И двете партии в Конгреса на САЩ искат Байдън да

...
И двете партии в Конгреса на САЩ искат Байдън да
Коментари Харесай

Америка планира да води война с Русия с руските пари

И двете партии в Конгреса на Съединени американски щати желаят Байдън да заеме по-агресивна позиция във войната за наказания с Русия

На 27 април долната камара на Конгреса на Съединени американски щати съвсем единомислещо гласоподава в интерес на HR 6930 (417 гласа за). Краткото импровизирано име на документа е законът за прекачване на съветски активи в интерес на Украйна.

Конгресмените Томаш П. Малиновски, демократ от Ню Джърси, и Джо Уилсън, републиканец от Южна Каролина, са основатели на HR 6930. Те обявиха в голям брой обществени изказвания, че администрацията на Байдън би трябвало да усили успеваемостта на санкционните дейности против Русия.

По-конкретно, тя би трябвало да продава първокласни артикули, иззети от съветски жители в сходство с неотдавна разширените наказания, и да употребява приходите за поддръжка на Украйна. Арестуваното имущество не би трябвало да е мъртва тежест. И още повече след известно време не би трябвало да се връща на притежателите им. Джейк Съливан е склонен с тях ( Джейкъб Съливан), консултант на президента по национална сигурност; той сподели, че „ когато изземваме тези активи, нашата цел не е да ги върнем; нашата цел е да ги използваме по-добре.”

Гласуването за HR 6930 идва ден откакто основният прокурор Мерик Гарланд сподели пред Сената, че администрацията ще изиска от Конгреса повече пълномощия за конфискуване и очистване на съветската благосъстоятелност. В същото време сенатор Чарлз Шумър, демократ от Ню Йорк и водач на демократическото болшинство в горната камара на Конгреса, сподели, че се е съветвал с администрацията на Джо Байдън по отношение на този въпрос.

„ И бих желал да включа наредба, която дава на президента право да продава арестувани съветски активи в закона за даване на спомагателна помощ на Украйна. Следващата седмица следва гласоподаване на HR 6930 в горната камара на Конгреса, след което документът ще бъде показан на президента за автограф и ще влезе в действие. “

Законопроектът HR 6930 беше направен с огромна експедитивност. Имаше доста подозрения по отношение на конституционността на редица разпореждания в истинския вид на документа. Редица остри формулировки бяха смекчени, някои разпореждания изчезнаха изцяло от документа. В резултат на това версията, която беше гласувана на 27 април, наподобява на рамков закон или политическа резолюция, не е акт на директно деяние.

HR 6930 частично планува, че президентската администрация би трябвало да сътвори „ междуведомствена работна група “, която да дефинира „ конституционни механизми, посредством които президентът може да подхваща стъпки за изземване и конфискуване на имущество “.

Както означават наблюдаващите, съвсем единомислещата поддръжка за HR 6930 отразява двупартийното предпочитание на Капитолийския рид президентът да заеме по-агресивна позиция в санкционната война с Русия. HR 6930 има за цел да изостри последващите закони за директно деяние, отнасящи се до Русия.

В началото на седмицата американската администрация разгласява прогнози за съветското имущество, заграбено от груповия Запад. Държавите-членки на Европейския съюз са замразили съветски активи на стойност над 30 милиарда $, в това число лодки, хеликоптери, недвижими парцели и предмети на изкуството на стойност 7 милиарда $.

В Съединените щати Министерството на финансите наложи наказания и блокира кораби и самолети на стойност над 1 милиард $, принадлежащи на членове на съветския хайлайф. Най-резонансният случай беше карцерът през април на яхтата на Виктор Векселберг на стойност 90 милиона $. Освен това са замразени активи на стойност стотици милиони долари, принадлежащи на съветския хайлайф и съхранявани в банкови сметки в Съединените щати.

Обективно в Стария свят има повече парцели от съветски генезис, в сравнение с в Новия. Въпреки това, тридесеткратната разлика в размера на конфискуваните активи, съгласно чиновници на американската администрация, значи, че Вашингтон се показва по-слабо в тази област. Необходимо е да се ускори процесът на изземване на съветска благосъстоятелност.

В момента Фондът за лишаване на активи (AFF) работи под егидата на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Имуществото, което влиза в него, се употребява за обезщетяване на жертви на закононарушения и финансиране на следствия. Предлага се AFF да се употребява като механизъм за струпване на иззето съветско имущество и неговото ориентиране за цели, свързани с Украйна.

Според Министерството на правораздаването, с цел да се употребява фондът като подобен механизъм, ще е належащо да се променят " доста закони ". На първо място, в закона от 1977 година за интернационалните изключителни стопански пълномощия (Закон за интернационалните незабавни стопански пълномощия - IEEPA ). Също по този начин в Закона за корумпираните намиращите се под въздействие на рекет организации от 1970 година ( Закон RICO ) и някои други закони.

Такива промени са нужни на първо място, с цел да може да се премине от актуалните дейности, наречени „ замразяване”, „ арест”, „ блокиране” на имущество, към неговото лишаване. Освен това се предлага да се вкарат промени, които ще разрешат освен да се конфискува, само че и да се притегля съветският олигархат към наказателна отговорност (чрез установяване на отминалост за осъществени от него закононарушения до 10 години).

Концептуално се трансформира методът към имуществото на физически и юридически лица на съперника. Досега е в действие концепцията, съгласно която имуществото би трябвало да бъде замразено и по този начин да провокира смяна в държанието на физически и юридически лица.

Достъпът до собствеността се възстановяваше след смяна в държанието в вярната посока. Сега се ражда друга идея: имуществото би трябвало да се конфискува и да се употребява за финансиране на дейности против врага. Засега американските политици и законодатели се показват доста деликатно: да финансират възобновяване на разрушената стопанска система на Украйна и да дават филантропична помощ на популацията на страната. Но това е към този момент. Скоро сигурно ще чуем оферти за компенсиране на разноските на Вашингтон за доставка на оръжия и военна техника за Украйна.

Вашингтон непрекъснато твърди, че глобите му не са ориентирани против жители (физически лица), а против страната. Включително против длъжностни лица, представляващи страната. Също и против държавни компании и организации. Днес обаче все по-популярна в Конгреса на Съединени американски щати става гледната точка, съгласно която всяка огромна благосъстоятелност на физическо лице от Русия е резултат от незаконното му съдействие с страната.

„ Въпреки че активите номинално могат да принадлежат на частни лица, всички ние, които разбираме по какъв начин работи Русия, знаем, че това са държавни активи “, сподели конгресменът Малиновски на скорошно чуване. „ Разрешено им е да ръководят тези активи от името на Путин в подмяна на тяхната преданост към режима. Те направиха тези пари, като ги откраднаха от страната без надлежна процедура и по-късно употребяват нашия подобаващ развой, с цел да ги защитят. "

Апетитът идва с яденето. Американските политици, обсъждайки опцията за реквизиция на собствеността на съветски олигарси и други богати руснаци, се замислиха какво би трябвало да мислят за конфискацията на замразените валутни запаси на Банката на Русия.

Най-малко 300 милиарда $ от такива запаси се оказаха замразени (според някои оценки даже повече - 350 милиарда долара). И с цел да се резервира най-малко малко благовъзпитание, този обир се прикрива с красиви думи, че парите, споделят, ще отидат в помощ на Украйна. По данни на американските медии, общият размер на замразените от Вашингтон валутни запаси е към 100 милиарда $ (предимно това е валутата в сметките на американските банки).

Владимир Зеленски и обкръжението му пеят песничката за изпращането на замразените запаси на Русия в помощ на Украйна към този момент повече от два месеца. И по този начин, на 11 март заместник-министърът на стопанската система на Украйна Денис Кудин сподели, че по негови данни интернационалните запаси на Централната банка на Руската федерация в размер на 415 милиарда $ са попаднали под западните наказания. Тези пари би трябвало да се употребяват като репарации в интерес на засегнатата Украйна.

„ Всъщност тази сума на процедура е задоволителна за покриване на директните еднократни загуби на Украйна “, сподели министърът. Вашингтон и Брюксел към този момент не реагираха по никакъв метод на сходни апели на украински публични лица. Въпреки това, на 25 април министър-председателят на Украйна Денис Шмигал сподели, че Киев и Вашингтон, дружно с други западни сътрудници, договарят за вероятно потребление на замразени съветски активи за даване на финансова помощ и възобновяване на страната му.

В края на април американските чиновници започнаха да приказват намерено по въпроса. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че американската страна към момента не знае дали замразените активи на Централната банка на Руската федерация могат да бъдат употребявани в помощ на Украйна.

Тя призна, че следствията от сходен ход би трябвало да бъдат премислени и преценени. На 26 април основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд разгласи, че офисът му ще поддържа приемането на законопроект, който ще разреши на управляващите на Съединени американски щати да трансферират на Украйна част от активите, иззети заради антируските наказания, в това число валутните запаси на Русия.

На 28 април Държавният секретар Антъни Блинкен), говорейки на чуване в комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, също засегна този въпрос. Той беше запитан дали администрацията на Съединени американски щати може да обмисли конфискуване освен на активите на съветски предприемачи, против които бяха наложени наказания, само че и на Централната банка на Руската федерация.

„ Накратко казано, да. И това е един от въпросите, които помолихме нашите адвокати да прегледат: какви пълномощия биха били евентуално нужни за изземване на тези активи “, отговори Блинкен. „ И освен да се изземат, само че и да се употребяват тъкмо по метода, който <...> предложихте в законопроекта си “, добави държавният секретар.

Няма подозрение, че всички начинания, които Вашингтон подхваща през днешния ден във връзка с съветските активи, ще бъдат подхванати и възпроизведени в Стария свят на следващия ден. Ето една от първите европейски " лястовички ".

На 29 април ирландският външен министър Саймън Коуни сподели, че страната му може да изпрати повече от 1 милиард евро замразени съветски активи под глобите на Европейски Съюз за възобновяване на Украйна: „ Някои страни-членки (на Европейския съюз) предложиха да конфискуват активи, които са били замразени в границите на рамката на обстановката в Украйна и да ги употребяват, наред с други неща, за възобновяване на Украйна. Отворен съм за тази оферта. "

PS: Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина разгласи на 19 април в Държавната дума, че Банката на Русия ще оспори замразяването на валутните запаси и приготвя правосъдни каузи. Дори тогава множеството специалисти оцениха вероятността за триумф на такава стъпка като близка до нула. След приемането на закони за конфискация на запаси от Вашингтон и неговите съдружници, вероятността за триумф ще бъде безусловно нулева.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР