И мъжете не се раждат войници. С такова заглавие излиза

...
И мъжете не се раждат войници. С такова заглавие излиза
Коментари Харесай

И мъжете не се раждат войници

И мъжете не се раждат бойци. С такова заглавие излиза материал в седмичника в. " Поглед " през 1988 година. Там четем, че " към този момент четири месеца курсантки се образоват на военно дело ". И по този начин е положено началото.

Как дамите се оправят с армейските порядки?

Фотообективът на Иван Григоров има запечатани и такива фрагменти. А мотивът да се върнем към тези неповторими фрагменти, несъмнено, е войната в Украйна. Защото и там освен мъже (б.р.- те подлежат на мобилизация), а и дами облякоха камуфлажните униформи и взеха оръжие в ръка.
 Снимка: Иван Григоров
В края на 1988 година - Висше национално военно учебно заведение " Васил Левски ", Велико Търново

" Трудно се влиза в поделенията по това време, спомня си Иван Григоров. - Имахме протекцията на върховен военачалник, с цел да може да вършим репортаж за дамите в българската войска. Така успяхме да влезем във Военната академия във Велико Търново в края на 1988 година. "

Всички фотоси ВИЖТЕ ТУК >>

Първото усещане е, че дамите са доста окуражени да правят добре отговорностите си.

" Обучението бе съществено, а в погледите на дамите се виждаше упоритост да се потвърдят. А и някак добре одобряваха обстоятелството, че ще бъдат снимани ", споделя още Иван Григоров.

Така пред обектива застава Светла от Хасково и демонстрира талисмана си, откакто се е показала чудесно на съревнование по пукотевица.

 Светла от Хасково демонстрира талисмана си
Светла от Хасково демонстрира талисмана си
Снимка: Иван Григоров

Както написа и в репортажа, преди да разчита на шанса си, Светла първо се уповава на себе си.

Условията в един армейски порядък

Дисциплина, организация и доста занятия - от образователни, до бойни. И, да - в Димитровската стая (б.р.- общото помещение) дамите са имали пъстър тв приемник и видео. Повече от добре за това време.

Но защо се приказва в редиците на армията, когато там има дами? И тази тематика не убягнала от ушите на публицистите, отишли за репортажа. Въпросът е бил на границата да стане екзистенциален - какъв брой би трябвало да се огромни обеците на дамите в армията? Това е в границите на шегата, несъмнено.

В спалните пространства на девойките не е елементарно да се влезе, само че това не важи за Иван Григоров. Все отново има позволение от военачалник.
 Снимка: Иван Григоров
Командирът на взвода няма право да влезе просто ей по този начин в дамско спално помещение, в случай че не е предизвестил по-рано своя заместител - Цветелина. Но за публицистите е друго, те могат, тъй като би трябвало да снимат.

Интересен миг от живота на дамите по това време в редиците на българската войска е това, че с цел да бъде назначен мъж капитан, който да дава отговор за дамите, трябвало брачната половинка му (б.р-на капитана) да даде единодушие.

Иначе порядките за дамите не са по-различни от тези за мъжете. Ставане заран в 5,30 часа. Може по избор да се направи крос, а по-късно е наложителната аеробика. Закуска и стартират занятията, в това число и тези по бойни изкуства.
 Снимка: Иван Григоров

Ситуацията през днешния ден

Жените в българската войска през днешния ден са 16-17% от военнослужещите. Статистиката подрежда страната ни в челните позиции измежду останалите държави-членки на Алианса.

Присъствието на дами в армейския строй от дълго време не се приема като събитие, будещо сензация. По темповете си на развиване и наличие статутът на българските дами военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО. Жените са равнопоставени на мъжете при практикуване на специалността на военнослужещ. Днес в Българската войска дамите военнослужещи се употребяват с всички права, с които се употребяват и сътрудниците им мъже.
 Снимка: Иван Григоров

Жените военни в задграничните армии

Родината на концепцията за феминизация на армията е Англия . Още през 1653 година в Англия се появяват първите женски военни лечебни заведения, в които работят жени-войници. През 1917-1919 година в състава на британските въоръжени сили са образувани Женски кралски военновъздушни сили, Кралски помощен корпус на Военноморски сили и Женски легион на секцията по автотранспорт с общ цифров състав 100 хиляди души.

За първи път наедно с мъжете като пълноправни военнослужещи със съответния обществен статус без никакви ограничавания дами започнаха да служат в армията на Канада през 1895 година .

Втората международна война внезапно усили броя на дамите във войските. Във въоръжените сили на Англия служат 225 000 дами, в американската - 450-500 хиляди, в немската - към 500 000, а в Съветската войска повече от 800 000, от които 80 000 имаха офицерски звания.

През 1975 година в Германия на дамската половина от популацията е предоставено правото да служат в медицинските елементи на Бундесвера, а малко по-късно и във военните оркестри. С решение на Европейския съд от 2001 година на дамите в Германия е открит достъп до всички военни специалности във всички типове въоръжени сили и родове войски, в това число в десантните войски, подводния флот и Военновъздушни сили.
 Снимка: Иван Григоров
В Италия едвам през 1999 година е признат закон , който позволяваше на дамите да служат във въоръжените сили. Законът позволява италианките да служат във всички подразделения на армията, с изключение на в подводния флот и силите със особено предопределение. Днес повече от 10 000 италианки са на военна работа. В сухопътните войски те са 6,3% от персоналния състав, във Военноморски сили - 3,8%, във Военновъздушни сили - над 1,6%.

В Израел от 1948 година е основан Женският корпус на армията . От 1959 година израелките подлежат на наложителна военна работа. През 1995 година посредством Върховния съд на страната дамите на Израел получават правото да служат във Военновъздушни сили. През 2000 година е признат закон, който ги позволи на работа и в бойни подразделения. Понастоящем на женската половина на Обетованата земя са налични 90% от военните специалности и към 33% от числеността на армията на Израел съставляват дамите. Пехотният батальон " Каракал ", който охранява южната граница на страната, на 70% се състои от дами.

В Турция от 1955 година одобряват дами във военните академии , а от 1957 година те имат право да получават офицерски звания. В днешни дни във войските на Турция служат обаче едвам 1600 представителки на женската част от популацията.

Американките най-активно се причисляват към армията

В началото на 2012 година става факт отчетът на Комисията по обезпечаване на равни права на военнослужещите (създадена през 2009 г.), който предлага да се вдигнат всички забрани за жени-военнослужещи да вземат участие директно в бойни дейности.

Статутът на пълноценни военнослужещи американките получават едвам в средата на предишния век, когато в Пентагона през 1942 година е образуван Женски помощен корпус. През 1967 година са отстранени настоящите ограничавания за количествените правила за приканване на дами в армията, за заеманите от тях военни длъжности и за приемане на звания. През 1993 година дамите получават правото да служат и във Военноморски сили и Военновъздушни сили, а от 2011 година те могат освен да ръководят бойни самолети, да служат на корабите, само че и да бъдат в екипажите на подводните лодки, в това число и на подводни лодки-ракетоносци.

PS: Редакцията на Dir.bg приканва тези дами, които се разпознаят на фотосите, да се свържат с нас и да опишат, в случай че имат предпочитание, за времената, когато са облекли военната униформа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР