и в поддръжка на свободата на словото е да не оставяме частници да вършат разпространяване ".
През 2019-а още един вестник разгласи, че от следващата година няма да излиза като ежедневник. Вестник " Сега " публично заяви на последната си страница от броя си от 17 декември, че става седмичник от следващата година. Промяната влиза в действие още през цялото време на новата година. Вестникът е реалност поради притежателя на " Овергаз " Сашо Дончев. Промяната действително беше ясна от известно време насам, защото в абонаментния азбучник на " Доби прес " - една от най-големите компании за абонамент и разпространяване на печатни издания у нас, личеше, че през 2020 година " Сега " ще има 52 издания през 2020 година. Досега всекидневникът се печаташе от понеделник до събота, а от януари ще излиза единствено съботен брой. Електронният уебсайт на " Сега " продължава да работи на дневна база.
Междувременно всички търговски наименования на " Стандарт нюз " бяха оповестени за обществена обмен. Това се разбра от информация в персоналната интернет страница на правосъдния реализатор Милен Бъзински. Обявената цена бе за 28 000 лв., като става въпрос за комерсиалната маркя " Стандарт нюз ". Иначе се продават общо 5 търговски марки - комерсиалната марка на вестника, всички вариации с нея и други наименования, които изданието в миналото също е записало. Общата начална цена е 280 000 лв..
" Стандарт " от дълго време е в тежко финансово положение и излиза също единствено като седмичник. Колко души останаха да работят там също не е ясно, както и дали и какъв брой някогашни чиновници на медията към момента чакат да получат пари от нея. Със сигурност много работели във вестника съумяха да го осъдят за неизплатени заплати и осигуровки, само че това не значи получени пари.
Фалиралата телевизия
Поглед в този момент към публичните медии. Нова 2019 година, нов шанс за Българска национална телевизия и нови специалисти по безпределно проточилото се дело за присъдата на тогавашния общоприет шеф Константин Каменаров по тази причина, че е карал пил.
Каменаров ту пращаше юристите си в съда, ту беше болен и делото все се отлагаше. Докато най-после през февруари избухна нов скатдал с генералния шеф на Българска национална телевизия, откакто той се появи на медийна конференция в Брюксел, до момента в който е в болничен от 14 до 20 февруари. В последна сметка Каменаров бе наказан от Софийски градски съд и подаде оставка.
Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри оставката на Константин Каменаров като общоприет шеф на Българска национална телевизия. За краткотрайно изпълняващ шеф на Българска национална телевизия бе определен Емил Кошлуков, програмен шеф на Българска национална телевизия.

Последва оповестяване на конкурс за нов общоприет шеф, който предстоящо бе извоюван от Кошлуков, макар противоречивите му професионален опит и биография. Междувременно се разбра, че Българска национална телевизия и в на практика банкрут. Кошлуков призна, че до края на годината публичната телевизия ще бъде на алено с 44 милиона лв. и изиска поддръжката на Съвета за електронни медии, с цел да бъде избавена медията. От думите на Кошлуков стана ясно, че в действителност даже Световното състезание по футбол в Русия не е избило разноските по придобиването на правата му от Българска национална телевизия. Не са покрити най-малко 50% от разноските. Отделно, Кошлуков е тръгнал да стопира контракта за разпространяване на " Под прикритие " в Съединени американски щати, тъй като се оказало, че Българска национална телевизия ще заплаща, а няма да получава пари.
Бяха преразгледани няколко контракта с външни продуценти, една нашумяла телевизионна игра и де факто външна продукция стартира да се излъчва единствено в събота и неделя, няколко излъчвания паднаха от ефир, само че това не усъвършенства кой знае какъв брой финансовото състояние на малкия екран. 
Замлъкналото радио
Емоции не бяха спестени и на БНР. През юни след конкурс за общоприет шеф на радиото бе определен Светослав Костов.

Няколко месеца след избора му се случи нещо невиждано - стратегия " Хоризонт ", осведомителният флагман на БНР замлъкна за 5 часа в зяла България. Скандалът стартира с внезапни рокади в Програма " Хоризонт " на БНР. Само за ден програмата осъмна с нов шеф - Николай Кръстев, който смъкна журналистът Силвия Великова от ефира на медията. Същия ден (12 септември), след позвъняване на премиера Борисов, Великова бе възобновена и като водещ, и в сектор правосъдна власт. На идващия ден, петък 13 септември, сутринта сигналът на " Хоризонт " не се приемаше в цяла България.
Сигналът беше спрян в продължение на близо 5 часа в разгара на скандал, провокиран от опита за събаряне от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок на стратегия " Хоризонт " Силвия Великова и за отстраняването ѝ от правосъдния сектор, в който тя е известна с сериозната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци откакто стартира процедурата - и към единствения към този момент претендент за нов основен прокурор Иван Гешев.
По този мотив генералният шеф Светослав Костов бе привикан за пояснения в Съвет за електронни медии. Там той бе безапелационен, че няма цензура в националното радио, невижданото прекъсване на стратегия " Хоризонт " в петък, 13 септември e била поради профилактика. " При мен постъпи на 11 септември заявление с искане за профилактика от шефа на дирекция " Техника ", уточни в малко изложение Светослав Костов на експлицитното запитване на ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова при чуване за спреният сигнал на програмата. По думите му, до момента в радиото не е провеждана постоянна годишна профилактика и по този начин се натрупали проблеми, чието решение не търпяло отсрочване. Той не конкретизира какви са те, защото не били в неговата експертиза. Със казусът се зае и прокуратурата, която откри към този момент, че спряното лъчение на стратегия " Хоризонт " на БНР за близо 5 часа не се дължи на профилактика. Не е съществувал механически проблем, който да изисква спиране на сигнала, а отговорността за решението е на техническия началник на държавното радио – Пламен Костов, който ще бъде разследван за закононарушение по работа, оповестяват от прокуратурата. 

В БНР последваха поредност от митинги срещу Костов и контрапротести в негова отбрана.
В последна сметка регулаторът Съвет за електронни медии събра сили и в профил от поста Костов. Абсолютно единомислещо, Съвет за електронни медии реши да освободи от поста му предварително генералния шеф на БНР Светослав Костов. Преди оповестяването на решението, от Съвет за електронни медии оповестиха, че Костов в период е внесъл несъгласие, с което е изразил цялостно противоречие със стартирането на процедура за освобождението му. Той показва и, че нямало никакви законови учредения да бъде почната процедура и да бъде освободен (по член 67 от Закона за радио и телевизия). Освен това, съгласно Костов нямало съзнателно прекъсване на сигнала на БНР на 13 септември за цялата страна, тъй като три предавателя били в профилактика, както и не било нарушено правото на достъп до информация на българските жители. Костов апелира уволнението си. За и.д. общоприет шеф регулаторът назначи Антон Митов. Междувременно радиото отнесе санкция от 40 000 лева поради замлъкването, а отрасловата парламентарна комисия към този момент няколко пъти предъвква случая безпомощно и безсмислено. Развръзката на радио сагата - още веднъж следващата година, тъй като има разгласен нов конкурс за общоприет шеф на БНР. Засилен интерес към идния конкурс означиха в Съвета за електронни медии. Кандидатите са петима мъже и две дами. Сред тях са Антон Митов и някогашните радиошефове Александър Велев и Валерий Тодоров. 
Новите притежатели
Рокади, само че в собствеността имаше и на частният медиен фронт през годината. Със промяната през юни на собствеността в Нова телевизия започнаха придвижвания и разбърквания. След като Кирил Домусчиев пое тежката медийна корона, водещи публицисти от спортния уебсайт Gong.bg, който е част от медийния пакет на “Нова броудкастинг груп ”, напуснаха медията поради “първи признаци на публицистична интервенция ”.

Заради тези признаци в посока " Лудогорец " първи си потегли основният редактор на Gong.bg Николай Александров, а след него още няколко души солидарно прекратиха съдействието си. Всичко това беше систематизирано с думите " Те ми споделиха - в случай че не го освободиш, ще освободим теб ". Това бяха думи на Христо Христов, към този момент някогашен основен изпълнителен шеф на " Нет инфо " пред Actualno.com. Той беше заставен да си тръгне, тъй като отхвърли да уволни Ники Александров.
Вятърът на измененията в Нова телевизия промени статута и договорите на проверяващите публицисти Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Тримата били извикани на диалог с предложение да станат нещо като фрилансъри без трудови контракти, да си създават свободно и без значение следствия, и да ги оферират на малкия екран, а тя вероятно да ги закупи или не. Това означаваше, че проверяващите публицисти на Нова към този момент не са навръх Нова и всичко, което подхващат, ще би трябвало да вършат на собствен риск и от свое име, а не от името на огромна телевизия - разликата е сериозна. A след това Шикерова и Бенатова бяха освободени. Още преди да се завърши договорката за Нова спря да се излъчва в ефир сатиричното шоу “Господари на ефира ” - договорът им изтече в края на предходната година, договарянията за нов ангажимент се проточиха и в края на предишния месец шоуто разгласи, че емигрира в интернет, където ни чакат доста смях и следствия.
През октомври се разбра, че капиталовият фонд на Петр Келнер PPF е подписал съглашение със Central European Media Enterprises (CME) – компанията, която е притежател и на българската bTV. Съобщението е публикувано от PPF. BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по договорката. Общо 1,15 милиарда евро са напълно обезпечени от група от банки - BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit. А цялата договорка ще е за към 2,1 милиарда $! След като Келнер се целеше непосредствено в Нова телевизия в България, като съумя да купи Telenor, само че Нова му се изплъзна за сметка на Кирил Домусчиев, в този момент чешкият милиардер работи по-заобиколно и купува притежателя на bTV. CME обаче държи медийни активи още в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Компанията има над 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа.
Позорът ПИК
В интернет пространството през годината имаше противен казус. През септември уеб сайтът ПИК разгласява компрометиращи фотоси за годеницата на един от претендентите за кмет на София - арх. Борислав Игнатов. Това беше самобитен тест за българските медии. Тези, които съблюдават журналистическата нравственос и високите професионални стандарти се сплотиха в самодейността " Днес е денят " и осъдиха държанието на ПИК и съпридружните му медии.
Actualno.com се причисли към позицията на десетки български медии по отношение на безусловно неприемливата и извънредно гнусна офанзива на организация ПИК против претендента за кмет на София на " Демократична България " Борислав Игнатов. " Ръководеното от Недялко Недялков нещо, наричащо се осведомителна организация, си разреши да разгласява серия от персонални фотоси на годеницата на Игнатов. С тези фотоси беше уронено човешкото достолепие както на половинката на господин Игнатов, по този начин и неговото. Actualno.com твърдо поддържа сътрудниците от Дарик радио, " 24 часа ", Dir.bg, " Дневник ", " ТВ Европа ", " Епицентър ", " Зов нюз ", " Капитал ", Клуб Z, " Коректно ", " Медиапул ", БГНЕС, OFFNews, " Под тепето " " Площад Славейков ", " Редута ", " Сега ", " Фактор ", Агенция " Фокус ", " Фрогнюз ", че това не може да е публицистика и приканва българските политици и съответните институции не просто да приказват какъв брой неприемливо е такова нещо, а да подхващат съответни дейности - според българските закони ", се споделя в нашата позиция.
Срам
Политиците, призовани от медиите от " Днес е денят " да бойкотират ПИК и изданията, гравитиращи към уеб страницата, го направиха извънредно лицемерно и от ден до пладне. С двуличие и клишета се отличава и водения от тях спор за свободата на словото и българските медии. Един народен представител от ГЕРБ и сегашен ръководител на медийната комисия даже възкликна:

" Айде стига с тази независимост на словото. Всеки ден ни плюят като каруцари. Стига сте се заигравали с тази независимост. Трябва да внимаваме обаче, тъй като се минават границите на свободата и идва свободията. Онова, което мен ме тормози - улицата стартира да кадрува. Не може единствено един да носи отговорността и да яде шамарите. Общественото мнение е доста значимо, само че е мнение. То обаче се манипулира. Медиите имат притежатели и те го манипулират ", сподели не какъв да е, а ръководителят на отрасловата комисия Вежди Рашидов.
Стигна се до такава степен, че умишлен човек в посолството на Съединени американски щати у нас ще следи свободата на словото. Съединени американски щати ще изпрати нов човек в посолството в София, който ще дава отговор по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона и по тематиките за малцинствата, заяви посланичката Херо Мустафа.
Освен цифрата 111 като обица за медийната независимост у нас, за медийната 2019-а има една дума - позор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР