И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на

...
И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на
Коментари Харесай

Образованието и културата - приоритети на България и Южна Корея

" И двете страни са сложили като свои приоритет сферите на образованието и културата. Затова бих извадил най-отпред взаимоотношенията сред нашите университети и академии ".

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул.

Българският министър-председател напомни, че когато през 2017 година корейският му сътрудник Ли Нак-йон е бил у нас, е посетил Софийския университет, който има мощна катедра по кореистика.

" И тук, в Сеул, виждаме нашите преводачи и същите преподаватели от тези катедри и университети ", означи Борисов.

Той посочи, че във връзка с диалозите за вложения в областта на производството на акумулатори за електрически коли, сме доста покрай развиване на процеса. " Но защото касае частни компании - уповавам се на цялата политическа поддръжка на нашите сътрудници от държавното управление в Корея , както и на автомобилната индустрия ", акцентира Борисов.

По думите му в областта на туризма се отбелязва предпочитание за прогрес във връзка с бъдеща линия сред двете страни. " Ще вършим сметки дружно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв метод да прикачим директната връзка и към нас ", добави българският министър председател.

" Преговорите ни с Фолксваген и оставането на България на финала с Турция доста деликатно се следи в Корея ", уточни още министър-председателят.

Той изрази вяра, че след диалозите по време на формалното му посещаване в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите сред двете страни в сферите от съвместен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да влага в България.

Корейският му сътрудник Ли Нак-йон уточни, че чака визитата на Борисов да сътвори опция за задълбочаване на връзките сред двете страни в навечерието на 30-ата годишнина от определяне на дипломатическите ни връзки.

" Имаме намерено съдействие. Оценихме непрекъснатото повишаване на стокообмена и вложенията. Приветствам наличието на български предприемачи ", подчертава Ли Нак-йон.

" Важно е съдействието в областта на енергетиката, за което през днешния ден подписахме съглашение. Има място за взаимна активност и във военната област, науката, технологиите, културата и образованието " , добави още министър председателят на Република Корея Ли Нак-йон.

По време на срещата Борисов означи, че Република Корея е наш предпочитан стопански сътрудник в Азия и напъните ни са ориентирани към привличане на корейски вложения и балансиране на търговията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР