И до днес остава неясно защо заразата с коронавирус при

...
И до днес остава неясно защо заразата с коронавирус при
Коментари Харесай

Учени разкриха кои хора карат тежко коронавируса

И до през днешния ден остава неразбираемо за какво болестта с ковид при някои минава леко или без признаци, до момента в който при други се трансформира в опасност за живота, оповестява.

При тежките случаи на болестта постоянно се стига до възпалителна реакция - възпаляват се белите дробове, а от време на време се засягат и сърцето или бъбреците.

Много постоянно се стига до увреждане на дребните кръвоносни съдове и до тежко съсирване на кръвта, което може да провокира съсиреци и в белите дробове. Именно тази е най-честата причина за смъртните случаи след боледуване от ковид.

Два вида незрели кафези са присъщи за тежките случаи

Изследователски екип, включващ немски и нидерландски учени, е разкрил в кръвта на инфектирани с Ковид-19 пациенти един решителен знак, който "предупреждава " за евентуалното тежко протичане на болестта.

Във взетите кръвни проби учените са открили така наречен "незрели кафези " на тромбоцити, които играят съществена роля при съсирването на кръвта.

Тези така наречен мегакароцити всекидневно се намират в костния мозък, където се трансформират в пълноценни кръвни кафези.

При отравяне на кръвта обаче те могат да попаднат в нея, показва един от създателите на изследването Флориан Тран от Института за клинична молекулярна биология към университета в Кил:

"Известни са ни такива случаи на стечение на този тип кафези в кръвта при тежкоболни пациенти, да вземем за пример при бактериален сепсис (отравяне на кръвта). Това би могло да значи, че тези незрели кафези провокират рисковите проблеми със съсирването ".

Освен това откривателите са разкрили в кръвните проби доста незрели червени кръвни телца, които всекидневно също зреят в костния мозък.

Принципно от алените кръвни телца зависи циркулацията на кислорода в тялото. По-голямото количество незрели кръвни телца е удостоверение за дефицита на О2 - това е известна незабавна реакция при тежко заболяване на белите дробове.

Ранно различаване на тежките случаи

"Заедно с другите данни като клинични лабораторни стойности и измервания на невротрансмитерите, сигнализиращи за инфектиране в организма, можем сходно на един тип пръстов отпечатък да записваме промени метод на действие на тези кафези и да го проследим ", споделя доктор Неха Мишра, която също е измежду създателите на изследването.

Т.е. посредством молекулярния пръстов отпечатък в кръвта би могло да се разпознае в точния момент евентуалното тежко протичане на болестта и да се подхващат съответните ограничения за незабавно лекуване.

Изводите, до които е достигнал интернационалният проучвателен екип, са оповестени в профилираното издание Immunity.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР