И на закрито, и на открито зрителите трябва да носят

...
И на закрито, и на открито зрителите трябва да носят
Коментари Харесай

Банов: Всички зрители на театър, кино и концерти - с маска

И на закрито, и навън феновете би трябвало да носят маски – в кина и при театрални или концертни събития навън. Това съобщи министърът на културата Боил Банов.
Добрите и неприятните привички, когато са устойчиви, бързо се възстановят. В България има резистентен табиет за потребяване на просвета, за нюх към изкуство, акцентира Банов пред Нова телевизия, откакто му беше посочено, че всеобщо кината не са подготвени да работят при 30% запълване на залите, тъй като няма да могат да се оправят финансово, а и не са подготвени с нови заглавия.
Относно недоволството в културния отрасъл, че страната не оказва помощ, Банов разяснява, че първите ограничения са за най-нуждаещите се т.е. тези с минимум доходи. И сподели, че по тази причина било взето решение за цялостна заплата за всички работещи в държавни културни институции . Втората мярка – 3 минимални работни заплати с осигуровка за свободни актьори с приход под 1000 лв. на месец.
Що се отнася до останалите свободни актьори и дейци на културата, Банов ги насочи към безлихвените заеми до 1500 лв. на месец . Според министъра на културата, когато преди рецесията си имал приходи над 1000 лв., се допуска, че ще можеш да изплащаш подобен заем. Банов отхвърли да е належащо да си се осигурявал 6 месеца обратно т.е. половин година да си работил на трудов контракт, с цел да вземеш подобен заем. Той прикани всеки деятел на културата, който не успее да вземе подобен заем, да се обръща към министерството.
На въпрос какъв брой души са теглили подобен заем, Банов не даде статистиката, тъй като със заемите в този момент се почвало. „ Лично ще ревизирам и известявам премиера ”, даде обещание министърът да следи държанието на банките.
Друга помощ за културата – актьори и дейци да подават планове пред Фонд " Култура " в министерството, по оповестени към този момент стратегии.
" Андрей Слабаков няма добра визия за ситуацията в Германия. В Германия 98% са свободни актьори, при нас е противоположният модел ", изясни Банов задочно на режисьора ни евродепутат, който споделя, че в Германия дават 9000 евро на месец.
За край Банов дефинира Вежди Рашидов като доста надарен създател и по тази причина бил „ необикновен ”. Коментарът пристигна поради реплики на Рашидов, че съжалява, че подкрепил Банов за министър и желае оставката му. " А корабче плува ли ", попита Виктор Николаев, съгласно който не е обикновено да се изяснява с екстравагантност такова очевидно състояние.
Още: " 23 нови случая на ковид в България "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР