И хората в репортажа, и министър Славов поставиха един въпрос

...
И хората в репортажа, и министър Славов поставиха един въпрос
Коментари Харесай

Свиленски: Използват Европа и Конституцията за параван – зад него рушат и си разпределят държавата

„ И хората в репортажа, и министър Славов сложиха един въпрос – този монумент в България европейски ли е, демократично ли е да има подобен монумент? Г-н Славов сподели, че в демократичните страни тези въпроси от дълго време са решени и че това държавно управление поставяло България на пътя на Европа. Не - това което те вършат не е нито европейско, нито демократично, нито обикновено. И ще ви покажа какво има в Европа, до момента в който те приказват, че това което се случва през днешния ден, е трябвало да се случи преди 30 години ”. Това съобщи в студиото на „ Панорама ” зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски и изрично акцентира, за за това, което ще каже, ще употребява само фотоси, документи и обстоятелства.
„ Ето, Виена, господин Славов - Паметникът на Съветската войска. В Европа ли са? В Европа са. Европейци ли са? Европейци са. Будапеща – това е в Европа – 2023 г.Ето – Берлин ” – по този начин националният представител от Българска социалистическа партия се обърна към стоящия до него в студиото правосъден министър. И добави: „ И ето какво прави български държавен чиновник в европейска София. Това е заместник-областният шеф на столицата, господин Славов. Снимал се е като с трофей след лов, с ръката на този боец, който е освободил Европа ”, уточни Свиленски като сподели и фотографията.  Социалистът даде образци и с страни, в които има такива монументи - Германия, Австрия, Великобритани, Холандия и Норвегия, даже Съединени американски щати.
След фотосите, Свиленски сподели и документи: „ Управляващите настояват, че това не е монумент, че това е някаква сграда, може би бетонен гараж, който би трябвало да бъде отстранен за 2 дни. Ето, указател на паметниците, Столична община, написа: Паметник на Съветската войска – архитектурно културен отбор ”, сподели Георги Свиленски и добави: „ Срещу това, документи, нужни за събарянето, местенето и рушенето – една страница ”.
Подчертавайки безапелационната позиция на Българска социалистическа партия, че дейностите на ръководещите са противозаконни, Свиленски напомни хронологията: „ Във вторник, когато стартира събарянето, отидохме при премиера и помолихме: „ Дайте да забележим какви документи имате ”. Отговорът: „ Утре, сряда, господин Свиленски, ги имате ”. Колкото вие, публицистите ги имахте – толкоз и ние. В четвъртък – Председателски съвет, поради блокадата, която беше направена на парламентарната естрада. Знаете ли кой пристигна на Председателския съвет? ПР-а на регионалната администрация. Не регионален шеф, не негов заместител - ПР-а. На въпроса „ имате ли документите ”, отговорът беше „ имаме всички документи ”, описа зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”.
По думите му, откакто се е видяло, че няма да бъдат показани никакви документи, се е взело решение от всички представители на парламентарни групи –  документите да бъдат предоставени на ръководителя на българския парламент и той да ти даде на Българска социалистическа партия и останалите политически сили.
„ Трябваше да стане до обяд в четвъртък. До ден сегашен не са предоставени. Вчера съдът ги е изискал. И тъй като се разгласиха някакви документи, ви приканвам да ги ревизирате. Голяма част от печатите и заверките са с дата 14 и 15 декември. Съгласувано, регион Средец,15 декември ”, съобщи Георги Свиленски.
Той беше безапелационен: „ Абсолютно противозаконни дейности. Ние сме пуснали сигнал в Прокуратурата. Но призоваваме прокуратурата да се самосезира. Защото това е национално благосъстояние - 20 милиона лв. коства. И е увреждане на държавно имущество.  Затова и криеха документите ”.
В диалога за случилото се край Паметника на Съветската войска, той добави: „ 350 жандармеристи пазят паметника. Докато в дребните обитаеми места в България атакуват, ограбват, изнасилват, убиват. Благодаря на полицията – държаха се доста честно комисарите, шефовете на столична дирекция на Министерство на вътрешните работи. Те си свършиха съвършено работата, само че за какво бяха изпратени там? ”, сподели националният представител от Българска социалистическа партия.
„ Когато рушиш е варварско. Когато махаш монумент, знак на битката с фашизма – е фашизъм. Защото този монумент е издигнат в респект на Освобождението на Европа. Защото, в случай че този монумент го нямаше, в случай че тази Европа я нямаше – тогава Радан Кънев, който обикаля студиата да приказва по какъв начин трябвало да се махне паметника, нямаше къде да бъде евродепутат ”, реагира Свиленски.
„ Питахте режат ли паметника, с цел да одобряват Конституцията? ”, обърна се Георги Свиленски към водещия Бойко Василев и добави: „ Те започнаха с 3 март. Вкараха 3 март, с цел да маскират другите нелепости, които вършат с Конституцията, другите нелепости, които вършат в страната. На тях им би трябвало заслон. Слагаха заслон „ евроатлантическо болшинство ”. Сега поставят заслон „ конституционно болшинство ”, уточни социалистът.
„ Вкарват текст в Конституцията управителните органи на регулаторите да се избират с 2/3. Защо с 2/3, за какво не с 3/4 - тъй като те са 2/3. Така че, няколко месеца още ще се прегръщат, до момента в който си нагласят регулаторите. Решението за продажба на „ Лукойл ”, импортирано в Народното събрание и да се вземе със 160 гласа. Защо със 160, а не 180? Защото те са 164 депутати ”, даде образци Свиленски.
По думите му това е ръководството на страната сега – рушене на национални монументи, разпределение на порции и регулатори и мъгла пред българските жители, за която се споделя, че е евроатлантизъм.
„ Българска социалистическа партия има кардинална позиция и тя е ясна и безапелационна – ние няма да подкрепим нито едно предложение в този план за Конституция ”, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и напомни да срещата, проведена от Българска социалистическа партия във връзка предлаганите промени в Конституцията: „ На срещата участва и правосъдния министър, представители от всички парламентарни групи. Поканихме народните представители от 7-то Велико национално заседание, с цел да кажат по какъв начин в едно мъчно време на мощно политическо опълчване са стигнали до разговор и една добра Конституция. Поканихме конституционалисти, академични преподаватели. Нито едно изрично позитивно мнение ”, уточни Свиленски и добави:
„ Дори и господин Славов приказва малко обезпокоеното, идея му е, той е честен, специалист е, желае проблеми като този с подкупа от 62 хиляди лева  да не се случва. Но това отново ще се случва, тъй като една част от тези 62 хиляди лв., върви нагоре по веригата. Нали не си мислите, господин министър, че този специалист основен от Министерството на спорта ще ги вземе. Той ще ги вземе, само че по какъв начин ще обезпечи на тази федерация милион и двеста хиляди лв., нали ще би трябвало да го подпише вашия сътрудник ”, обърна се към правосъдния министър националният представител от Българска социалистическа партия.
„ Няма да стане по този начин, както го мислите, господин Славов. Докато има корумпирани политици – ще има корупция. В измененията за Конституция оферирате съдът, добре, ще бъде самостоятелен. Но прокуратурата? Пак я оставят в ръцете на политиците. 6 индивида от прокурорската гилдия ще дефинира Народното събрание. Но това Народно заседание, тези същите ще дефинират, не други ”, заключи Георги Свиленски.Свиленски: Използват Европа и Конституцията за заслон – зад него разрушават и си разпределят страната
Социалистът със фотоси от Виена, Берлин и Будапеща в студиото на „ Панорама ”: Европейците си пазят паметниците, тук ги унищожават под командата на държавни чиновници.
Прокуратурата да ревизира за какво заверките на разрешителните, които Областната администрация разгласява, са с дати след събарянето -  от 14 и 15 декември. След фотосите, Свиленски сподели и документи: „ Управляващите настояват, че това не е монумент, че това е някаква сграда, може би бетонен гараж, който би трябвало да бъде отстранен за 2 дни. Ето, указател на паметниците, Столична община, написа: Паметник на Съветската войска – архитектурно културен отбор ”, сподели Георги Свиленски и добави: „ Срещу това, документи, нужни за събарянето, местенето и рушенето – една страница ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР