И двамата кандидати за председател на Антикорупционния орган са допуснати

...
И двамата кандидати за председател на Антикорупционния орган са допуснати
Коментари Харесай

И двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ са допуснати до изслушване

И двамата претенденти за ръководител на Антикорупционния орган са позволени до чуване в парламентарната комисия за битка с корупцията и спора на ползи, съобщи БНР. Това взеха решение единомислещо и без диспути депутатите от комисията.

Изслушването на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров и на депутата от партия "Воля " Симеон Найденов ще бъде идния вторник и ще бъде излъчено онлайн на уеб страницата на Народното събрание. Освен концепциите, ще бъдат прегледани и документите, които наложително се подават при тези кандидатури.

Действащият основен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на ръководещите за нов ръководител на КПКОНПИ. Под номинацията са се подписали депутати от ГЕРБ, Емил Димитров от „ Обединени патриоти “, който е гражданска квота от Вътрешна македонска революционна организация, както и четирима самостоятелни депутати от „ Атака “, измежду които и някогашният заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев.

Всички обявиха, че водещ претекст за номинацията на Цацаров е бил дълбоките му юридически знания, опит и увереност, които той е показал в качеството си на основен прокурор.

Настоящият основен прокурор даде обещание „ да разсъни антикорупционната комисия “, а стремежът му ще е за съответни и прагматични оферти. Според него законът се нуждае от промени: „ Действащият закон има много недостатъци и аз и в своята идея, и в чуването пред комисия, в случай че такива въпроси бъдат заложени, няма да скрия мнението си във връзка с всичко, което съгласно мен би трябвало да бъде направено като изменение в закона. Дали ще бъде направено – не е мое пълномощие. Не мисля, че модел, при който само президентът назначава членовете на комисията, е най-положителният и най-работещият модел “.

„ Воля “ също внесе предложение за ръководител на Антикорупционната комисия - това е депутатът от тяхната парламентарна група „ Воля - българските родолюбци “ Симеон Найденов, който е с 35 години юридически стаж.

В концепцията си Найденов се стопира на житейския и професионалния си опит, заявява, че ще работи за среда без корупция и залага на предварителната защита. Той желае да си взаимодейства с други институции и да си партнира с неправителствените организации.

Единствено Българска социалистическа партия се оказа в позиция да не поддържа никого.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР