И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни

...
И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни
Коментари Харесай

Заради чумата и днес продължава евтаназирането на животни

И през днешния ден в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни поради откритата болест от чума, заяви БНР.
Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени през миналите дни. Собствениците на животните, подкрепяни от разнообразни организации, бяха блокирали пътя към обитаемото място и провеждат по-късно през днешния ден митинг пред президентството в столицата. Кметът на Шарково Иван Апостолов съобщи за " Хоризонт ", че над петдесет души от варна и Бургас са пристигнали да поддържат жителите на селото против наложената им евтаназия. Ето каква е ситуацията там:

" Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 индивида някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни към този момент и това да става, тъй като, нали разбирате, три дни напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои желаят животни, други желаят парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, само че животните, министърът е споделил, че ще се унищожат. "

Кметът на село Шарково Иван Апостолов предизвести, че занапред следва евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско. Министърът на земеделието Румен Порожанов даде обещание от понеделник да се изплащат обезщетения в размер на повече от 200 лв. или да се обезпечат нови овце и кози.

" Поемам ангажимент, сега, в който има био сигурност, те са тук три села, да осигурим животни със стада. " Животновъдите обаче са обезпокоени, че поминъкът им е жертван, защото са в рисков регион. Изпълнителният шеф на БАБХ Дамян Илиев обясни, че имунизацията е недопустим вид.

" Ако сложим ваксина, рестрикциите към страната ще бъдат най-малко две години и то към цялата страна. " Левицата желае следствие и истината за убитите животни в Странджа, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия. Левицата акцентира, че обезлюдяването е проблем освен на общините и на обитаемоте места, а проблем на националната сигурност, и упорства за стратегия Странджа-Сакар, създадена взаимно с локалните общини.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР