И към 17 часа продължава протестът на пл. „Независимост“, обявен

...
И към 17 часа продължава протестът на пл. „Независимост“, обявен
Коментари Харесай

Протестиращите разбраха за новата Конституция, ето какво се случи

И към 17 часа продължава митингът на пл. „ Независимост “, разгласен като "Велико национално въстание ".

Участниците в него реагираха на новината, че ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация са събрали нужните подписи за внасяне на план за нова Конституция.



Протестиращите оповестиха, че това няма да ги откаже от митинга и не престават да желаят оставка на кабинета.

От така наречен Отровно трио написаха във Facebook: „ 120 гласа за разискване на Велико народно събрание, което няма да се състои, тъй като няма 160 гласа! Сега всички видяха, че става дума единствено за задържане на власт и шанса да си купят изборите! Въстанието продължава! “

Остава кордонът пред постройката на Народно събрание.

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред Народно събрание. Протестиращите започнаха да замерят служителите на реда с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците ескалираха към 9:45 ч и продължиха към 12 ч.

В постройката, която е обградена от протестиращи, към този момент съвсем няма депутати.

Многократно напрежението се ускори при опити на протестиращите да пробият полицейския кордон и да влязат в Събранието. Имаше конфликти, потърпевши и арестувани. Дойде и кола за спешна помощ.

Към постройката на Народното събрание полетяха яйца, домати, ябълки и цялостни бутилки с вода, както и бомбички, пиратки и димки.

Стълкновенията бяха главно сред първия ред протестиращи и жандармерията, която охранява входа към паркинга на Народно събрание. На няколко пъти протестиращите хвърлиха пикантен газ, който обгази освен полицията, само че и част от публицистите пред Народно събрание. В този първи ред се виждат и членове на партия "Възраждане " със флагове.

Полицията към този момент не подхваща дейности по унищожаване на митинга. Протестиращите от своя страна упрекнаха служителите на реда, че те са пуснали лютивия газ.

Малко след 10:20 ч. от митинга приканиха участниците в митинга да пробият полицейския кордон и да обкръжат всички входове на Народно събрание, с цел да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне.

Последваха единствено опити да бъдат обърнати бусовете, които защищават паркинга и входа на Народно събрание откъм Националната художествена изложба. Към този вход към този момент са съсредоточени всички старания на протестиращите. На мястото пристигнаха и коли на Столична община с Общинска полиция. Строени са огромни отряди от профилираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 пристигнаха и още екипи на жандармерията - към 300 души.
След 12:30 протестиращи хвърлиха запалена плява по силите на реда. Кордонът пък съумя да изблъска част от тях.

До случай с един от протестиращите се е стигнало на столичната ул. "Леге " към 13 ч. след опит за неговото задържане от страна на полицията. Мъжът е бил освободен, откакто други протестиращи са блокирали пътя на униформените.


Над 40 повиквания до "Спешна помощ " за обгазени хора има досега, оповестиха от столичната незабавна помощ. 21 потърпевши са откарани в болница. 16 са хоспирализирани - служители на реда и протестиращи. 7 коли за спешна помощ са на площада и оказват помощ на потърпевшите

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с кола за спешна помощ от митинга с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по служителите на реда.

Двама служители на реда също са потърпевши в конфликтите. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към непряк вход рани служител на реда в ръката към 11:30 ч. Той беше изведен с кола за спешна помощ.
Отец Дионисий - едно от лицата на митинга, е потърпевш при конфликтите и е със спукан гръден панер. Към 12 ч. свещеникът се появи още веднъж на пощата и още веднъж прикани за оставка.

Над 20 са обгазените служители на реда, заяви шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев. Той предизвести, че в случай че напрежението ескалира, ще бъде употребена физическа мощ и помощни средства.

"Многократно призоваваме жителите да стачкуват спокойно, да изразят свободно своето мнение. Агресията по отношение на полицейските чиновници ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, по този начин живота и здравето на жителите. Замерят сътрудниците с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия апел и се опитваме да понижим напрежението пред постройката на Народното събрание. "

Десетки хора бяха изведени от първия ред на митинга малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към Столична дирекция на вътрешните работи. Те опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. "Цар Освободител " и да доближат до друга секция, където съгласно тях има още арестувани, които е трябвало да вземат участие в митинга.

Четирима души бяха арестувани при следващ опит да пробият укрепление сред два полицейски буса към 11:15 ч.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР