И Макрон е проблем за християндемократитеУнгарският премиер Виктор Орбан намекна,

...
И Макрон е проблем за християндемократитеУнгарският премиер Виктор Орбан намекна,
Коментари Харесай

Орбан плаши с нова европартия

И Макрон е проблем за християндемократите


Унгарският министър председател Виктор Орбан загатна, че може да сътвори „ сполучлива антимиграционна “ паневропейска партия преди изборите за Европарламент следващата година, съобщи „ ИЮ Обзървър “. Това може да се случи, в случай че Европейската национална партия (ЕНП), в която членува ръководещата в Унгария „ Фидес “, не се върне към християндемократическите си корени, сподели той.

Предупреждението на Орбан идва след апели в евродесницата за изключване на „ Фидес “ от редиците на ЕНП – най-голямото политическо семейство на Стария континент, поради „ нелибералната народна власт “, която Орбан разпространява, само че неотдавна назовава „ християнска народна власт “.

„ Може да създадем паневропейска антимиграционна групировка и няма подозрение, че ще имаме огромен триумф на изборите за Екологичен потенциал през 2019 година “, сподели унгарският водач. Той обаче съобщи, че към този момент няма да се поддаде на изкушението да дезертира и ще работи за промени в ЕНП, „ макар грешките на партията за наша сметка “.

Ръстът на антисистемни и антимиграционни партии в Европа е предизвикателство за обичайните обединения, изключително за ЕНП, чиито членки като „ Фидес “ и ръководещата в Австрия Народна партия заемат все по-популистки позиции. Според Орбан християндемократите би трябвало да вземат образец точно от Будапеща и Виена.

Друг проблем за ЕНП е стремежът на демократичния френски президент Еманюел Макрон да сътвори лична група в Европарламента. Според осведомени той може да притегли по-либерално настроени християндемократи, които са недоволни от неналичието на реакция в ЕНП към позициите и дейностите на Орбан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР