И жената на шефа на съда Лозан Панов напазарувала евтини

...
И жената на шефа на съда Лозан Панов напазарувала евтини
Коментари Харесай

И жената на шефа на съда Лозан Панов напазарувала евтини апартаменти от Артекс


И дамата на шефа на съда Лозан Панов напазарувала евтини жилища от Артекс

Известната като "Черния лебед " Елисавета Панова от Монтана, брачна половинка на шефа на Върховен административен съд Лозан Панов, е рекордьорка по евтина цена за апартамент от Артекс.

Елисавета се оказа безспорният водач в класацията по най-евтино добит първокласен апартамент от натрупалата известност в последната седмица строителна компания "Артекс ".

От информация в Имотния указател излиза наяве, че на 10 април 2013 година "Артекс Инженеринг " продава на "Ганева 2000 " ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, надлежно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг " № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев ". В справката е посочено, че за общата повърхност (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лева или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите уеб сайтове за недвижими парцели откри, че междинната пазарна цена на жилищата в кв. "Изгрев " през март-април 2013 година е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че в случай че Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият жилището и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то действителната стойност на парцела щеше да доближи 232 531 евро или 455 761 лева, вместо платените 93 000 лева

От оповестените през годините доклади на "Ганева 2000 " ЕООД, чийто едноличен притежател на капитала е брачната половинка на "съдия № 1 ", излиза наяве, че скромната сума за придобиването на толкоз стабилен парцел е била налична във фирмената сметка. Финансовите доклади на сдружението обаче сочат, че в случай че трябваше да купи на действителните цени жилището и гаражите, Елисавета Панова (по първи брачен партньор Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто тъй като компанията й, най-малко по документи, не е разполагала с подобен паричен запас.

Макар да се оказва, че е платила към три пъти по-малко от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов (627 евро на кв.м.) и от министъра на правораздаването в оставка Цецка Цачева (670 евро на кв.м.) за техните жилища в кв. "Изток ", дамата на Лозан Панов купува своя парцел от "Артекс " в не по-малко първокласна откъм осъществяване постройка, освен това намираща се единствено на десетина метра от горната част на Борисовата градина, в тогавашния жилищен комплекс "Червена звезда ", в този момент квартал "Изгрев ".

Между "Осмели се да поискаш всичко " и финото възприятие за мярка

Апартаментът на Панови е на шестия етаж в първокласната бутикова постройка "Елемаг Дипломат " на едноименната улица. За високия ценови клас на парцела приказва и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината " 2014 година с Грамота за високо оценена номинация. "Името на постройката припомня нещо характерно за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на региона се дължи и на взискателните клиенти ", акцентират преимуществата на парцела от строителната компания.

Подобно на постройката на Цветанов "Летера ", блокът на фамилията на ръководителя на Върховен касационен съд има лично лого под формата на лотос и лично мото - "Осмели се да поискаш всичко ". "Логото на постройката намира своите елегантни тълкования във фасадата, фоайето, вътрешните апартаментни порти като изискан орнамент, сплотяващ акцент и самобитна гаранция за качество. Емблематичната визия на "Елемаг Дипломат " няма за цел да шокира и господства. Тя излъчва класата на архитектурата, вземаща за насочна точка потребностите на индивида и града, изразяваща жанр и тънко възприятие за мярка ", гласи друга част от представянето на постройката. За това, че е нелогично квадратен метър в постройката да коства по-малко от 450 лева, приказва и различен факт - интериорните общи елементи са с първокласна дървена ламперия, а вместо обичайния гранит или камък, подът е затрупан с първокачествен мокет, оставящ чувството на живеещите и на гостите в постройката, че се намират на дипломатически банкет.

Самият апартамент на Панови се състои от дневна с столова, ситуирани на повърхност колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м., един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси.

Макар да е задължен като магистрат да заявява личното, по този начин и имуществото и приходите на своята брачна половинка и пълнолетните членове на своето семейство, до момента Лозан Панов в никакъв случай не е посочвал в декларациите си първокласното жилище в "Изгрев ", което се оказва закупено на мощно занижени цени. Избягването на декларирането на жилището е станало допустимо, тъй като той е добит от компанията на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице.

Преди две седмици поради отвод да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 година, Административният съд в София-град дефинитивно удостовери санкцията от 1000 лева, която Панов би трябвало да заплати за позволеното административно нарушаване. Казусът продължи близо две години, като Панов апелира наказването пред две правосъдни инстанции, които потвърдиха, че е бил задължен да направи обществено притежание имуществото си. Заради нарушаването против семейство Панови стартира и цялостна данъчна проверка, която откри противоречие в приходите им за повече от 100 000 лева, като въпросът продължава да е провесен.

Ръководен от Панов съд е направлявал актовете на администрацията, свързани със строителство

Имотът в "Изгрев " е един от доста, които Елисавета и Лозан Панови имат, като се оказва, че не е единственият, който те купуват на мощно занижени цени. В съответния случай обаче възможен претекст за преференциалната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като арбитър във Върховния административен съд през 2013 година, когато договорката е осъществена и изключително в един предишен интервал от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре прочут факт е, че в интервала 2007-2012 година актуалният началник на Върховен касационен съд е бил ръководител на Административния съд София-град. Видно от богатото портфолио на "Артекс ", строителната компания осъществя своите планове напълно на територията на Столичната община. Така се оказва, че в един миг огромна част от издадени наставления, забрани, санкции и други актове на локалната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от плана, през издаването на позволения, осъществяване и по този начин до завършването на даден обект на територията на София, са подлежали на правосъден надзор точно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято брачна половинка купува през компанията си парцел като за дипломати на цена като за обществено слаби.

След като предишния петък стана ясно, че Антикорупционната комисия и прокуратурата ревизират дали при ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов може да се приказва за облагодетелстване посредством лобизъм, обвързван с признатата от Народното събрание корекция в Закона за устройство на територията, то би било редно да се откри – дали и по какъв начин правосъдната власт е разглеждала съответни проблеми, свързани с активността на компания, чийто покупател на преференциални цени се оказва и брачната половинка на ръководителя на Върховния касационен съд.

На 10 април 2013 година "Ганева 2000 " ЕООД купува от "Артекс Инженеринг " апартамент и два гаража в първокласна постройка в квартал "Изгрев " на цена от 225 евро за квадрат.



“Черния лебед” на Панов


Името на брачната половинка на “съдия № 1” Лозан Панов – Елисавета, закупи социална известност преди две години. Тогава се разбра, че на (полу)тайна колекция на така наречен Група “Арго”, провела се през лятото на 2016 година и в наличието на подсъдимия издател Иво Прокопиев, на сегашния началник на Антикорупционния фонд Николай Стайков и на сегашния началник на българската редакция на “Свободна Европа” Иван Бедров (направили публично притежание имотните придобивки на Цветан Цветанов и Цецка Цачева), някогашният правосъден министър (сега партиен лидер) Христо Иванов дефинира Елисавета Панова като “Черен лебед”, в подтекста на това, че предишното й би попречило на издигането на Лозан Панов като претендент за президент. Панова даже загуби на първа инстанция правосъдно дело за разкритията на вестниците “Телеграф” и “Монитор” за съществуването на нейна престъпна регистрация в предишното.

Какво тъкмо е визирал Иванов с определянето на Панова като “Черен лебед”, по този начин и не стана ясно, само че предвид на сегашния подтекст и източниците на разкрития за парцелите на ръководещите, то не е изключено водачът на “Да, България” да е имал достъп до информацията, уличаваща брачната половинка на ръководителя на Върховен касационен съд в закупуването на парцел на мощно занижена цена още от времето, когато е бил министър на правораздаването в интервала 2014-2015 година, т.е. година след вписването на договорката сред “Артекс” и “Ганева 2000” ЕООД. Още повече, че Имотният указател към Агенцията по вписванията е на директно послушание на Министерството на правораздаването. /legalworld.bg





Имотът на Елисавета и Лозан Панови в Изгрев за 225 евро на квадрат



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР