И ЕС е част от проблема в България. Хората там

...
И ЕС е част от проблема в България. Хората там
Коментари Харесай

Чужди издания: Българите са гневни, че ЕС крепи една мафиотска държава

И Европейски Съюз е част от казуса в България. Хората там са гневни, че Европейски Съюз крепи една " мафиотска страна ", написа " Нойе Цюрхер Цайтунг ". А пред " Шпигел " Лозан Панов съпоставя България с човек, болен от рак, който е лекуван неверно.

Българите, които стачкуват против държавно управление, са гневни, че Европейски Съюз крепи една " мафиотска страна ", отбелязва през днешния ден авторитетният швейцарски всекидневник " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ). Две негови изявления проучват проблемите на страната, ръководството на Бойко Борисов и упорития отвод на Европейски Съюз да вземе по-категорично мнение по отношение на корупцията във властта.

" Европейски Съюз има корумпиращо въздействие над нашата страна "

В заглавието на едната от тях е изведен следният откъс: " Европейски Съюз има корумпиращо въздействие над нашата страна ". Авторът Фолкер Пабст, който е бил в София, споделя за всеобщите митинги, както и за обвиняванията против държавното управление на Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Той цитира и ръководителя на " Да България " Христо Иванов, който акцентира, че Брюксел и Берлин към момента оказват политическа поддръжка на българското държавно управление, макар многочислените случаи на корупция и макар рецензиите на Венецианската комисия за непълен надзор над дейностите на основния прокурор.

" Българите са измежду най-положително настроените към Европейски Съюз ", споделя Иванов пред създателя на публикацията, само че акцентира, че изчезналата безапелационна поддръжка от Брюксел ги кара да гледат все по-скептично на Общността. " В последна сметка си мисля, че не сме задоволително значими за Европейски Съюз ", споделя Христо Иванов и прибавя: " В Европейски Съюз не желаят ново проблематично дете и по тази причина избират да не виждат какво се случва при нас ". Авторът на НЦЦ прибавя към това и личния си коментар: " Мнозина българи обаче не желаят повече да си затварят очите ".

Лозан Панов: България е като човек, болен от рак

" Европа, не си затваряй очите и не мълчи ", извежда в заглавие немското списание " Шпигел ", цитирайки ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. Изданието помества изявление с него. Пред журналиста Кено Ферзек Панов споделя: " В една естествена страна арбитър като мен би трябвало да стои настрана от политиката. Но в нашия случай съм заставен да кажа: Да, България е " пленена страна ". Това е нещо, което европейската политика не желае да признае. За Унгария и Полша в Европа се приказва доста, само че за България, за жалост - не. "

Лозан Панов разяснява в изявлението, че правосъдната система в България има систематичен проблем, част от който е Висш съдебен съвет - заради това, че е зависим на политическо въздействие и затова е предразположен на корупция. По отношение на настояванията за оставка на Иван Гешев, Лозан Панов показва, че България към момента има остарял, руски модел на прокуратура и основният прокурор на процедура не предстои на надзор.

Панов оприличава обстановката в България със положението на тежко болен човек: " Можем да го съпоставим с болен от рак, чиито жизненоважни органи са наранени от заболяването. Но всякога, когато отиде на доктор, му споделят, че бил здрав и му дават по някое бонбонче. В Европейски Съюз тези бонбончета са многото милиарди евро. Те способстват за все по-голямото разгръщане на рака, обхванал България. Затова хората в този момент излизат по улиците. Те желаят да надвият рака ", споделя Панов.

" Европейски Съюз също е част от казуса "

В коментар на швейцарския " Нойе Цюрхер Цайтунг " под заглавие " Европейски Съюз също е част от казуса ", се означи, че Европейският механизъм за съдействие и надзор, който е трябвало да подтиква върховенството на закона и битката против корупцията се е оказал без особена изгода. Изданието обаче категорично акцентира, че повода за това не е от институционен, а от политически темперамент:

" Партията на Бойко Борисов ГЕРБ е част от фамилията на ЕНП, заради което има мощни поддръжници освен в Брюксел, само че и в Берлин. За немската канцлерка Меркел е доста по-лесно да демонстрира благосклонност към Борисов, който не се пробва да играе с идеологически козове като унгарския президент Орбан. Вместо това Борисов чаровно замазва своите хитрувания с постоянни прояви на преданост ", четем в коментара.

Швейцарското издание счита, че Европейски Съюз елементарно би могъл да откри средство против нарушаванията на правовите правила - и то такова, което да не предстои на политизиране. Берлинският мозъчен концерн ESI да вземем за пример предлага отпущането на европейските пари да се обвърже с решенията на Съда на европейските общности. Ако дадена европейска страна не ползва на процедура решенията на съда, автоматизирано да се редуцират и отпусканите пари. Но биха ли одобрили държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз сходен отвод от пълномощия и прехвърлянето им към съда? Заключението на НЦЦ гласи: " В наши дни сходно нещо е немислимо ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР