И Министерството на финансите, и ДАНС повече от 5 години

...
И Министерството на финансите, и ДАНС повече от 5 години
Коментари Харесай

Лотарията в България - рядък случай на нерегулиран частен бизнес

И Министерството на финансите, и ДАНС повече от 5 години не виждат този чудноват пропуск, който отваря малки врати за съществено икономисване на такси.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Навсякъде в развитите страни облагите от лотариите се употребяват напълно за публични функционалности - от финансиране на образованието до обществени планове.
У нас публичен спор върху проблемите с
хазарта съвсем няма. Веднъж на няколко години избухва скандал, който поражда кратковременни реакции от политиците и обществото, и след това всичко затихва. Такъв скандал имаше през 2013 година, когато комфортно лотарийните игри бяха изключени от данъчно облагане. Следващ скандал породи през 2018 около рекламата с тима по художествена гимнастика. Но нито един не докара до в действителност съществени полемики за това какво в действителност съставлява хазартът във всичките му разновидности:

- дали той е просто форма на развлечение, или минава и в зависимости, които са рискови за нашето общество;

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - дали и какви форми на реклама би трябвало да бъдат допустими;

- дали е редно той да бъде толкоз наличен, в това число и за подрастващите
- кое е рационалното и заслужено облагане на този бизнес;

- и не на последно място - дали около законния
хазарт не се правят голям брой престъпления и закононарушения.

Бойко Димитрове е финансист, един от създателите на проектозакон за
хазарта на " Демократична България "

Фотограф: Капитал Когато се преглежда хазартният бизнес, преди всичко, би трябвало да се направи ясно разграничаване на другите типове игри, както и да се изследва опитът в другите развити пазарни и демократични страни. Съществуват няколко съществени типа
хазарт - томболи и лотарии, залагания на инцидентни събития (в това число и всички типове игри, предлагани в казина и игрални зали), залагания за спортни резултати. И до момента в който при залаганията на инцидентни събития и спортни резултати облагата, оставаща при уредника, е относително ниска (в някои случаи и под 10% от приходите), то при лотариите тя може да доближи до 50% от цената на направените залози.

Поради тази причина на всички места в развитите страни облагите от организирането на
лотариите се употребяват напълно за публични функционалности - от непосредствено постъпване в държавните бюджети, през финансиране на образованието, до най-различни форми на обществени фондове, които финансират обществени планове.

България е един от извънредно редките случаи, когато е позволено
лотариите да бъдат на процедура нерегулиран частен бизнес. Дори сме отишли още по-надалеч - частните уредници работят при доста по-благоприятни условия, в сравнение с държавният Български състезателен тотализатор. Те заплащат доста по-ниска такса, нямат ограничавания върху средствата, които да отделят за разноски (в това число и за реклама), не са лимитирани от условията на Закона за публичните поръчки и не са задължени да превеждат цялата си облага към Министерството на младежта и спорта. И всичко това довежда до неуместната обстановка държавният уредник, който има към една четвърт от приходите на частния, да заплаща към държавния бюджет съвсем същите по мярка налози, такси и отчисления.

Каква е обстановката в другите страни. В Съединени американски щати организирането на
лотарии е напълно в пълномощията на обособените щати и постъпленията от тях се употребяват по преценка на съответното държавно управление, като на множеството места се употребяват за финансиране на образованието. Във Англия страната е предоставила правата за образуване на лотариите на частен оператор, само че той разполага единствено с 5% от постъпленията от залози, в допълнение има 5% за разпространителите, а останалите средства се разпределят - 50% за облаги, 12% налог и 28% за специфичен фонд, който финансира обществени планове. В Испания, Германия и Франция лотариите са извънредно право на страната. В доста от тези страни доникъде на ХХ век даже е имало възбрана за лотарийни игри, а след това са позволени, с цел да може те да набират спомагателни средства, без да усилват налозите.

И какво прави нашата страна в тази сфера. На първо място, приема извънредно демократичен закон за
хазарта. Закон, който преди редакциите му в края на 2013 година даже изключва лотариите от данъчно облагане. Който по-късно посредством доста неразбираеми текстове, даващи опция за облагане единствено на разликата сред залозите и изплатените облаги, а не на брутните доходи. Благодарение на тези неразбираеми текстове частните уредници на лотарийни игри оферират Общи условия , в които изцяло в прорез с фактическата си активност настояват, че събират такси за присъединяване в играта в размер на избран % от цената на билета за всяка игра. Държавната комисия по хазарта услужливо приема тези правила , без да изиска корекцията на този текст и след това събира държавната такса по доста по-неблагоприятния за държавния бюджет вид. Разбира се, и Министерството на финансите, и ДАНС повече от 5 години не виждат този чудноват пропуск.

Никоя от контролните институции в страната не реагира и на обстоятелството, че същите уредници годишно подават финансови доклади, които са изцяло нечетливи и не дават опция за оценка на действителните им доходи, на платените от тях налози и на всеки различен аспект от активността им. Това или е индикатор за цялостна липса на надзор от страна на страната върху този толкоз рисков бранш, или още по-лошо - пряк сигнал за корупция в институциите, призвани да охраняват правото и реда в страната. И само почналата война сред двама от основните играчи в хазартния бранш не разреши на държавните органи да не престават да си затварят очите за сериозното ощетяване на бюджета. Ключов въпрос остава дали за следващ път ще изгорят избрани чиновници от ниските равнища или ще се доближи до корена на казуса, който е на най-високите етажи на държавното ръководство.

Същият закон вкарва и доста неразбираемо дефинираното определение за " директна реклама ", което дава опция една част от генерираните големи облаги да се употребява за съществени рекламни бюджети. Така се реализират две основни цели:
- хората се подтикват да влагат от ден на ден и повече средства в лотарийните игри
- обезпечава се медиен комфорт на хазартните босове, тъй че никоя телевизия да не дава публичност за това безотговорно разгръщане на болестта.

Не инцидентно след приемането на закона актовете за неприемлива реклама са изключение. А даже и при фрапиращото нарушаване с рекламата за играта " Шоколад " с присъединяване на тима по гимнастика в последна сметка съдът удостовери единствено актовете против излъчващите я малките екрани, само че не и този против уредника на играта и гарант на рекламата - с претекста, че не е потвърдено какъв тъкмо клип е поръчал, както и по кое време и къде тъкмо е направил нарушаването.

Ключовият състезател в този бранш - Васил Божков, в този момент се пробва да се изкара жертва и да постанова тезата, че по-високи такси и по-стриктни ограничавания върху игрите или възможна възбрана на частните
лотарии ще доведат до понижение на приходите в бюджета. Какво обаче би се случило? Наистина е евентуално след въвеждане на сходни ограничавания съществено да намалеят оборотите на лотариите. Част от средствата обаче ще се насочат към държавната лотария, където всичките облаги се връщат в държавния бюджет. Останалата част от средствата на българите ще се пренасочат към ползване на действителни артикули и услуги (в това число и на акцизни), които са с доста по-високо данъчно облагане от хазарта. И надлежно ще донесат по-високи сумарни доходи в бюджета, както и повече изгоди за популацията, в това число и за дребния бизнес.

Законопроектът, импортиран от Валери Симеонов, има доста дефекти. На първо място, на него му липсва целокупност. Той се пробва да реши единствено един съответен проблем, и то го прави по метод, който единствено ще породи нови проблеми, в това число и голям брой правосъдни и арбитражни каузи. Изцяло липсват текстове, които да регламентират по-добре рестриктивните мерки върху рекламите. Няма и оферти за смяна на неразбираемите текстове за изчислението на таксите за
хазарта.

Законопроектът на Министерство на финансите, изключително след премахването на в началото оферти вид за облагане на
лотариите върху брутната облага на уредника, а не на всички доходи, е стъпка в вярната посока. В него обаче също липсват значими текстове и има потребност от прецизиране на други. Има един месец, през който всеки да прави оферти за промени и това е идеална опция за осъществяване на сериозна полемика за проблемите в хазарта по-доброто контролиране на този бранш.

От " Демократична България " още през април 2018 година предложихме законопроект, който да запълни доста от празнотите в настоящия закон. Тогава даже и ние не бяхме изцяло наясно какви големи средства се отклоняват и не бяхме предложили смяна в ставките на държавните такси. Сега в границите на публичните разисквания отначало ще дадем своите оферти, а точно: по-строги правила за допустимите оповестявания за хазартните игри продажба на лотарийни билети единствено в профилирани пунктове по-високи вноски за обществена отговорност обвързани с оборотите на уредниците по-високи наказания при нарушаване на разпоредбите за оповестяване на игрите, обвързани с оборотите на нарушителите административни и наказателни наказания при продажба на билети на малолетни гарантиране на прозрачността на активността на уредниците на
хазартни игри, в това число и наложително оповестяване на процентът на разпределяните облаги и методите на погашение на огромните облаги Всички наши оферти стъпват върху разбирането ни за свободна частна самодейност, само че при равнопоставеност на всички конкуриращи се субекти и при действително осъществяване на контролните функционалности на държавните органи. Също по този начин те са резултат от нашата дълбока религия, че триумфът се реализира с работа и самоусъвършенстване, а не е плод на красиви илюзии за големи облаги от триене на талончета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР