И кметът на София Йорданка Фандъкова престъпи предизборното си обещание

...
И кметът на София Йорданка Фандъкова престъпи предизборното си обещание
Коментари Харесай

Над 50% от колите в София ще се облагат с по-висок данък

И кметът на София Йорданка Фандъкова престъпи предизборното си заричане да не подвига локалните налози. Столичната администрация внася предложение за нарастване на налога за по-старите и за най-мощните коли, както и на данъка при покупко-продажби с парцели и коли. Най-голям е растежът при покупко-продажбите с парцели. Окончателното решение ще вземе общинският съвет след към месец и то ще е в действие от идната година. Вероятно СОС ще одобри нарастването, защото ГЕРБ ще имат поддръжката на Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ".

По отношение на екостандарта максимален ще е растежът на налога за транспортните средства с категория 0, Евро 1 и 2– от 1.1 на 1.4. За Евро 3 нарастването на коефициента ще е от 1 на 1.1. За Евро 4 покачването е от 0.8 на 1.0. За актуалните коли със стандарт Евро 5 и 6 коефициентът не се покачва.

По отношение на мощността при колите до 99 конски сили промени също не се плануват. При коли от 100 до 147 к.с. компонентата за мощ скача от 1.1 на 1.21. От 147 до 201 к.с. се качва от 1.23 на 1.42, от 201 до 328 – от 1.6 на 1.84 и над 329 к.с. нарастването е от 2.1 на 2.42. Според изчисленията на Фандъкова притежателите на коли с дребна мощ, само че с невисок евростандарт ще заплащат сред 3 и 10 лева повече, а на остарели коли до 100 коня – сред 7 и 40 лева „ Като 40 лева ще е за колите с екостандарти 0,1 и 2 и за най-мощните коли. Справедливият принцип е най-замърсяващите да заплащат най-вече, а сега това не е по този начин. С увеличението на налога даваме знак на тези, които замърсяват въздуха най-вече “, разяснява Фандъкова.

Повишение на екоданъка няма да има за към 180 000 от по-старите автомобила, а за мощност– за 360 000 от записаните в столицата към 787 000 транспортни средства, пресметна зам.-кметът Дончо Барбалов.

Разчетите на кметството са, че от покачвания авто налог ще се съберат 18 млн. лева повече, които ще се похарчат за възстановяване на градския превоз и за възобновяване на паркове и градинки в кварталите. Фандъкова разясни, че в бюджета за следващата година ще се заложат и пари за довеждащ превоз до метростанциите в „ Овча купел “, " Горна баня " и „ Люлин “ след стартирането на третия лъч на метрото. Както „ Сега “ писа, съгласно самопризнания на шефа на „ Метрополитен “ Стоян Братоев това може да не се случи доникъде на годината.

Освен това Фандъкова предлага нарастване с 20% на данъка при покупка на парцел или автомобил. В момента той е 25% от данъчната стойност, като от „ Московска “ 33 оферират да стане 3%. От това повишаване общината чака да прибере още 20 млн. лева „ Годишно в София се вършат към 115 000 покупко-продажби с коли и парцели, като над половината от тях са с заявена стойност под 2000 лева Това значи 50 лева налог при покупко-продажби с коли “, пресметна кметът.

" Вдигането на налога за колите е мярка за възстановяване на качеството на въздуха, а върху покупко-продажбите – за събиране на пари за поправки на квартални улици. Обръщам се с молба за поддръжка към жителите, към тези, които желаят нашите деца да дишат по-чист въздух. Промените се оферират за възстановяване на качеството на въздуха и повече работа в кварталите “, разяснява тя. Фандъкова сподели още, че ще предложи половината от в допълнение събраните доходи от покупко-продажбите да остават в бюджета на районните кметове за поправки.

На въпрос за какво преди изборите е казвала, че ще ръководи без повишение на налозите, Фандъкова съобщи, че София е длъжна да взима ограничения за решение на проблемите си, защото същото правели и градовете в прилежащите страни. „ Не бихме желали тъкмо София да е автомобилната морга на Западна Европа. Мерки се взимат във всички прилежащи страни, преди месец бяха въведени огромни промени в Букурещ. Всички би трябвало да разберем, че би трябвало да се подхващат ограничения, в случай че желаеме да понижим трафика. Вие виждате, че той всекидневно се усилва. Каквито и кръгове и тунели да вършим, когато колите се усилват, това значи замърсяване на въздуха “, разяснява тя.

 

БЕЗ ИНТРИГА

Шефът на " Патриоти за София " (ВМРО и " Атака " ) в СОС Карлос Контрера съобщи пред " Сега ", че групата му ще се запознае с предложенията на Фандъкова и евентуално ще ги поддържа. " Още не съм чел отчета, само че от това, което видях по медиите, се предлага правилото " Плаща този, който цапа ". За страдание, в България има огромен проблем със замърсяващите коли. Една от ограниченията за възстановяване на екологията е точно тази, въпреки да е непопулярна ", разяснява Контрера. Групата на " Патриоти за София " е от 5 индивида, като към нея гравитира и водачът на " Атака " Волен Сидеров, който другояче се води самостоятелен консултант. Заедно с 27-те членове на ГЕРБ те сформират мнозинство в 61-местния столичен парламент, което би могло да наложи повишение на налозите. 

 

МАСОВО

Въпреки че преди локалните избори кандидатите всеобщо отричаха да имат такива проекти, след 3 ноември от ден на ден от спечелилите оферират тъкмо вдигане на налози. Първо избраният отново кмет на Габрово Таня Христова заяви, че ще вдигне данъците за коли и жилища, с цел да обезпечи към 1.8 млн. лева повече. След това новият властник на Хасково Станислав Дечев разгласи, че таксата за битови боклуци би трябвало да се усили с към 16%. Последен преди Фандъкова в тима на планиращите нарастване се включи Здравко Димитров в Пловдив. Той съобщи преди дни, че такса боклук в града ще нарасне със 100%. Новият курс бе нареден от премиера Бойко Борисов, който в нощта на локалния избор скастри претендентите, които дават обещание намаление на ставките. По-късно и финансовият министър Владислав Горанов спусна указания за по-високи доходи в бюджета. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР