И настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването потвърди за извършени

...
И настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването потвърди за извършени
Коментари Харесай

Инвестиционната компания за детската болница пак е дадена на прокурор и е с ново ръководство

И сегашното управление на Министерството на здравеопазването удостовери за осъществени нарушавания в здравната инвестицоонна компания за построяването на детската болница, поради което резултатите от назначената инспекция са предадени на прокуратурата, а управлението на компанията е заменено. Това оповестиха в сряда от Министерството на здравеопазването.

През предходната година нередности към активността на компанията, кой също прати материали от инспекции в прокуратурата, а тя стартира следствие. Повече за него четете и

Настоящата инспекция е по заповед на министър Асена Сербезова и е осъществена от звеното “Вътрешен одит “ към Министерство на здравеопазването. Тя обгръща интервала от основаване на сдружението 8.09.2020 година до 31.01.2022 година При инспекцията са открити редица основни пропуски в работа на компанията и затова отчетът с резултатите от инспекцията е изпратен на прокуратурата за предприемане на следващи дейности.

Отново най-съществените съмнения са към отпуснатия от капиталовата компания задатък в размер на 9.2 млн. лв. на обединяването “Детско здраве “ с компании от групата на “Главболгарстрой “. При осъществяването на предплатеното заплащане не е сбъднат прелиминарен надзор за правомерност по смисъла на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш, заради което е позволено непозволено погашение на средства, е заключението от инспекцията.

От основаването на сдружението до 31.12.2021 година изразходваните средства, които не са директно свързани с построяването и реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хиляди лева . Тъй като сдружението няма доходи, разноските съставляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лева, като към 31.12.2021 година личният капитал към този момент е в размер на 99 588 000 лева

Договорът на Министерство на здравеопазването с " Главболгарстрой " за строителството на детската болница е на обща стойност за близо 100 млн. лв. (77.8 млн.лева без Данък добавена стойност или 93.4млн.лв. с включен ДДС). Въпреки, че някогашният здравен министър Стойчо Кацаров разпореди преустановяване на този контракт, той е към момента настоящ, защото остарялото управление на инвестицонната компания отхвърляше да предприеме стъпки за прекратяването му заради опасения от правосъдни каузи.

От Министерство на здравеопазването споделиха за Mediapool, че новото управление на инвестиционнаната компания е почнало юридически и стопански разбор на контракта с “Главболгарстрой “ “с оглед да бъдат оптимално предпазени ползите както на капиталовата компания, по този начин и на детското опазване на здравето “. Очаква се в къси периоди новото управление на “Здравна капиталова компания за детска болница “ да показа съответни оферти в тази посока на здравни министър проф. Сербезова, увериха от Министерство на здравеопазването.

За ръководител на съвета на шефовете на “Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД е избран адв. Веселин Варчев. На съвещание на Съвета на шефовете за изпълнителен шеф на сдружението е определена проф. Елена Пенева – Златкова.

Припомняме, че договорът на Министерство на здравеопазването с “Главболгарстрой “ за строителството на детската болница беше за доизграждане на съществуващото скеле в двора на Александровска болница. В следствие под публичен напън държавното управление на Бойко Борисов пое ангажимент скелето да бъде съборено и болничното заведение да бъде вдигната отначало. След рухването им от власт служебният здравен министър Стойчо Кацаров тласна плана в нова посока като изиска преустановяване на контракта и на съществуващата Педиатрия и някогашната държавна болница “Лозенец “, като концепцията бе новата детска болница да е на терен на “Лозенец “. Тази концепция също бе замразена при започване на мандата на министър Сербезова, а предходната седмица тя разгласи, че планът е.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР