И ГЕРБ внася промени в законодателството, свързани със съкратеното съдебно

...
И ГЕРБ внася промени в законодателството, свързани със съкратеното съдебно
Коментари Харесай

ГЕРБ: Да има съкратено производство за тежки престъпления, но съдът да решава

И ГЕРБ внася промени в законодателството, свързани със съкратеното правосъдно разследване. Управляващите оферират да не отпада институтът на съкратеното произвеждане, само че да се даде опция на съда да реши дали е възможно да бъдат намалявани наказванията на причинителите на тежки закононарушения.

Закодателните оферти са в отговор на тежките закононарушения от последните месеци и желанието да се приложат обективни, само че и бързи санкции на причинителите. По-рано депутати от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация също внесоха промени, свързани със съкратеното правосъдно разследване, като от левицата упорстват то да не се ползва, когато става дума за тежки закононарушения като умишлени убийства и нанасяне на тежка телесна щета. 



" Предлагаме опазване на института на съкратеното правосъдно разследване, с цел да запазим до този миг съществуващата експедитивност в процеса, само че при жестоки похищения против личността да се даде опция на съда да има право на преценка при установяване на наказването ", изясни шефката на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова.

Присъдите отново ще могат да бъдат редуцирани, само че съдът ще преценя дали при съответното закононарушение е възможно намаляването на наказването.

Когато е осъществено съзнателно ликвидиране, тежка телесна щета, блудничество или обезчестяване, отново може да се приложи института за редукция на наказването. Сега редукцията по закона е с една трета от наказването, нашето предложение е тази редукция да бъде с една пета от наказването, само че също така споделяме, че това не е императивно, това решение би трябвало да го вземе съда при установяване на наказването. Тогава съдът ще реши дали е възможно да има въобще редукция и в случай че е възможно, да не е повече от 1/5 ", обясни министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов също се разгласи за запазването на съкратеното произвеждане, като даде образец, че преди въвеждането му делата са се точели по 10-15 години и причинителите не са получавали заслужените присъди. " Целта на законопроекта е следната - да осъществим желанието на обществото да види бързо резултата, че има наказан причинител на престъпение и наказването да е заслужено ", заключи сътрудника му Маноил Манев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР