И ищци, и подсъдими поискаха пред последната, касационна инстанция, промяна

...
И ищци, и подсъдими поискаха пред последната, касационна инстанция, промяна
Коментари Харесай

Ще има ли адекватни присъди по знаково дело с много загинали при катастрофа?

И ищци, и подсъдими желаеха пред последната, касационна инстанция, смяна на присъдите по знаковото дело (дело № 432 от 2019 г.) за тежката автомобилна злополука край плевенското село Гривица, станала на 14 септември 2015 година. Припомняме, че в трагичния случай, при който се сблъскаха три автомобила, починаха общо шестима души, петима от които чиновници на Министерството на защитата (МО).
На втора инстанция, пред Военно-апелативния съд, водачът на автомобила на МО старшина Румен Цеков беше наказан на 10 години затвор дейно, като съдът му лишава шофьорската брошура за 12 години. Другият обвиняем и също водач - Мирослав Бъчев, който е граждански, към този момент е с присъда от 5 години затвор и 8 години без право да кара.
Основният юридически въпрос, по който Върховен касационен съд ще следва да даде своя необорим отговор, касае виновността на двамата подсъдими - водачите, провокирали злокобния преден конфликт. Защитните версии на двамата подсъдими са разнообразни и даже спорни. Според досегашните правосъдни решения по-голяма е виновността на старшина Цеков, който подхваща неразрешено изпреварване в ремонтиран сектор на пътя и провокира злополуката. Затова и наказването му е 10 години отнемане от независимост. Но дотук съгласно съда виновност има и Бъчев, който ръководи колата си с по-висока и несъобразена скорост, като във съдбовните секунди преди конфликта вместо да отбие вдясно и спре, навлиза в насрещното платно, завива наляво и също способства за съдбовния преден конфликт. Бъчев има 13 установени административни нарушавания по Закона за придвижване по пътищата преди смъртоносното ПТП.
Докато продължава правосъдният развой т.е. съвсем 4 години, подсъдимите не са с отнети права да карат! Припомняме, че при нарушаване на скоростта от над 50 км./ч. според промени в Закона за придвижване по пътищата отпреди над 2 години шофьорската брошура на провинилия се се лишава за 3 месеца.
Друг любопитен факт по проблема е, че обжалваната пред Върховен касационен съд присъда на Военно-апелативния съд е с дата 29.01.2019 година, направена от ерудирания и ползващия се с висок престиж военно-апелативен съдия-докладчик полк. Христо Странджански, който обаче ненадейно почива на 19 януари, 2019 година, което е 10 дни преди горепосочената дата! Actualno.com извърши инспекция по случая и откри, че полк. Странджански е предал решението си в деловодството на Военно-апелативния съд на 18 януари - петък, и собственоръчно го е подписал, само че до момента в който правосъдният акт се изведе в системата на съда и бъдат събрани подписите и на другите двама съдии, членове на правосъдния състав, са минали няколко работни дни. Междувременно – на другия ден след предаването на отчета, съдията-докладчик умира. Обстоятелството се употребява в защитна теза в смисъл, че има процесуално нарушаване и то във щета на обвинената страна по делото, въпреки решението на Военно-апелативния съд да носи подписите на всички съдии по делото на втора инстанция. Тежката дума обаче има правосъдният състав на Върховен касационен съд, управляван от арбитър Николай Дърмонски.
Подсъдимите се пазят от няколко екипа юристи, като пред най-висшата правосъдна инстанция бранител на Мирослав Бъчев е Лилко Йоцов, който е и военачалник от запаса. От 1990 до 1994 година Лилко Йоцов е заместник-главен прокурор на България и главен боен прокурор. На 3 февруари 1997 година колата му е взривена, само че той и брачната половинка му - и двамата в автомобила сега на гърмежа, оцеляват, което е разказано в детайли в обява на в. " Капитал ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР