И на тези избори машинното гласуване няма да се размине

...
И на тези избори машинното гласуване няма да се размине
Коментари Харесай

Проверка постави под съмнение обществената поръчка за машинния вот

И на тези избори машинното гласоподаване няма да се размине със подозрения за нередности. Миналата година сходни съмнения избуяха, откакто се разбра, че частната компания " Сиела Норма ", която достави устройствата, е струпала стотици машини на разнообразни места в страната точно преди вота през ноември. Сега казусът е обвързван с следващата социална поръчка за милиони левове, която беше предоставена на " Сиела "  от Централната изборна комисия (ЦИК).

БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ

С поръчката частната компания се задължава да извърши редица действия – като превоза на устройствата, тяхното инсталиране, техническа поддръжка и други Очакваше се, че до момента изборната администрация ще е развила личен потенциал за сходни действия. Оказа се обаче, че ЦИК не е постигнала нищо в тази посока. И напряко разпореди работата на " Сиела "  посредством особена процедура, планувана в Закона за публичните поръчки – договаряне без авансово съобщение.

Накратко, това разрешава на ЦИК да предложения непосредствено реализатор на поръчката, без да прави конкурс. " Сиела "  нямаше даже фиктивен съперник и беше определена от комисарите с аргумента, че са работили с компанията преди и знаят, че тя разполага с нужните качества да свърши работата. ЦИК даже надскочи бюджета си, с цел да даде контракта на " Сиела "  – като по този начин и не изясни с какви претекстове го прави.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР