И кандидатът за кмет на столицата борис Бонев, издигнат от

...
И кандидатът за кмет на столицата борис Бонев, издигнат от
Коментари Харесай

И Спаси София поиска да спре спорният търг за чистенето на столицата

И претендентът за кмет на столицата борис Бонев, повдигнат от организацията " Спаси София ", изиска да бъде прекъсната противоречивата социална поръчка за почистването на града за 435 млн. лв..

Тя беше оповестена през лятото, а офертите на претендентите бяха отворени преди към две седмици. Оферти подадоха 10 компании - все познати играчи, а от в този момент е съвсем несъмнено, че консорциуми, в които влизат компании към " Титан " и братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще продължат да събират отпадъците, мият и метат улиците и тротоарите за още 5 години. Румен Гайтански, прочут като Вълка, също се пробва да вземе публично огромен дял от бизнеса с боклука в столицата. С две свои компании той кандидатства за обслужването на 11 от 24-те столични региона.

" Призовавам госпожа Фандъкова да приключи тръжната процедура и да остави на идващото управление да организира публичната поръчка. Кметът към този момент разгласи, че е сбъркала с доверието към екипа си - белким подсигурява, че същите хора са заложили най-хубавите условия за справедлив избор на реализатор за най-голямата социална поръчка в София? ", разяснява Бонев.

Поръчката към този момент беше атакувана и от претендента за кмет на " Демократична България " - Борислав Игнатов, от Българска социалистическа партия и от подкрепената от тях, само че издигната като самостоятелен претендент Мая Манолова. Фандъкова изясни стартирането на поръчката преди изборите с това, че договорите на сегашните компании, отговарящи за чистотата изтичат през идната година и би трябвало да се подпишат нови, с цел да не се стига до рецесия с боклука. Този мотив обаче не се приема от съперниците ѝ, които настояват, че в в този момент настоящите договори има уговорка действието им да се удължи, до момента в който се подпишат нови.

Според Бонев критериите, заложени в поръчката, ще предопределят и спечелилия и са направени на мрачно. Нито актуалният, нито идващият кмет може да промени изхода на поръчката с по този начин заложените условия. " Дебатът за това по какъв начин да създадем града по-чист би трябвало да се случи в идващия общински съвет. Трябва да се заложат нови условия към претендентите, а не да се бетонират другарските кръгове от компании. Категорични сме - търгът би трябвало да бъде спрян и извършен след изборите. Това е честното и отговорно отношение към града, което чакаме от сегашния кмет ", добави претендентът на " Спаси София ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР