И личните лекари се обявиха срещу наредба 18, с която

...
И личните лекари се обявиха срещу наредба 18, с която
Коментари Харесай

И личните лекари скочиха срещу наредба 18

И персоналните лекари се оповестиха против разпоредба 18, с която се вкарват нови условия към софтуера на търговците за връзка с Национална агенция за приходите. Според тях това ще сътвори ред проблеми на пациентите, изясняват в декларация от сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Прилагането в практиката както на базовия вид, по този начин и на особено регламентирания за лекарите вид на софтуера за ръководство на продажбите (СУПТО) ще докара до редица проблеми, споделят лекарите. Според тях базовият вид ще сътвори листи на чакащите на всички равнища на опазването на здравето, за всяко влизане в кабинета ще се написа нов амбулаторен лист, при спиране на връзката с Национална агенция за приходите ще стопира активността на лекарите, увеличената бумащина ще затрудни лечебния развой, а здравнонеосигурените лица ще бъдат лишени от достъп до първична здравна помощ (в облекчения вид на софтуера могат да се записват единствено медицински действия, които са напълно или платени от НЗОК).

" След влизане в действие на Наредба Н-18 ще сме принудени да гледаме най-вече КАСОВИЯ АПАРАТ и КОМПЮТЪРА, да следим за съвпадане тутакси на касовата записка и часа на прегледа, дали сумите в касата са тъкмо толкоз, колкото на касовия уред, а за пациента и неговите проблеми ще остава все по-малко време. Медицинският програмен продукт не е програмен продукт за ръководство на продажби, а база данни, нужна за взимане на решение за живота и здравето на ЧОВЕКА! Медицинският програмен продукт не е програмен продукт на повсеместен магазин (стока-плащанекасова бележка)! ", написа в декаларацията на джипитата. Според тях в случай че спазят Наредба Н-18, ще нарушат няколко наредби на Министерството на здравеопазването.

" Ние, ЛЕКАРИТЕ, желаеме да практикуваме изкуството на медицината, да лекуваме, а не да гледаме часовника на касовия апарат; да броим регламентираните минути, до момента в който в коридора стоят заболели хора; да таксуваме пациентите по няколко пъти, в случай че след привършване на листа се сетят да попитат още нещо; да печатаме по 2- 3 листа за едно посещение; да пишем на ръка в ерата на интегрирана здравна информация и при съществуването на съответен за активността ни софтуер; да разрешаваме на всеки служител от Национална агенция за приходите достъп до персонални данни за здравето на нашите пациенти ", написа още в декларацията. Личните лекари афишират и, че поддържат планувания за 29 януари митинг на дребния бизнес против условията на наредбата.

Наредбата Н-18 влиза в действие на 31-ви януари и от Националната организация за приходите към този момент оповестиха, че няма да отсрочват влизането й в деяние откакто това към този момент се случи няколко пъти поради митинги на търговци. Наскоро и от БСК излиязоха с позиция, в която се споделя, че макар положените старания, Наредба Н-18 продължава да съдържа редица проблематични текстове, които затрудняват компаниите в България, усилват административния и финансов напън (особено върху микро- и дребните предприятия), основават неустановеност и попречват естественото действие на бизнеса у нас. Оттам поддържаха настояванията на протестиращите браншови организации за отлагането на наредбата и за изменение в наредбите на член 186 и член 187 от ЗДДС, касаещи насилствена административна мярка запечатване на търговски обекти, без категорично потвърдена виновност от страна на търговеца.

На днешната среща на страната с бизнеса обаче властта остана непреклонна за периодите за използване на наредбата.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР