И до днес той пази непубликувани документи за моралния разпад

...
И до днес той пази непубликувани документи за моралния разпад
Коментари Харесай

Последният Шеф На Охраната На Тато Най-Накрая Проговори И Взриви България! Разстреля И Днешните Управници!

И до през днешния ден той пази непубликувани документи за моралния разпад на висшата номенклатура на комунистическия режим. Ето част от спомените му:

" Всеки месец персонално представях на Тодор Живков фактурите за разноските на неговата внучка Евгения Живкова, които тя правеше в специфичните магазини за номенклатурата. Големите суми, записани в тях, не правеха усещане на Живков. Той в никакъв случай не се е учудвал и не ме е питал по какъв начин и за какво едно напълно младо момиче си разрешава такива невъобразими за елементарните хора в Народна република България разноски ", споделя о.р. военачалник Георги Милушев. В интервала 1986-1989 той управлява многохилядния колектив на Управление безопасност и охрана (Пето управление н при Държавна сигурност, което е охранявало и обслужвало всестранно кастата на " правоимащите ". И до през днешния ден 79-годишният Милушев помни в елементи всекидневието от годините, в които е бил първи телохранител на " националната власт ". От заран до вечер налице е бил непрекъснат поток от визити и позвънявания на " упоритите и напористи правоимащи " и " неправоимащи " апаратчици, както споделя той. До последния му работен ден на 14-ти ноември 1989 години всички те жадували за все нови и нови придобивки и осребряване на полагащите им се, съгласно разпоредбите и отвън разпоредбите на Централен комитет на Българска комунистическа партия, привилегии.

Кой не обича " екстрите " на капитализма!

Ярък образец за наглостта на богопомазаните в Народна република България, който Милушев в никакъв случай няма да не помни, е паметното писмо на " бойния приятел " на Живков от отряда " Чавдар " и някогашен боен аташе в Москва о.р. генерал-майор Борис Тошков. В навечерието на 10 ноември пенсионираният партизанин, който през днешния ден е на 97 години, изискал персонално от Живков националната власт да му внесе без мито чисто нов Мерцедес дизел. Активният герой бил подготвен да си купи нужните за задачата долари и дори определил курса, по който да го направи - 65 стотинки за $. Тошков обаче напълно не е бил единственият фен на " екстрите " на капитализма. А вдъхновението за това произтича от безобразията, вършени от членовете на фамилията на самия Живков.

Георги Милушев си спомня за душевните терзания на диктатора след аудиенция в Западна Германия, по време на която той е бил придружаван от внучката Евгения. При визитата им в заводите на " Фолксваген " Живков се снабдява със безценен джип, а Евгения - със спортна кола. Всъщност Живков в началото се опълчва на желанието на внучката си да получи лъскавия автомобил с претекста, че по протокол той не ѝ се поставя. След многократни натяквания на " детето " обаче диктаторът се съгласява то да получи скъпата " играчка ", само че против възнаграждение (по нереалния валутен курс на Българска народна банка за " правоимащи " – б.а.). " Отидох при Живков, а той отвори касата и извади парите за колата на Евгения без забележки ", свидетелства Милушев. Пак по категорично напътствие на Живков и с пари от бездънната му каса е закупено и лъскаво западно возило и за внучето Тошко. Скъпи западногермански коли огряват и сина му Владимир и зетя Иван Славков. В своите записки Славков написа и за друга своя транспортна облага от " националната власт ": защото постоянно лети със струващите по 10-15 хиляди $ полети със свръхзвуковия " Конкорд ", някогашният началник на Българска национална телевизия и на БОК се снабдява с почетен документ, определящ го като първия българин, употребил известната в миналото измежду милионери и аристократи услуга.

Живот в " каретата на властта "

" Как можеш да живееш в " Люлин "?! ", попитал Живков преди малко назначения през октомври 1986 нов началник на Управление безопасност и охрана (Пето управление н Георги Милушев. " Несъмнено Живков беше мощно сюрпризиран, че човек, предназначен да пази и обслужва властта му, живее в елементарен тристаен апартамент в елементарен панелен квартал, а не в строго обрисуваните територии на властта ", спомня си Милушев. Незабавно на генерала са препоръчани просторни жилища в " каретата на властта " край Докторската градина в центъра на София. Там и в региона на Бояна е кипял безусловно денонощен труд по разпределяне, пренасяне, преустройване, разширение и дообзавеждане на домове, вили и резиденции на " хората от народа " и техния свръхправоимащ хайлайф – членовете на Политбюро и Секретариата на Централен комитет на Българска комунистическа партия, свидетелства Милушев в книгата си " По коридорите на властта ".

Георги Милушев и до момента няма отговор на въпроса по какъв начин и за какво пристигналите от обществените низини и постоянно отраснали в недостиг властимащи в Народна република България бързо са се трансформирали в " безскрупулни нагаждачи и подлизурковци ", чиято съществена работа във властта е била да облагодетелстват себе си и поколенията си до девето коляно напред. " Всичко опира до морала. Между тях имаше и свестни хора, като Станко Тодоров да вземем за пример. Но това бяха изключения, които единствено потвърждаваха правилото ", спомня си пенсионираният военачалник.

Милушев споделя, че една от най-странните и разточителни задания е било поддържането на над 20 елитни резиденции и големи ловни стопанства - като в тази цифра не влизат още по-голям брой резиденции и " къщи за посетители " на окръжните комитети на Българска комунистическа партия и казионната Български земеделски народен съюз. Манията да се строят нови и все по-луксозни резиденции след 1970 година прераства в същинска зараза на разточителството и безнаказаното пилеене на национални пари и взимани извън заеми във валута. На фона на острата жилищна рецесия в градовете, към четирите много скромни резиденции от времето на Царство България " националната власт " прибавя дълъг лист от безусловно ненужни и рядко посещавани луксозни " прогимназии " с големи красиви паркове и водни площи. Постоянната защита и личен състав за поддържането им костват десетки милиони годишно. Повечето от тях са посещавани през обособени години по един-два пъти. Живков желае от шефа на Управление безопасност и охрана (Пето управление н членовете на Централен комитет да бъдат известявани със специфични писма, призоваващи ги да посещават резиденциите, тъй като " те са издигнати за вас ".

Днес няма огромна смяна

Не по-малко скъпи са защитата и поддържането на многочислените ловни резервати на властта, опасани със стотици километри огради. Само ловното стопанство " Мазалат " в централна Стара планина има повърхност от над 400 квадратни километра. За дивеча и подслона на ловните дружинки на Живков и Пенчо Кубадински се грижат стотици охранители, лесовъди и гледачи. Във " Воден " пък ловуват величия като Брежнев, Чаушеску и Франц-Йозеф Щраус със сина си. Именно във " Воден " Милушев научава от румънския си сътрудник, че Чаушеску санкционира със затвор всеки, дръзнал да влезе в някое от ловните му полета в Карпатите. " Ловните занимания продължаваха когато и да е, даже когато България към този момент се намираше в тежка икономическа, продоволствена и дългова рецесия. По време на така наречен Възродителен развой страната изпадна в цялостна интернационална изолираност, само че нищо не потискаше апетитите на властта да се забавлява ", спомня си Милушев.

Бившият началник на Управление безопасност и охрана (Пето управление н е уверен, че манталитетът на властимащите в България не се е трансформирал доста от епохата на диктатурата на Българска комунистическа партия. " Имам още какво да кажа за тези времена, само че си мисля, че заглавие от рода " По новите коридори на властта " би звучало по-актуално ", заключава в припадък на горчив смях Георги Милушев./Дойче Веле
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР