И нашата страна се включи с помощ за най-пострадалите райони.

...
И нашата страна се включи с помощ за най-пострадалите райони.
Коментари Харесай

България изпрати спасители, кучета и техника в помощ на Турция след земетресението


И нашата страна се включи с помощ за най-пострадалите региони. Два самолета " Спартан " от състава на Военновъздушните сили излетяха със спасители и техника. Към момента няма данни за потърпевши български жители, оповестиха за bTV от консулството ни в Анкара.

Дипломатическите ни представителства са в непрекъснат контакт с нашите изселници. България е измежду първите страни и към този момент изпрати помощ на съседката ни по въздух - техника, спасители и лекари. Посланикът на България в Турция пътува към мястото за оказване на подпомагане.

Точно в 12:47 ч. първият аероплан излетя към Турция. Пет минути по-късно го последва и вторият „ Спартан “.

Екипажи на Военновъздушни сили транспортират с двата Спартана профилирана техника и коли от Столична община към хората, които пострадаха от земетресенията в Турция. Командирът на 16-та авиобаза сподели, че задачата е без аналог.

„ Предварителният план за кацане е на летище " Адана ", което се намира западно от епицентъра на земетресението, летището е уместно за кацане с нашите два Спартана “, съобщи полк. Филип Ангелов.

На борда на самолетите се качиха 15 спасители с няколко тона техника. Екипите от България ще търсят оживели с дронове, термокамера, носилки и алпийско съоръжение за избавяне на хора

„ Имаме техниката, имаме желанието да помогнем на турската страна в този значим миг, колкото можем да намерим хора в първите 24 часа “, сподели Красимир Димитров.

В невижданата акция вземат участие и два екипа от Военномедицинската академия - хирурзи и сестри, които са взел участие и преди в разнообразни филантропични задачи.

„ Имаме опит при оказване на помощ на популацията на страни от Балканския полуостров при наводнения, при трусове. В оптимално бързи периоди да се окажем там, да транспортираме хората, с цел да бъдат в действителност потребни на терен “, означи подполк. Димчо Добрев.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски сътрудник президента Реджеп Ердоган. В него Радев показва съболезнования на фамилиите и околните на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция.

Към Турция отпътуваха 58 души и 20 единици техника от групата за търсене и избавяне към Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

„ Разговаряли сме със спасителите към БЧК, има подсигурени 5 кучета и две машини да се включат. По най-бързия метод ще бъдат придвижени хората и техника, с цел да могат да вземат присъединяване още в първите часове на избавителните интервенции “, съобщи министър Демерджиев.

А от Висш съдебен съвет остават в подготвеност да изпратят и трети аероплан към Турция.

БЧК е в подготвеност да даде от бедствения си запас 1000 походни кревати, надуваеми матраци, 1000 одеяла и 1000 спални комплекта.

От взаимния катастрофален запас на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да оказват помощ с 300 кухненски комплекта, 300 фамилни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР