И на втора инстанция общинската болница в Девин спечели дело

...
И на втора инстанция общинската болница в Девин спечели дело
Коментари Харесай

Втора инстанция: Касата трябва да плаща и надлимитна дейност

И на втора инстанция общинската болница в Девин завоюва дело против Районната здравноосигурителна каса – Смолян. То е за осъществена, само че неплатена надлимитна здравна активност на обща стойност 85 283 лв. за месеците април, май, юни и юли 2015 година и 24 463 лв. лихви.
От Касата, както пред Окръжния съд в Смолян, по този начин и пред Апелативния в Пловдив, настояват, че съществува предел на заплащане. Посочват, че регламентираното в член 29 ал.1 от Националния рамков контракт (НРД) право на изпълнителя на здравна помощ да получи в цялостен размер заплащане на осъществените действия значи заплащане в контрактувания размер, а не в цялостен размер изобщо, защото едно от изискванията на подписаните контракти е да не се надвишават стойностите по съответното приложение №2 към тях. А в Приложение №2 към самостоятелния контракт сред болничното заведение и съответната РЗОК са посочени месечните предели. Спорът сред страните в този случай е каква сума за изпълнена здравна помощ по клинични пътеки предстои на заплащане от НЗОК, защото общата им стойност надвишава избраните месечни предели.
Съдът обаче е безапелационен, че сумите са дължими от страна на Касата и е трябвало да бъдат платени от запаса ѝ. Мотивът - в член 25 от Закона за здравното обезпечаване категорично е очакван запас от средства, в това число и за непредвидени и неотложни разноски. Със средства от запаса се заплащат разноски при положение на обилни отклонения от равномерното разходване за здравноосигурителни заплащания, сочи съдът.
По закон наложителното здравно обезпечаване подсигурява на обезпечените лица свободен достъп до здравна помощ посредством избран по тип, обсег и размер пакет от здравни действия, както и свободен избор на реализатор.
Според съда с НРД и с самостоятелните контракти не може да се пренебрегва задължението за заплащане . С тях на установяване предстои редът за нейното даване и момента, в който това би трябвало да стане.
Според Апелативния съд с НРД и индивиалния контракт не се основават учредения за отпадане на задължението за заплащане, а за единствено да се конкретизира момента, в който то следва да се извърши от НЗОК.
С позитивното за МБАЛ – Девин, решение съдът е утвърдил и 5 737 лева разходи. То предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР