И грипът, и настинката, са респираторни заболявания, но са причинени

...
И грипът, и настинката, са респираторни заболявания, но са причинени
Коментари Харесай

Как да различим грипа от настинка

И грипът, и настинката, са респираторни болести, само че са породени от разнообразни вируси. Може да е мъчно да се разграничат единствено по признаците, които са сходни.

Най-общо грипът води до по-тежко положение, тресчица с температура над 39 градуса, от първите признаци до събарянето на легло минава единствено час-два - отпадналостта е толкоз мощна, че човек безусловно не може да си стои на краката.

При настинка нормално се инфектират единствено горните дихателни пътища - носът и гърлото. За разлика от грипа при простуда доминират недоволствата от хрема или запушен нос, възприятие за раздразнение в гърлото, прегракнал глас.

Хората, заболели от грип, могат да предадат вируса на 1,8-2 метра. Това става главно с капчиците, които разпръскват при кашляне, кихане или даже при отривисто говорене. Тези капчици могат да попаднат в устата, носа, очите на хората, които са наоколо, и да поемат към белите дробове. Но човек може да се болести и като допре повърхнина или предмет, върху който вирусът е към момента жив, и по-късно допре личната си уста, нос, очи.

Всеки грипен вирус, без значение дали е от типа А или В, е доста резистентен. Той оцелява от 8 до 12 часа върху ръцете ни и меки повърхности като кърпички, салфетки, шалове, покривки, дамаски, завеси и до 2 дни върху твърди повърхности - дръжките на порти, кранове на чешми, бутони на асансьори, дръжки за улавяне в транспрота и така нататък

За да се избегне заразяване, би трябвало болните да си остават у дома, а при почнала зараза по опция да стоим на санитарно разстояние от други хора, защото болните могат да популяризират вируса, преди инфекцията да ги събори. Също по този начин е значимо ръцете да се мият постоянно със сапун и вода - минимум 20 секунди. Честото хигиенизиране на ръцете понижава на половина риска да се заразим. В придвижване хигиената се поддържа с влажни кърпички на спиртна основа. Добре е за всеки случай като допълваща профилактика да заобикаляме да се пипаме по лицето. Редовното разчистване, проветряване и дезинфекциране на пространства, употребявани от доста хора, е наложително. При болен у дома не би трябвало да се споделят неговите завивки, спално долни дрехи, принадлежности за хранене, съдове, движимости. Но не е нужно изпирането и измиването им с топла вода и препарат да става настрана от тези на фамилията.

Не е наложително, макар че има и бързи проби, които в границите на 15-ина минути може да дадат значително меродавен отговор. Често лекарят е в положение да се ориентира вярно за диагнозата по клиничните прояви. При затегнато протичане или приемане в болница поради утежняване нормално се вършат високоспециализирани проучвания в референтната лаборатория по грип.

Болният може да болести други хора 1-2 дни преди да се появят признаците му, и до 5-7 дни по-късно. Децата популяризират вируса и по-дълго.
Някои хора могат да бъдат инфектирани с грипния вирус, само че да нямат признаци. Те създават антитела против съответния грипен вариант, без да боледуват клинично. Дискусионно е дали през това време могат да популяризират вируса.

Повечето заболели се възвръщат след седмица до 10-14 дни. Средно 1 от 10 развива затруднения. Това съвсем постоянно са инфекции на горните дихателни пътища и пневмонии, в изключителни случаи - инфектиране на мозъка.

Малките деца (основно до 5 г.), възрастните над 65, бременните, хората с хронични болести са измежду най-предразположените към проблематично боледуване. При рисков инфекциозен отговор в организма може да се стигне до дихателна непълнота, отвод на бъбреците, даже до сепсис. Ако болен от грип се утежнява, без изчакване би трябвало да се съветва с доктор.

24часа.бг

тагове грип настинка
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР