"И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на

...
"И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на
Коментари Харесай

Борисов: Образованието и културата са приоритет на България и Южна Корея


"И двете страни са сложили като свои приоритет сферите на образованието и културата. Затова бих извадил най-отпред взаимоотношенията сред нашите университети и академии “, съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул, оповестиха от държавната пресслужба.

Българският министър-председател напомни, че когато през 2017 година корейският му сътрудник Ли Нак-йон е бил у нас, е посетил Софийския университет, който има мощна катедра по кореистика.

„ И тук, в Сеул, виждаме нашите преводачи и същите преподаватели от тези катедри и университети “, уточни министър председателят Борисов. Той посочи, че във връзка с диалозите за вложения в областта на производството на акумулатори за електрически коли, сме доста покрай развиване на процеса. „ Но защото касае частни компании - уповавам се на цялата политическа поддръжка на нашите сътрудници от държавното управление в Корея, както и на автомобилната индустрия “, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му в областта на туризма се отбелязва предпочитание за прогрес във връзка с бъдеща линия сред двете страни. „ Ще вършим сметки дружно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв метод да прикачим директната връзка и към нас “, добави българският министър председател.

Той изрази вяра, че след диалозите по време на формалното му посещаване в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите сред двете страни в сферите от съвместен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да влага в България.

„ Приех поздравленията на сътрудника за избирането на Кристалина Георгиева за ръководещ шеф на Международния валутен фонд, благодаря за поддръжката на Корея “, сподели още министър председателят Борисов.

Корейският му сътрудник Ли Нак-йон уточни, че чака визитата на Борисов да сътвори опция за задълбочаване на връзките сред двете страни в навечерието на 30-ата годишнина от определяне на дипломатическите ни връзки.

„ Имаме намерено съдействие. Оценихме непрекъснатото повишаване на стокообмена и вложенията. Приветствам наличието на български предприемачи “, подчертава Ли Нак-йон. Той приветства също политиката на премиера Бойко Борисов да даде на корейски компании статут на стратегически вложители, което ще улесни наличието им България.

„ Важно е съдействието в областта на енергетиката, за което през днешния ден подписахме съглашение. Има място за взаимна активност и във военната област, науката, технологиите, културата и образованието “, изброи министър председателят на Република Корея Ли Нак-йон.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР