И ГЕРБ и „Обединени патриоти подкрепят идеята за изцяло машинно

...
И ГЕРБ и „Обединени патриоти подкрепят идеята за изцяло машинно
Коментари Харесай

Трябват 15 хиляди устройства за машинно гласуване

И ГЕРБ и „ Обединени патриоти " поддържат концепцията за напълно машинно гласоподаване на изборите. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при започване на държавното съвещание.

Това стана, откакто кабинетът одобри план за съгласуваност с Централната изборна комисия за идващите парламентарни избори за Народното събрание. За да се организира напълно машинен избор, без хартиено гласоподаване, ще са нужни към 15 000 устройства, стана ясно още.

Премиерът изрази скептицизма си за гласуването с машини, само че уточни, че щом такова е желанието на хората и множеството партии, ще се „ включат в общия хор ".

„ Имаше доста полемики, доста приказки, само че ние би трябвало да осъществим това, което написа в Изборния кодекс. Точката е възлагане на съгласуваност с ЦИК за подготовката на изборите за Народното събрание. Ние сме единствената страна, само че тъй като доста се упражняваха, предлагам да приемем точк, да похарчим няколко десетки милиони и да забележим, какви ще са резултатите. Не желая върху държавното управление да тегне, че надали не, не желаем. Ще похарчим доста пари, не съм уверен, че ще се реши нещо, само че ви апелирам да възложим на Томислав Дончев да го създадат ", обърна се към министрите Бойко Борисов.

От своя страна вицепремиерът Дончев изясни, че по въпроса се работи и на идващите парламентарни избори във всяка секция ще има машина. Той пресметна, че ще се нужни към 15 000 устройства, които би трябвало да се произведат или купят, само че да бъдат благосъстоятелност на страната.

„ Има потребност от прецизиране на законодателството. За мен е нелепост да поддържаме две паралелни системи, машинно и хартиено гласоподаване, това прави изборите безпричинно скъпи. Щом желанието е да се гласоподава на машини, не виждам смисъл ", разяснява той.

„ Машините би трябвало да бъдат създадени, в краен случай купени, само че никога наемани. Държавата би трябвало да ги употребява за всички избори ", продължи Томислав Дончев.

„ Естествено, възлагайте, купувайте, да създават, мислете къде ще се складират, с защита, по какъв начин ще бъдат защитавани от хакерски атаки ", поръча в отговор министър председателят Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР