И дума не може да става за създаване на демилитаризирана

...
И дума не може да става за създаване на демилитаризирана
Коментари Харесай

Песков: И дума не може да става за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

И дума не може да става за основаване на демилитаризирана зона към Запорожката АЕЦ. Това сподели представителят на президента на Русия Дмитрий Песков, предава ТАСС.

„ Не, това е изключено ", сподели той пред кореспонденти, отговаряйки на подобаващ въпрос.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели по-рано, че прокарваната от Запада концепция за основаване на демилитаризирана зона към АЕЦ ще докара до в допълнение увеличение на рисковете.

Песков също не отговори на въпроса дали Кремъл позволява опцията за превключване на станцията към съветските мрежи. „ Въпросът е софтуерен. Не мога да ви отговоря. Този въпрос би трябвало да бъде заложен на нашите експерти ", сподели той.

„ Руската страна демонстрира интерес към задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Запорожката АЕЦ и я счита за нужна, като в същото време остава отворена за съдействие и взаимоотношение ", сподели Песков.

" Русия демонстрира интерес към тази задача. Делегацията, която взе участие в нейната подготовка, е отворена за съдействие и взаимоотношение, като вероятните модалности за по-нататъшни дейности ще бъдат разисквани на място, всичко ще зависи от детайлите ", добави той.

„ Още един път дублирам: от дълго време чакаме тази задача, считаме я за нужна ", акцентира Песков. В същото време той се затрудни да отговори навръх въпроса за състава на съветската делегация, взела участие в договарянията, само че означи, че дипломатическата задача на Руската федерация във Виена, както и представители на военните са били участващи в това.

„ Русия на следената от нея територия ще обезпечи цялата нужна сигурност на задачата на МААЕ в АЕЦ ", безапелационен е Песков.

„ В частта, която се отнася до територията, следена от Русия, ще бъде обезпечена цялата нужна сигурност на задачата на МААЕ в АЕЦ, като се вземат поради рисковете, които непрекъснато доминират там и които са свързани с продължаващия обстрел на тази територия от украинската страна ", сподели представителят на Кремъл.

„ Ние продължаваме да считаме, че всички страни са длъжни да окажат напън върху украинската страна, тъй че тя да спре да заплашва европейския континент, като обстрелва територията на Запорожката атомна електроцентрала и прилежащите територии ", акцентира прессекретарят на съветския водач.

Мисията на МААЕ ще дойде на територията, прилежаща към Запорожката атомна електроцентрала, през зоната, следена от украинските военни, сподели Песков.

" Знаете, че влизането в тази територия ще се реализира от зоната, която се управлява от украинските въоръжени сили. Доколкото разбирам, там сигурността ще се обезпечава от украинците ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР