И двамата управляват вече дълги години, и двамата умело лавират

...
И двамата управляват вече дълги години, и двамата умело лавират
Коментари Харесай

Меркел и Борисов - прилики и разлики

И двамата ръководят към този момент дълги години, и двамата ловко лавират на върха, и двамата обичат футбола: Меркел и Борисов си наподобяват по доста неща, само че най-малко толкоз са и разликите посред им. Александър Андреев ги изброява за " Дойче веле ":Ангела Меркел и Бойко Борисов - по какво си наподобяват и по какво се разграничават в политическия си жанр? Повод да си зададем този въпрос ни дава днешното съвещание на Бундестага, където Меркел за пръв път ще дава отговор на въпросите на депутатите, и то частично без авансово избрани тематики. Българският министър председател до момента се е подлагал на такава процедура единствено отчасти - в границите на по този начин наречения блиц надзор в Народното събрание. И по този начин: по какво си наподобяват и по какво се разграничават Меркел и Борисов? Първа аналогия И за двамата властта е като жизненоважен биологичен бульон, потопени в който действат най-добре. Меркел ръководи към този момент четири мандата, от 2005 година насам, а трите мандата на Борисов започнаха през 2009. И двамата се удържат на власт толкоз дълго не посредством изборни операции, посредством тирания или боязън, а чрез лавиране и балансиране, самообладание и еластичност при избора на съдружни сътрудници. И у двамата от време на време има прояви на непредвидена политическа спонтанност, само че в това време очевидци единомислещо описват и за лидерската им неотстъпчивост, която нормално се проявявала единствено в затворени кръгове. И най-после - общо и за двамата е и това рядко срещано политическо качество - при потребност бързо да ревизират и поправят политически позиции.

Първа разлика

Властта на Борисов извира основно от медийните му изяви, властта на Меркел - от упорития ѝ държавен труд. Бойко Борисов има неповторимия гений да усеща настроенията на своите гласоподаватели и да им приказва на наличен за тях език. Ангела Меркел пък не всеки път се управлява от настроенията на гласоподавателите (пример - дългогодишната ѝ демократична политика във връзка с бежанците), а обществените ѝ изяви неведнъж наподобяват и звучат леко изсъхнало и сковано. Борисов обича да приказва " по тв приемника ", Меркел за цяла година дава единствено 1-2 телевизионни изявленията. От нейно име нормално се изявява представителят ѝ Щефен Зайберт, до момента в който Борисов очевидно даже няма представител. Германците преизбират Меркел поради това, което прави. Българите преизбират Борисов поради това, което приказва.

Втора аналогия

И Ангела Меркел, и Бойко Борисов " всмукват " хрумвания, политики и гласоподаватели от всички партии, които се появят в полезрението им. Нещо повече - и двамата съумяват значително да сковават съдружните си сътрудници - до такава степен, че в края на съответния мандат по този начин " изсмуканата " партия става бледа сянка на самата себе си. Борисов се е показвал и като ляв, и като десен, и като либерал, и като реакционер, и като зелен, и като наследник, и като евроатлантик, и като почитател на Русия. А в следствие от всичко това устойчиво се е наместил в центъра на българското политическо пространство и никой не може да го заобиколи. Поне към този момент. Меркел първоначално беше източногерманска правозащитничка, след това се профилира в региона на екологията и равенството сред дами и мъже. Истинската ѝ татковина обаче се оказа християндемокрацията (баща - пастор). Но не по-малко същински от много време са нейните демократични и " зелени " възгледи. С една сериозна доза " правдивост за по-слабите и онеправданите " кръгът се затваря и канцлерката също се оказва в политическия център, където се образуват държавните болшинства. Втора разлика

Борисов е обект на какви ли не съмнения, до момента в който Меркел чак съмнително никой не я подозира в нищо неприятно. Разбира се, тази разлика се дължи най-много на много огромната отдалеченост сред двете страни: Германия е доста по-голяма и доста по-богата от България, с работеща правова страна и със устойчиво общество. Независимо от това Ангела Меркел наподобява " ангелообразна " даже оттатък мярата: в близост ѝ няма даже намек за корупция, за непотизъм, за някакви отклонения в персоналния живот, за каквото и да било негативно или мътно. Критиките против канцлерката са постоянно чисто политически, никой не подлага на подозрение личността ѝ. А каталогът с съмнения по адрес на Борисов е толкоз дълъг, че няма по какъв начин да бъде представен тук.

 Посещение на Меркел в България, 2010 година
© Цветелина Ангелова, Капитал

Посещение на Меркел в България, 2010 година

И още

В сферата на шеговития политически разбор могат да се изброят още прилики и разлики сред дамата политик Ангела Меркел и мъжа политик Бойко Борисов. Като се стартира от костюмите и спортните екипи (на немски " спортен екип " значи костюм), мине се през общото им користолюбие към футбола и се стигне до (не)владеенето на непознати езици. Впрочем и двамата вероятно владеят един общ непознат език, само че няма информация да са разговаряли на него между тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР