И докато някои се питат, други вече са намерили отговорите.

...
И докато някои се питат, други вече са намерили отговорите.
Коментари Харесай

Холандец откри нов вид пластмаса, която се рециклира на 100%

И до момента в който някои се питат, други към този момент са намерили отговорите. Един холандец е разкрил метод да заместим пластмасата. Той към този момент знае по какъв начин светът да се избави от тоновете боклуци в океаните и моретата.

Вижте повече в материала на Ива Стойкова за предаването #Европа

Замърсяване на околната среда и климатични промени. Само допреди 20 години тези тематики не изглеждаха рискови. Холандецът Герт-Ян Грюте, без никакви угризения, до неотдавна работи с главните играчи в химическата промишленост. В един миг обаче осъзнава заканите за планетата и взима значимо решение.
Герт-Ян Грюте, притежател на европейската премия за изобретения за 2017 година: Понястоящем в света се използва 300 милиона тона пластмаса. Цифра, която ще се усили четири пъти през идващите 30 години и ще доближи 1 милиард тона. Трябва да действаме бързо и да се съсредоточим върху биомасата. Имаме потребност от нови материали. В противоположен случай няма да се оправим с предизвикването.
Герт-Ян стартира лични проучвания. Желанието му е да създаде пластмаса на растителна основа, която да е 100% рециклируема.

Неговата разработка се базира на химическата промяна на растителна захар. На доктрина от нишестето може да се извлече фуранкарбооксилната киселина и по този начин да се направи пластмаса. Неизвестното в неговата формула е по какъв начин да се създаде огромно количество на конкурентни цени.

Проблем, пред който се изправя изобретателят е, че извличането на съставките от нишесте се прави във водна среда, само че те остават нестабилни. Затова заменя водата с алкохол. Екипът обаче се натъква на ново предизвикателство.
Герт-Ян Грюте, притежател на европейската премия за изобретения за 2017 година: В началото огромният ни проблем беше, че в алкохола може да се разтвори единствено 1% захар. Но открихме метод по какъв начин да увеличим количеството. Това беше решаващата фаза за сполучливо комерсиално произвеждане.
Откритието на Герт-Ян Грюте води до основаването на нова софтуерна площадка, където пилотно се създава новият тип пластмаса. Растителната захар се извлича от зърнени култури и царевица.

Но напълно скоро това ще може да се прави и от трева или растителни боклуци. С новата суровина се вършат бутилки, а също и текстилни влакна. Те са 100% рециклируеми. Оказва се, че тази пластмаса е с по-добро качество от обичайна. Големи производители на питиета и храни към този момент работят с холандския откривател.

Производството на екологична пластмаса ще понижи с 62% излъчванията въглероден диоксид, а употребяваната сила - със 70 на 100. Пътят, по който е поел Герт-Ян Грюте е явен - към едно по-устойчиво бъдеще.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР